Skip to main content

Τι ενδιαφέρον έχει ο Φάμελλος για την τοπική αυτοδιοίκηση

Το... σκακιστικό παραπολιτικό στο περιθώριο της Τριμερούς στη Θεσσαλονίκη και το τραπέζι που έκανε ο Καλαφάτης στους παλιούς συνεργάτες του

-Μόνο σε πολιτικό επίπεδο ενδιαφέρουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές τον αναπληρωτή υπουργό, Σωκράτη Φάμελλο. Ο ίδιος διαψεύδει κατηγορηματικά τη συμμετοχή του στη διεκδίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ και το σενάριο που τον θέλει να διεκδικεί το Δήμο Θεσσαλονίκης έχει την ίδια τύχη. Για να γίνει μάλιστα πιο πιστευτός παρέπεμψε στα κριτήρια –κατά τον ίδιο- για τον επόμενο δήμαρχο της Θεσσαλονίκης, τα οποία είναι τρία και τα έχει δημοσιοποιήσει ήδη: 1.Να μην είναι δοκιμασμένη λύση από το παρελθόν – 2.Να μην είναι κομματική υποψηφιότητα – 3.Να είναι υπέρ της απλής αναλογικής και των περιορισμένων θητειών. Έναν τέτοιο υποψήφιο δήμαρχο ψάχνει ο ΣΥΡΙΖΑ, οπότε δια του αποκλεισμού απομακρυνόμαστε πολύ από τα σενάρια και την ονοματολογία που έχει δημοσιοποιηθεί. Μένουν κάποιοι λίγοι που πληρούν και τα τρία κριτήρια, αλλά και πολύς χρόνος για να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις... Σίγουρα πάντως πίκρανε πολλούς επίδοξους ή φιλόδοξους ο κ. Φάμελλος.

-Μεγάλη βαρύτητα στη εκδήλωση για το μέλλον της Ευρώπης, που γίνεται την ερχόμενη Τρίτη στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, έχει δώσει ο περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας. Η συγκεκριμένη εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο της εκστρατείας της ΕΕ για να διερευνήσει τις προσδοκίες των πολιτών από την ενωμένη Ευρώπη, σε μια περίοδο που η κρίση έχει οδηγήσει σε αύξηση του ευρωσκεπτικισμού. Γι' αυτό και η εκδήλωση της Θεσσαλονίκης έχει την υψηλότερη δυνατή εκπροσώπηση, με κεντρικό ομιλητή τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, και παρουσία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Μάρκου Μαρκούλα. Ο κ. Τζιτζικώστας θεωρεί ότι ο διάλογος με τους πολίτες για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα πρέπει να είναι ευρύς, διότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση δεν έχει ακόμη επιτευχθεί, όμως τα οφέλη από τη συμμετοχή της Ελλάδας στην κοινή ευρωπαϊκή οικογένεια είναι εξαιρετικά σημαντικά κι ας μην τα γνωρίζουν οι πολίτες πλήρως...

-Περιμένοντας τον Αλέξη Τσίπρα να έρθει στην αίθουσα όπου οι Βενιαμίν Νετανιάχου και Νίκος Αναστασιάδης ήταν ήδη εκεί για να υπογράψουν τη διακήρυξη της τριμερούς συνόδου κορυφής, ένας κύριος στην πρώτη σειρά είχε αφοσιωθεί στο κινητό του και τράβηξε την προσοχή πολλών. Όπως μάθαμε ο επικεφαλής του οργανισμού για τους Εβραίους της διασποράς, με καταγωγή από τη Ρωσία, Νατάν Σαράνσκι, είναι μανιώδης σκακιστής. Και μάλιστα, με πρωτοβουλία του Έλληνα «ομολόγου» του, Τέρενς Κουίκ, είχε αντιμετωπίσει την προηγούμενη μέρα σε μια παρτίδα σκάκι τη δική μας τρεις φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια νέων στο σκάκι, Σταυρούλα Τσολακίδου, με το αποτέλεσμα να είναι κατά άλλους ισόπαλο 2-2, κατά άλλους νικηφόρο για τη μεγάλη ελπίδα της Ελλάδας στο σκάκι. Προφανώς ο άνθρωπος δεν μπορούσε να χωνέψει πώς είναι δυνατό να είναι από τους λίγους που έχουν νικήσει τον Γκάρι Κασπάροφ στο σκάκι και να μην μπορεί να νικήσει την Ελληνίδα έφηβο και το έριξε στις... εικονικές παρτίδες.

-Δεν ξεχνά τους συνεργάτες του ο Σταύρος Καλαφάτης. Μέσα στην εβδομάδα μάζεψε περίπου 30 παλιούς και νέους συνεργάτες από όλη την πολιτική διαδρομή του και τους έκανε το τραπέζι σε ουζερί της Θεσσαλονίκης. Μαθαίνουμε ότι το κλίμα ήταν έντονα συγκινησιακό και ανασύρθηκαν ευτράπελα από όλη την πορεία του κ. Καλαφάτη στην αυτοδιοίκηση και στην κεντρική πολιτική σκηνή. Ολόκληρη αναδρομή της πολιτικής πορείας έγινε από ανθρώπους οι οποίοι ήταν (και πολλοί παραμένουν ακόμη) στο πλευρό του κ. Καλαφάτη, με πολλούς αστεϊσμούς και πειράγματα. Στο reunion ανταποκρίθηκαν όλοι, από τη Βίκυ Νάκου και τον Φίλη, μέχρι τον αδελφό του Μαργαρίτη Σχοινά, Κώστα.