Skip to main content

Θρήνος και απόγνωση στην Κολομβία: 254 νεκροί, μεταξύ τους 43 παιδιά

Είναι η σοβαρότερη καταστροφή που πλήττει την Κολομβία, μετά μια άλλη κατολίσθηση που προκάλεσε τον θάνατο 92 ανθρώπων τον Μάιο του 2015.

Ο απολογισμός των νεκρών από την κατολίσθηση λάσπης που κατέστρεψε την πόλη Μοκόα αυξήθηκε σε 254, μεταξύ τους 43 παιδιά, έγραψε στο Twitter ο ίδιος ο πρόεδρος της Κολομβίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος.

Για τον Ουίλσον Τσιλίτο, η τραγωδία μπορούσε «να προβλεφθεί». Ο 22χρονος που επέζησε και τώρα βοηθά συγγενείς του να εγκαταλείψουν μια γειτονιά στην Μοκόα, δηλώνει ότι η απειλή που πλανάτο στην πόλη των τριών ποταμών έγινε πραγματικότητα.

«Εδώ και 1,5 χρόνο όλοι την έπαιρναν στα αστεία» σημείωσε.

«Τα χάσαμε όλα, τα πάντα. Ήρθα για να πάρω μόνο μια τσάντα» είπε ο 45χρονος Χένρι Οράντο που προσπαθούσε να ξεπλύνει ένα πουλόβερ και μια ποδοσφαιρική φανέλα στα λασπόνερα που έτρεχαν μπροστά από την παλιά του κατοικία.

Η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης είναι μια δύσκολη αποστολή, παραδέχθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Γκιγιέρμο Ριβέρα.

Οι αντάρτες των FARC που υπέγραψαν ειρηνευτική συμφωνία με την κυβέρνηση, πρότειναν να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της Μοκόα.

«Είμαι συγκλονισμένος από την τραγωδία που έπληξε την Κολομβία» δήλωσε ο Πάπας Φραγκίσκος κατά τη διάρκεια λειτουργίας στο Κάπρι της Ιταλίας.

Είναι η σοβαρότερη καταστροφή που πλήττει την Κολομβία, μετά μια άλλη κατολίσθηση που προκάλεσε τον θάνατο 92 ανθρώπων τον Μάιο του 2015 στο Σαλγκάρ, 100χλμ από το Μεδεγίν, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι σφοδρότατες βροχοπτώσεις δεν σάρωσαν μόνο την Κολομβία. Στο Περού προκάλεσαν 101 θανάτους και περισσότερους από ένα εκατομμύριο πληγέντες, όπως στον Ισημερινό που ο απολογισμός είναι 21 νεκροί και περισσότερες από 9.000 πληγείσες οικογένειες.