Skip to main content

Τι απαντά ο ανάδοχος για τα τραπεζοκαθίσματα της Αγίας Σοφίας

Η ανάδοχος κοινοπραξία χαρακτηρίζει ανυπόστατη την αναφορά του Γ.Μπουτάρη ότι έδωσε άδεια στους καταστηματάρχες να βγάλουν τραπεζοκαθίσματα.

Απάντηση στις αναφορές του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, ότι έδωσε το πράσινο φως στους καταστηματάρχες της Αγίας Σοφίας να αναπτύξουν τραπεζοκαθίσματα δίνει, με ανακοίνωσή της, η ανάδοχος κοινοπραξία «Τεχνοδόμηση ΟΕ - ΜΕΚ ΟΕ» που έχει αναλάβει την ανάπλαση του άξονα Αχειροποίητου - Αγίας Σοφίας (Τμήμα από Μακένζυ Κίνγκ έως Ι.Τσιμισκή). Το συγκεκριμένο θέμα ανέδειξε ήδη η Voria.gr (διαβάστε εδώ το σχετικό δημοσίευμα).

Όπως λέει, είναι ανυπόστατες οι αναφορές περί αποδοχής του αιτήματος των καταστημαρχών για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων ή οποιασδήποτε φύσεως συναλλαγής μαζί τους. «Καθίσταται προφανές ότι δεν μπορούμε και δεν έχουμε αρμοδιότητα ούτε να επιτρέψουμε την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων αλλά ούτε και να την αποτρέψουμε ή πολύ δε περισσότερο να την αστυνομεύσουμε, όπως δεν ελέγχουμε και κανέναν άλλον απο τους εκατοντάδες που εισέρχονται στον ανοικτό και ελεύθερο χώρο των εργασιών, στο μέτρο και το βαθμό που δεν προκαλεί ζημία στο έργο ή απειλεί την ασφάλεια των εγκαταστάσεων», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Σε συνέχεια δηλώσεων της δημοτικής αρχής, δημοσιευμάτων, αλλά και πλείστων αναφορών στο διαδίκτυο που αφορούν στο θέμα των τραπεζοκαθισμάτων του υπό ανάπλαση πεζοδρομημένου τμήματος της Οδού Αγίας Σοφίας και των κάθετων οδών Γ.Σταύρου και Αγ. Θεοδώρας, επιθυμούμε να κάνουμε γνωστά στο κοινό τα κάτωθι:

»Κατ’ αρχάς υπενθυμίζουμε ότι τραπεζοκαθίσματα υπήρχαν στην περιοχή και πριν από την έναρξη των εργασιών. Κατά την έναρξη του έργου μας εδόθη ρητή εντολή από τον τότε αρμόδιο Αντιδήμαρχο να περιφράξουμε με συγκεκριμένο τρόπο τον χώρο εργασίας, όπως και πράξαμε.

»Στη συνέχεια, κατόπιν εντόνων διαμαρτυριών κατοίκων και καταστηματαρχών για τον αποκλεισμό της περιοχής για μακρό χρονικό διάστημα χωρίς να φέρουμε ευθύνη για αυτό, και με αφορμή την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων, μας δόθηκε προφορική οδηγία, να απομακρύνουμε τις περιφράξεις και να επιτρέπουμε στους περίοικους, αλλά και στον διερχόμενο κόσμο να κυκλοφορεί ελεύθερα παίρνοντας παράλληλα όλα τα δυνατά μέτρα ασφάλειας και προστασίας. Αντιστοίχως, πέραν των οχημάτων της κοινοπραξίας, των συνεργείων και των συνεργατών της, επετράπη και η είσοδος και η προσωρινή στάθμευση οχημάτων που εξυπηρετούν την περιοχή.

»Με βάση το γεγονός ότι οι περισσότερες από τις εργασίες που εγκυμονούσαν σοβαρούς κινδύνους για τους διερχόμενους είχαν ήδη εκτελεστεί, πράγματι κρατήσαμε το εργοτάξιο ανοικτό στο κοινό προκειμένου να εξυπηρετούνται: οι κάτοικοι της περιοχής, οι επαγγελματίες και οι προμηθευτές τους, αλλά και όλος ο διερχόμενος κόσμος, ούτως ώστε να επιτευχθεί η λιγότερη δυνατή όχληση αλλά και να μην ζημιωθούν υπέρογκα οι πάσης φύσεως δραστηριότητες της περιοχής. Είναι προφανές ότι η ενέργεια αυτή είχε και συνεχίζει να μας επιφέρει κόστος και καθυστέρηση. Συνεχίζουμε όμως να την αποδεχόμαστε και να την υποστηρίζουμε.

»Στα πλαίσια αυτά, καθίσταται προφανές ότι δεν μπορούμε και δεν έχουμε αρμοδιότητα ούτε να επιτρέψουμε την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων αλλά ούτε και να την αποτρέψουμε ή πολύ δε περισσότερο να την αστυνομεύσουμε, όπως δεν ελέγχουμε και κανέναν άλλον απο τους εκατοντάδες που εισέρχονται στον ανοικτό και ελεύθερο χώρο των εργασιών, στο μέτρο και το βαθμό που δεν προκαλεί ζημία στο έργο ή απειλεί την ασφάλεια των εγκαταστάσεων. Η ανάπτυξη των όποιων τραπεζοκαθισμάτων έγινε με πρωτοβουλία, ενέργεια και αποκλειστική ευθύνη των εκάστοτε υπευθύνων των καταστημάτων. Αναφορές, γραπτές ή προφορικές, περί αποδοχής ή οποιασδήποτε φύσεως συναλλαγής με την ανάδοχο κοινοπραξία είναι παντελώς ανυπόστατες.

»Το σύνολο των καταστηματαρχών, επαγγελματιών και κατοίκων της περιοχής, έχουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εξυπηρετηθεί στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό από τον τρόπο εκτέλεσης του έργου, και με την ανοχή αδιάκοπης πρόσβασης από τον οποιονδήποτε στο χώρο του εργοταξίου.

»Ο χώρος παραμένει δημόσιος και ο κύριος του έργου είναι ο Δήμος Θεσσαλονίκης».