Skip to main content

Τι αλλάζει στο ν/σ για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Χωρίς αλλαγές σε στεγαστικά, χρόνο εξυπηρέτησης οφειλών και ελάχιστο ποσοστό αποπληρωμής. Ποιες είναι οι αλλαγές που προβλέπονται. Τι δηλώνουν η Λ. Κατσέλη και ο πρόεδρος της ΕτΕ, Β. Ράπανος.
Με βελτιωτικές τεχνικές αλλαγές για να αποτραπεί το ενδεχόμενο εκμετάλλευσης των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου για την υπερχρέωση των νοικοκυριών από πολίτες που δεν πληρούν τα κριτήρια, κατατίθεται την Τετάρτη στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο.
Αυτό προέκυψε από τη συνάντηση που είχε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη με εκπροσώπους της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Αναλυτικότερα, σε ό,τι αφορά στο νομοσχέδιο, στα τρία σημεία στα οποία υπήρχε «διαφωνία» με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών δεν έγιναν αλλαγές. Δηλαδή δεν υπήρξε αλλαγή σε ό,τι αφορά στα στεγαστικά, στην τετραετία εξυπηρέτησης των οφειλών καθώς και στο 10% για το ελάχιστο ποσοστό αποπληρωμής των οφειλών.

Ωστόσο, έγιναν άλλες τροποποιήσεις, μεταξύ των οποίων, η «έξοδος» του οφειλέτη από τη ρύθμιση σε περίπτωση που αποκρύψει στοιχεία βελτίωσης του εισοδήματός του, ενώ θα δεν θα μπορεί να καταθέσει αίτηση για επανένταξη για δύο έτη.

Παράλληλα ορίζεται υποχρεωτική από τον οφειλέτη η ενημέρωση για τη βελτίωση της περιουσιακής τους κατάστασης. Στο πλαίσιο αυτό ο οφειλέτης θα έχει την υποχρέωση να το γνωστοποιήσει στο δικαστήριο, κάτι το οποίο δεν προβλεπόταν πριν. Επίσης προβλέπεται ότι για τα δάνεια που υπάγονται στις ρυθμίσεις του νόμου θα πρέπει να έχει περάσει τουλάχιστον ένας χρόνος, προκειμένου να κατατεθεί αίτηση. Σε ό,τι αφορά στα στεγαστικά δάνεια θα παραμένουν στη ρύθμιση, αλλά οι τόκοι δεν θα παγώνουν με την υποβολή της αίτησης στο Ειρηνοδικείο, αλλά με την έκδοση της απόφασης, δηλαδή δύο μήνες αργότερα.

Η υπουργός εξερχόμενη από τη συνάντηση δήλωσε ότι «η συζήτηση έγινε σεκαλό κλίμα» και πρόσθεσε: «Κάνουμε διάλογο με όλους τους φορείς,προκειμένου να λαμβάνουμε υπόψη μας όσο το δυνατόν περισσότερεςπαρατηρήσεις».

Ο Βασίλης Ράπανος, από την πλευρά των ΕλληνικήςΈνωσης Τραπεζών, δήλωσε: «ελπίζουμε το Υπουργείο να λάβει υπόψιν τιςπροτάσεις μας».