Skip to main content

Τι απαντά η ΠΚΜ στον δήμο για τα περί μπλόκου στα έργα ΕΣΠΑ

Όσες προτάσεις υπέβαλε ο δήμος Θεσσαλονίκης στο ΕΣΠΑ εγκρίθηκαν, απαντούν πηγές της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας. Τι δείχνουν τα στοιχεία (πίνακες).

Συνεχίζουν να αποτελούν «μήλον της Έριδος» τα κονδύλια του νέου ΕΣΠΑ, που διαχειρίζεται η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και διεκδικεί ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Η κόντρα που έχει ξεσπάσει, μετά τις καταγγελίες του δημάρχου, Γιάννη Μπουτάρη, και της αντιδημάρχου, Λίνας Λιάκου, ότι η Περιφέρεια δεν δίνει στο δήμο το μερίδιο που έπρεπε να του αναλογεί, με αφορμή και τα 84,5 εκ. ευρώ από το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Θεσσαλονίκης, φαίνεται να μην έχει τελειωμό.

Μετά τα όσα ειπώθηκαν για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, η διοίκηση του δήμου επανήλθε, αυτή τη φορά με αφορμή και την έγκριση του δανείου των 20 εκ. ευρώ, τονίζοντας ότι μια αιτία για την προσφυγή στο δανεισμό είναι και οι μεγάλες ανάγκες σε έργα, που όμως δεν χρηματοδοτεί η Περιφέρεια. Παράλληλα, η δημοτική αρχή, προκειμένου να βρει από άλλες πηγές τα χρήματα που, όπως υποστηρίζει, της στερεί η Περιφέρεια, κατέφυγε στην κυβέρνηση, όπου δεν βρήκε… τοίχο (δείτε εδώ), με αποτέλεσμα εντός της εβδομάδας να αναμένονται ανακοινώσεις χρηματοδοτήσεων από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας απάντησε στις κατηγορίες για το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Θεσσαλονίκης ότι έχει εγκριθεί η στρατηγική του με τη συντριπτική αποδοχή των δήμων που συμμετέχουν και πως δεν έχει εγκριθεί ή απορριφθεί κανένα έργο κανενός φορές στην παρούσα φάση, ενώ όπως τόνιζαν πηγές της, «ο δήμος μόνο τοίχο δεν έχει βρει σε ό,τι αφορά στα κονδύλια του νέου ΕΣΠΑ από την Περιφέρεια. Αντιθέτως, όσες προτάσεις υπέβαλε εγκρίθηκαν!».

Πηγές της Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, επικαλούμενες τα στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών, ανέφεραν στη Voria.gr ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης δεν έχει υποβάλει προτάσεις για χρηματοδότηση σε μια σειρά από προσκλήσεις του νέου ΕΣΠΑ, όπως για παράδειγμα για σχολεία, αντιπλημμυρικά έργα κτλ.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, στο νέο ΕΣΠΑ ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει υποβάλει έξι έργα, από τα οποία τα πέντε εγκρίθηκαν και ένα είναι στη διαδικασία της αξιολόγησης.

Ο προϋπολογισμός των έργων αυτών είναι 3,5 εκ. ευρώ, την ώρα που έχουν τρέξει προσκλήσεις για την υποβολή προτάσεων με δυνητικούς δικαιούχους τους ΟΤΑ πρώτου βαθμού (από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και το ΥΜΕΠΕΡΑΑ) ύψους 271 εκ. ευρώ.

«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν έχει καμιά ‘κόντρα’ με το δήμο Θεσσαλονίκης και με κανέναν άλλο δήμο. Οι προτάσεις όλων αξιολογούνται με πλήρη διαφάνεια και με γνώμονα το συμφέρον των πολιτών της Κεντρικής Μακεδονίας. Οι ώριμες προτάσεις αξιολογούνται στη βάση των κριτηρίων του ΕΣΠΑ και όχι στη βάση… προτιμήσεων. Η Περιφέρεια δεν μπορεί να συμμετέχει σε ένα κυνήγι μαγισσών. Τα στοιχεία δείχνουν ποια είναι τα δεδομένα. Ο δήμος Θεσσαλονίκης υπέβαλε έξι προτάσεις για έργα και οι πέντε έχουν εγκριθεί, ενώ η μία είναι υπό αξιολόγηση. Αυτός είναι ‘τοίχος’; Από την άλλη, όπως όλοι οι δήμοι, έτσι και ο δήμος Θεσσαλονίκης, είχε και έχει την ευκαιρία να εντάξει έργα που θεωρεί αναγκαία σε μια σειρά προσκλήσεων του ΕΣΠΑ και να αξιολογηθούν, ώστε να διασφαλίσει χρηματοδότηση. Δυστυχώς όμως δεν υπέβαλε προτάσεις παρά μόνο στις μισές προσκλήσεις που εκδόθηκαν. Η διαχείριση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ γίνεται με διαφανή και αμερόληπτο τρόπο. Γι’ αυτό και έχουμε καταφέρει να είμαστε πρώτη Περιφέρεια στη χώρα στην απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ. Κάποιοι φορείς στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν εντυπώσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν εσωτερικά τους προβλήματα ψάχνουν ‘εχθρούς’. Η απάντηση δίνεται με αριθμούς, προκειμένου να αποκατασταθεί η αλήθεια», τόνισαν πηγές της Περιφέρειας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, και τα νομικά του πρόσωπα, υπέβαλαν τις εξής προτάσεις:

α/α

Τίτλος πράξης

Π/Υ (€)

Κατάσταση πράξης

1

Λειτουργία δομών και υπηρεσιών της δημόσιας διοίκησης προς όφελος των γυναικών και για την καταπολέμηση της βίας - Ξενώνας φιλοξενίας Δήμου Θεσσαλονίκης

587.600,00

Ενταγμένη

2

Δομή παροχής βασικών αγαθών: Κοινωνικό Παντοπωλείο, Παροχή Συσσιτίου, Κοινωνικό Φαρμακείο Δήμου Θεσσαλονίκης

443.560,00

Ενταγμένη

3

Δομές Αστέγων Δήμου Θεσσαλονίκης

1.432.080,00

Ενταγμένη

4

Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων Δήμου Θεσσαλονίκης

87.109,78

Ενταγμένη

5

Κέντρο Κοινότητας  Δήμου Θεσσαλονίκης με παράρτημα ΚΕΜ

652.960,00

Ενταγμένη

6

Υποστήριξη εκδηλώσεων σύγχρονου πολιτισμού -Luminarti Festival στο πλαίσιο του Φεστιβάλ των Δημητρίων

  300.000,00        

Υπό αξιολόγηση

 

 

3.503.309,78

 

Οι προσκλήσεις που έχουν εκδοθεί με δυνητικούς δικαιούχους τους δήμους είναι οι εξής:

Α/Α

Τίτλος πρόσκλησης

Π/Υ (€)

1

Λειτουργία δομών και υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς όφελος των γυναικών και για την καταπολέμηση της βίας – Λειτουργία Κέντρων Συμβουλευτικής Υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας σε τοπικό επίπεδο

680.000,00

2

Λειτουργία δομών και υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς όφελος των γυναικών και για την καταπολέμηση της βίας - Λειτουργία ξενώνων φιλοξενίας

1.235.000,00

3

Ανάπτυξη κτιριακών υποδομών προσχολικής εκπαίδευσης

5.000.000,00

4

Ανάπτυξη κτιριακών υποδομών σχολικής εκπαίδευσης

13.000.000,00

5

Δομή Παροχής Βασικών Αγαθών: Κοινωνικό Παντοπωλείο, Παροχή Συσσιτίου, Κοινωνικό Φαρμακείο

4.410.000

6

Δομές αστέγων

2.550.000

7

Κέντρα ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων

1.190.000

8

Κέντρα κοινότητας

8.100.000

9

Υποδομές βελτίωσης της ποιότητας και διασφάλισης της ποσότητας πόσιμου νερού

20.000.000

10

Υποστήριξη εκδηλώσεων σύγχρονου πολιτισμού (Φορείς που δραστηριοποιούνται στην ΠΚΜ)

3.000.000,00

11

Επενδύσεις για την πρόληψη και διαχείριση κινδύνων από πλημμύρες

43.650.000,00

12

Ολοκλήρωση και συμπλήρωση των υποδομών ολοκληρωμένης διαχείρισης αποβλήτων (phasing)

32.200.000,00

13

Σταδιακή ολοκλήρωση των υποδομών συλλογής και επεξεργασίας αστικών λυμάτων σε οικισμούς Γ' προτεραιότητας

65.033.308,76

14

Σταδιακή ολοκλήρωση των υποδομών συλλογής και επεξεργασίας αστικών λυμάτων σε οικισμούς Γ' προτεραιότητας (phasing)

61.330.823,00

15

Επενδύσεις για την πρόληψη και διαχείριση κινδύνων από τη διάβρωση των ακτών στην Κεντρική Μακεδονία

10.000.000,00

  

271.379.131,76