Skip to main content

Τι απαντά η κυβέρνηση στον πρέσβη των ΗΠΑ για τους επενδυτές στον ΟΛΘ

Τι απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στις νέες αιχμές που άφησε για τους επενδυτές στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ.

Ο διαγωνισμός για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ήταν αδιάβλητος και η επένδυση θα προχωρήσει κανονικά, διαβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, απαντώντας στις νέες αιχμές που άφησε για τους επενδυτές στον ΟΛΘ και την προέλευση των χρημάτων ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ, από το βήμα συνεδρίου του Ελληνο-αμερικανικού Επιμελητηρίου στην Αθήνα (δείτε εδώ).

«Δεν υπάρχει κάτι ασαφές στον συγκεκριμένο διαγωνισμό, έγινε με όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες, που είναι εγκεκριμένες και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της κοινοτικής νομοθεσίας για τους διαγωνισμούς», είπε ο κ. Τζανακόπουλος υποστηρίζοντας πρόκειται για «έναν αδιάβλητο καθαρό δημόσιο διαγωνισμό που ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία και η επένδυση στο λιμάνι θα προχωρήσει κανονικά».

ΔΕΗ - Συλλαλητήρια

Σε ερώτηση για τη συμφωνία με τους Θεσμούς και συγκεκριμένα για το θέμα της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι «η ΔΕΗ διατηρεί τον αδιαμφισβήτητο δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της, παραμένει ο βασικός πυλώνας της αγοράς ενέργειας υπό το νέο θεσμικό περιβάλλον, που είναι πλήρως εναρμονισμένο με το κοινοτικό δίκαιο».

«Σε αντίθεση με τους σχεδιασμούς της προηγούμενης κυβέρνησης για τη 'μικρή ΔΕΗ', συμφωνήθηκε μια παρέμβαση πλήρως συμβατή τόσο με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, όσο και με τον στρατηγικό σχεδιασμό της Επιχείρησης», είπε και συμπλήρωσε πως, «η παραγωγική βάση της ΔΕΗ μένει ανέπαφη, με μοναδική εξαίρεση ένα τμήμα των λιγνιτικών μονάδων, στο οποίο, έτσι κι αλλιώς, θα πρέπει σταδιακά να υπάρξει αποεπένδυση, στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου της Επιχείρησης για στροφή προς τις Αναναεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Και φυσικά, η παρούσα συμφωνία δεν αφορά πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων. Πλέον, η ΔΕΗ έχει τη δυνατότητα να υλοποιήσει το στρατηγικό της σχεδιασμό, εκμεταλλευόμενη τη φθηνή ενέργεια που προσφέρουν παλαιότερες επενδύσεις σε υδροηλεκτρικά και παράλληλα επενδύοντας σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας».

Σχετικά με την παρουσία και κυβερνητικών βουλευτών στα συλλαλητήρια της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, σχολίασε πως το γεγονός ότι υπάρχει αγωνία στις τάξεις της κοινωνίας για συγκεκριμένες ρυθμίσεις είναι θεμιτό και εύλογο και κατανοητό και πως «αυτό που πρέπει να κάνουμε ως κυβέρνηση είναι να εξηγούμε με τον πιο αναλυτικό τρόπο τα κέρδη από τις διαπραγματευτικές μας προσπάθειες».

Τόνισε ότι «αν συγκρίνει κανείς τη συμφωνία της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου για μικρή ΔΕΗ με τη δική μας συμφωνία, είναι η μέρα με τη νύχτα», για να προσθέσει ότι η ΔΕΗ διατηρεί το 90,9% του παραγωγικού δυναμικού της και πως πωλεί μόνο τρεις μονάδες, που αποτελούν περίπου το 20% της λιγνιτικής της παραγωγής και πως πρόκειται για συμφωνία εναρμονισμένη με τις αποφάσεις του ευρωπαϊκού δικαστηρίου. «Κατανοητές και εύλογες οι αγωνίες, αλλά στο επίπεδο των επιχειρημάτων είμαστε σε μια πολύ καλή θέση για να μπορέσουμε να εξηγήσουμε τι πετύχαμε στη συγκεκριμένη διαπραγμάτευση» τόνισε.