Skip to main content

Κρίσιμη μάχη στο δημοτικό συμβούλιο για τα φετινά Δημήτρια

Η αρμόδια αντιδήμαρχος θα φέρει ξανά στο σώμα το θέμα με το πρόγραμμα των φετινών Δημητρίων, δίνοντας περισσότερες διευκρινίσεις.

Σήμερα αναμένεται να κριθεί η τύχη των 52ων Δημητρίων, μετά τη μη έγκριση του φετινού προγράμματος του φεστιβάλ, τον περασμένο Ιούλιο, από το δημοτικό συμβούλιο, γεγονός που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις στον καλλιτεχνικό χώρο και όχι μόνο.

Στην πρώτη συνεδρίαση του Σώματος μετά τη διακοπή για το καλοκαίρι η διοίκηση και η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Έλλη Χρυσίδου θα δώσουν νέα μάχη, προκειμένου να εγκριθεί το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, των 52ων Δημητρίων, των προφεστιβαλικών και παράλληλων εκδηλώσεων.

Η αρμόδια αντιδήμαρχος επαναφέρει εκ νέου το θέμα με το πρόγραμμα των φετινών Δημητρίων (ο προϋπολογισμός του είχε εγκριθεί σε προηγούμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου), με περισσότερες διευκρινίσεις, προκειμένου να προχωρήσει η υλοποίηση του κορυφαίου αυτού πολιτιστικού θεσμού, με ζωή πάνω από μισό αιώνα.

Υπενθυμίζεται πως στην τελευταία συνεδρίαση για τη διακοπή του καλοκαιριού, η εισήγηση της αντιδημάρχου για τα Δημήτρια δεν εγκρίθηκε, καθώς έλαβε μόνο 14 ψήφους υπέρ (εκ των οποίων οι δύο ήταν των δημοτικών συμβούλων της Ανοιχτής Πόλης Ρίας Καλφακάκου και Γιώργου Αβαρλή).

Στην ψηφοφορία μόλις 16 από τους 29 συμβούλους της «Πρωτοβουλίας» ήταν στην αίθουσα των συνεδριάσεων, εκ των οποίων οι τέσσερις (Κουράκης, Αβραμόπουλος, Ζέρβας και Παπαναστασίου) ψήφισαν λευκό.

Με αφορμή την απουσία πολλών μελών της διοικούσας παράταξης κατά τη συζήτηση για τα Δημήτρια ο επικεφαλής των “Εντάξει” Σταύρος Καλαφάτης ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία. Στην τελευταία συνεδρίαση ο επικεφαλής της μείζονος της αντιπολίτευσης είχε ζητήσει να συζητηθεί το θέμα των Δημητρίων σε μία νέα συνεδρίαση στην οποία θα συμμετέχει η πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων κι όχι σε άδεια αίθουσα.

Από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος της διοικούσας παράταξης Κωνσταντίνος Ζέρβας είχε σχολιάσει το ύψος του προϋπολογισμού των Δημητρίων, ο οποίος, όπως υποστήριξε, άγγιζε τελικά το μισό εκατομμύριο ευρώ. Είχε σημειώσει επίσης ότι , τα Δημήτρια δεν αφήνουν ουσιαστικό καλλιτεχνικό αποτύπωμα στην πόλη, ούτε είναι ελκυστικά για σημαντικά καλλιτεχνικά σχήματα. 

«Το Φεστιβάλ δεν έχει να κάνει με τη διοίκηση, ούτε με την αντιδήμαρχο, έχει να κάνει με την πόλη, είναι ένα κομμάτι του Πολιτισμού», υπογράμμισε, μιλώντας στη Voria.gr η κ. Χρυσίδου. Ξεκαθάρισε ότι δεν είναι δυνατόν το δημοτικό συμβούλιο να διαμορφώσει το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ. Όπως είπε, ακόμα και η ίδια εμπλέκεται μόνο σε τρία ζητήματα. «Σε τρία πράγματα μπλέκομαι στο στίγμα που θα έχει το φεστιβάλ – το γενικό πλαίσιο, στην τελετή έναρξης, η οποία θέλουμε να έχει λαϊκή απήχηση και στη συνέντευξη Τύπου», τόνισε η κ. Χρυσίδου.

Αναφερόμενη στις ενστάσεις που διατύπωσαν τόσο μέλη της διοίκούσας παράταξης όσο και η αντιπολίτευση, σημείωσε ότι δεν προβλέπεται στον Οργανισµό Εσωτερικής Υπηρεσίας η θέση καλλιτεχνικού διευθυντή, ενώ για τις απευθείας αναθέσεις τόνισε ότι κάθε χρόνο διαφορετικό άτομα αναλαμβάνει τα γραφικά. Η αρμόδια αντιδήμαρχος εξέφρασε την ελπίδα να εγκριθεί το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, σημειώνοντας πως πρέπει να προχωρήσουν διαδικασίες για τους καλλιτέχνες που θα συμμετέχουν.

Όπως αναφέρει η ίδια, μετά την απόρριψη του προγράμματος από το δημοτικό συμβούλιο, μερίδα ανθρώπων από τον καλλιτεχνικό χώρο στέλνουν προς τον δήμο Θεσσαλονίκης μηνύματα στήριξης του έργου που προσφέρουν τα Δημήτρια.