Skip to main content

Η αναβάθμιση 85 F-16 και η μίσθωση 2 γαλλικών φρεγατών στο ΚΥΣΕΑ

Στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Αμυνας, η αναβάθμιση 85 μαχητικών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας και η μίσθωση δύο φρεγατών

Η αναβάθμιση 85 μαχητικών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας και η μίσθωση δύο φρεγατών από τη Γαλλία τέθηκαν επί τάπητος στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Αμυνας, στο Μέγαρο Μαξίμου, με φόντο την τουρκική προκλητικότητα.

Στη συνεδρίαση το ΚΥΣΕΑ συζήτησε διεξοδικά τις τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το θέμα της αναβάθμισης των F-16 και αποφάσισε την ενεργοποίηση υποπρογράμματος για τα οπλικά συστήματα των αεροσκαφών C-27.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, όσον αφορά τα F-16, εντός της επόμενης εβδομάδας θα πρέπει να κλείσει οριστικά η συμφωνία ανάμεσα στην Πολεμική Αεροπορία (Π.Α.) και τις ΗΠΑ για την αναβάθμιση των 85 μαχητικών, στην τελευταία έκδοσή τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαφορά έχει γεφυρωθεί, με την πλευρά της Αθήνας να επενδύει ιδιαίτερα στο τελικό στάδιο, όταν δηλαδή θα επιστραφούν κάποια χρήματα ως ενίσχυση και της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.

Το επίπεδο της αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ προκύπτει, πάντως, πολύ πιο έντονα από την ουσιαστική συμφωνία της Αθήνας να επιτρέψει στους Αμερικανούς να προχωρήσουν σε μεγάλες επεκτάσεις της συμφωνίας της Σούδας.

Παράλληλα, η πιθανή ένταξη φρεγατών τύπου FREMM στο Π.Ν. εκ των πραγμάτων θα δημιουργήσει στην Ελλάδα ένα άνοιγμα στην Ανατολική Μεσόγειο. Τον επόμενο μήνα φθάνουν στην Αθήνα Γάλλοι αξιωματικοί για το επόμενο στάδιο των συζητήσεων, σε πρακτικό, πια, επίπεδο.

Εμπειροι παρατηρητές εκτιμούν ότι το γαλλικό ενδιαφέρον για τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Κύπρο –σε συνδυασμό με την απόφαση για πρακτική βοήθεια προς την Ελλάδα σε έναν τομέα ο οποίος χρήζει ενίσχυσης προκειμένου να γεφυρωθεί ένα χάσμα με την Τουρκία που διαρκώς ευρύνεται– δεν συνιστά τυχαία κίνηση, αφενός ως προς τα ενεργειακά συμφέροντα του Παρισιού στην περιοχή, αφετέρου για το συνολικό προφίλ που επιθυμεί να καλλιεργήσει για τη χώρα του εντός της Ε.Ε. ο Εμανουέλ Μακρόν.