Skip to main content

Τι απαντά ο δήμαρχος Θερμαϊκού για το σοβαρό πρόβλημα με τα σκουπίδια

Τι αναφέρει ο Γιάννης Μαυρομάτης στη voria.gr. Ποια προβλήματα δυσκολεύουν το έργο της δημοτικής αρχής στον τομέα της καθαριότητας.

Απάντηση στο δημοσίευμα της Voria.gr που ανέδειξε τα προβλήματα με τα σκουπίδια που ταλαιπωρούν την Επανομή, μέσω της μαρτυρίας ενός Αυστραλού ο οποίος αγόρασε σπίτι στην περιοχή, δίνει ο δήμαρχος Θερμαϊκού Γιάννης Μαυρομάτης, κάνοντας λόγο για ζητήματα που προκύπουν από νομικά, γραφειοκρατικά κωλύματα καθώς και από τη νοοτροπία του κόσμου.

Διαβάστε εδώ:  Θεσσαλονίκη: Αυστραλός αγόρασε σπίτι και βλέπει κάθε μέρα... σκουπίδια

Ο κ. Μαυρομάτης ανέφερε ότι ο δήμος διέθετε λιγότερα από 10 απορριμματοφόρα οχήματα τους τελευταίους δύο μήνες για να εξυπηρετήσει μια περιοχή που καλύπτει 135.000 στρέμματα.

Αναφορικά με τα ογκώδη, ο κ. Μαυρομάτης σημείωσε πως βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός για την περισυλλογή ογκωδών αντικειμένων. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, ο διαγωνισμός θα ολοκληρώθεί σύντομα ώστε στα τέλη Ιουνίου να υπάρχει ανάδοχος και ιδιωτική εταιρεία να αναλάβει να συγκεντρώνει τα ογκώδη ενώνοντας τις δυνάμεις της με τα φορτηγά του δήμου.

Στο πεδίο των σκουπιδιών, ο ίδιος περιέγραψε μια πιο περίπλοκη κατάσταση. Όπως υποστηρίζει ο κ. Μαυρομάτης, η παρούσα διοίκηση παρέλαβε τρία απορριμματοφόρα χαλασμένα. Κατά τον ίδιο, όταν ο δήμος προσπάθησε να προχωρήσει στην αγορά πέντε απορριμματοφόρων, η διαδικασία κόλλησε στην αλλαγή του νόμου 4412 περί Δημόσιων Συμβάσεων Έργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών που τότε τροποποιήθηκε.

«Προσπαθώντας να ξεπεράσουμε το εμπόδιο αυτό, μισθώσαμε τέσσερα απορριμματοφόρα από ιδιώτη», σημειώνει. Παράλληλα, όπως υποστηρίζει, ο δήμος ξεκίνησε διεθνή διαγωνισμό για εργολάβο ο οποίος θα αναλάμβανε την καθαριότητα στον δήμο με προσωπικό και επτά απορριμματοφόρα το καλοκαίρι και έξι τον χειμώνα. Παρότι, συνεχίζει ο κ. Μαυρομάτης, επιλέχθηκε η ανάδοχος εταιρεία, η δεύτερη εταιρεία έκανε προσφυγή και σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες η υπόθεση θα δικαστεί σε 3 έως 5 μήνες.

Καθώς η σύμβαση με την εταιρεία η οποία αυτή τη στιγμή μισθώνει τέσσερα απορριμματοφόρα στον δήμο λήγει στις 6 Μαΐου, ο δήμος Θερμαϊκού ζητάει από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης να επιτρέψει μέσω διαδικασίας κατεπείγοντος τη σύναψη σύμβασης με τον ιδιώτη επειδή ο δήμος αποτελεί τουριστική περιοχή.

Όπως λέει ο κ. Μαυρομάτης, προκειμένου να εξασφαλίσει την καθαριότητα στην περιοχή τους θερινούς μήνες, θα αναθέσει μέσω της διαδικασίας του κατεπείγοντος την Τρίτη κιόλας στον ιδιώτη που κέρδισε τον διαγωνισμό να αναλάβει το έργο της καθαριότητας για τους επόμενους 4 μήνες μαζί με το προσωπικό και τα οχήματα του δήμου.

Η νοοτροπία των πολιτών

Παράλληλα με τα ζητήματα αυτά, ο κ. Μαυρομάτης υπογραμμίζει πόσο σημαντική είναι η παιδεία των δημοτών αλλά και των κατοίκων των γύρω περιοχών οι οποίοι «βγαίνουν ακόμα και το βράδυ για να πετάξουν ογκώδη αντικείμενα».

«Ο αριθμός των κλήσεων που δεχόμαστε για περισυλλογή ογκωδών είναι μονοψήφιος», τόνισε ο δήμαρχος ο οποίος συμπλήρωσε πως η κατάσταση επιδεινώνεται καθώς στον δήμο Θερμαϊκού υπάρχουν πολλές εξοχικές κατοικίες. Μάλιστα σημείωσε πως υπάρχουν κάτοικοι από όμορους δήμους που έρχονται και πετούν ογκώδη που δεν χρειάζονται λόγω μιας μετακόμισης παραδείγματος χάριν στον δήμο Θερμαϊκού.

«Έχουμε προσπαθήσει έως τώρα να αλλάξουμε τη νοοτροπία των κατοίκων διοργανώνοντας δράσεις και μοιράζοντας ενημερωτικό υλικό», επισήμανε.

Ο ίδιος πάντως δηλώνει αισιόδοξος λέγοντας πως ο δήμος Θερμαϊκού, παρά τα όποια προβλήματα μπορεί να προκύψουν, θα είναι πανέτοιμος για τη θερινή σεζόν.