Skip to main content

Τι αναφέρει η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων για την περιβόητη «Παναγία Γκέισα» του Βελόπουλου

Τι αναφέρουν οι θεολόγοι για το βιβλίο των θρησκευτικών της Γ' Δημοτικού, αλλά και για τις οχλήσεις προς την υπουργό Παιδείας

Αναμφίβολα ένα από τα στοιχεία που προκάλεσαν αίσθηση στο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών ήταν η επίδειξη της εικόνας της Θεοτόκου από τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο με κιμονό, την οποία χαρακτήρισε ως «Παναγία Γκέισα».

Πρόκειται για εικονογράφηση του βιβλίου θρησκευτικών της Γ’ Δημοτικού.

Σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων αναφέρει ότι η συγκεκριμένη εικονογράφηση είναι ένα πρόβλημα «που έχει δημιουργηθεί στο μάθημα των Θρησκευτικών μέσα από τις μεθοδεύσεις συγκεκριμένων προσώπων του πολιτικού, θεολογικού και εκκλησιαστικού χώρου, τα οποία διαχειρίζονται, επί μακρόν χρόνο, το θέμα της επιλογής της σχολικής ύλης του μαθήματος και, γενικά, τα θέματα της Ορθόδοξης Χριστιανικής Αγωγής σύμφωνα με τη δική τους προσωπική ή ιδεολογική αντίληψη,  χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους την παιδαγωγική επιστήμη, την ορθόδοξη  θεολογία και τις συνταγματικές επιταγές».

Όπως αναφέρουν μάλιστα τα σημερινά Βιβλία των Θρησκευτικών είναι αντισυνταγματικά μη θεολογικά και μη παιδαγωγικά και διδάσκονται από το 2016 επί ΣΥΡΙΖΑ, στο σχολείο, εγκρίθηκαν και δημοσιεύτηκαν από τους κ. Φίλη και κ. Γαβρόγλου, ακυρώθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας ως μη νόμιμα, μη θεολογικά και μη παιδαγωγικά.

Παρόλα αυτά αναφέρουν πως «η υπουργός Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως και ο μόνιμος(;) πλέον επί (12) δώδεκα συναπτά έτη,  Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων κ. Γεώργιος Καλαντζής, αντί να τα απομακρύνουν άμεσα από τα σχολείου τα διατήρησαν σε ισχύ, ελαφρώς διορθωμένα, συνεχίζοντας να συνεργάζονται συνεχώς και άριστα με την αποτυχημένη συγγραφική θεολογική ομάδα, το έργο της οποίας απέρριψε ο Αρχιεπίσκοπος και κατήργησε το ΣτΕ».

Μάλιστα επισημαίνουν πως η εν λόγω συγγραφική θεολογική ομάδα,« μέσα από την αυλή των υπουργών Φίλη –Γαβρόγλου – Κεραμέως συνεχίζουν να εργάζονται αρμοδίως, αφενός, για να βρουν τρόπο ή ευκαιρία επανεισαγωγής των ακυρωμένων από το ΣτΕ Βιβλίων τους στα σχολεία, αφετέρου για την αναβίωση της ύλης τους, καθώς, ενεπλάκησαν ξανά στη συγγραφή των νέων Προγραμμάτων 2021 και προβλέπεται η εμπλοκή τους στη συγγραφή και στην επιλογή των νέων Βιβλίων Θρησκευτικών, με τη συνδρομή πάντοτε της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας».

Αξίζει να σημειωθεί πως οι θεολόγοι αναφέρουν ότι παρά τις πολλές και συνεχείς επί τέσσερα χρόνια προσπάθειες της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων (ΠΕΘ) προς την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, δεν καταδέχτηκε να συναντήσει τους εκπροσώπους της.