Skip to main content

Τι απαντά η διοίκηση της ΕΥΑΘ στους απεργούς συμβασιούχους

Η διοίκηση αναφέρει πως δεν υπάρχει νόμιμος τρόπος ανανέωσης των συμβάσεων των εργαζομένων, ενώ προσθέτει πως «σέβεται την αγωνία των συμβασιούχων»

Με ανακοίνωσή της η διοίκηση της ΕΥΑΘ απαντά στις αντιδράσεις των συμβασιούχων εργαζομένων της, οι οποίοι έχουν προχωρήσει από τη Δευτέρα, 11 Σεπτεμβρίου σε απεργία διαρκείας, ενώ σήμερα πραγματοποίησαν και παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κτήριο της ΕΥΑΘ.

Η διοίκηση αναφέρει πως δεν υπάρχει νόμιμος τρόπος ανανέωσης των συμβάσεων των εργαζομένων. 

Αναλυτικά, η διοίκηση της εταιρείας διευκρινίζει τα εξής:
 
Σύμφωνα με τον Κανονισμό Εσωτερικής Λειτουργίας της ΕΥΑΘ Α.Ε. (άρθρο 9, κεφ. γ', μέρος β'), οι προσλήψεις προσωπικού σε οργανικές θέσεις της εταιρείας γίνονται βάσει των διατάξεων του ν. 2190/1994, δηλαδή αυστηρά και μόνο μέσω ΑΣΕΠ. Το ίδιο ισχύει και για τις συμβάσεις έργου, οι οποίες επίσης διενεργούνται με κριτήρια ΑΣΕΠ (άρθρο 10 του ν. 3812/2009).

Οι συμβάσεις των εν λόγω συμβασιούχων έληξαν στις 31.12.2016. Με ενέργειες της παρούσας διοίκησης και πολύ πριν συσταθεί το σωματείο τους ή κινητοποιηθούν οι ίδιοι, υπήρξε νομοθετική ρύθμιση για παράταση των συμβάσεων έως τις 30.06.2017, ενώ -και πάλι κατόπιν πιέσεων της διοίκησης- εξασφαλίστηκε και η διαβεβαίωση της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης για ανανέωσή τους για άλλο ένα τετράμηνο τουλάχιστον - πέραν του Ιουνίου. Παρ’ όλα αυτά, πριν ακόμη από τη λήξη της παράτασης (στα τέλη Ιουνίου), το σωματείο των συμβασιούχων επέλεξε τη δικαστική οδό για την επίλυση του προβλήματός τους.

Είναι προφανές ότι δεν υπάρχει κανένας άλλος τρόπος ανανέωσης αυτού του είδους των συμβάσεων με νόμιμες διαδικασίες από την πλευρά της διοίκησης της ΕΥΑΘ. Γι’ αυτό ακριβώς η τελευταία, εμμένοντας στην απαρέγκλιτη τήρηση των νόμων, εξασφάλισε μέσω ΑΣΕΠ την πρόσληψη 150 νέων εργαζομένων (41 έχουν ήδη αναλάβει καθήκοντα) και 41 εποχικών (8μηνο).

Σε κάθε περίπτωση, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΥΑΘ σέβεται την αγωνία των συμβασιούχων και δηλώνει κάτι το οποίο είναι γνωστό από τις πρώτες μέρες ανάληψης των καθηκόντων του, ότι δεν έχει τη δυνατότητα σύναψης ή ανανέωσης συμβάσεων αυτού του είδους.