Skip to main content

Θρίλερ με τις κρίσεις στον τουρκικό στρατό

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τις κρίσεις στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μεταξύ πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας με φόντο τις υποθέσεις «Βαριοπούλα» και «Κλωβός».
Τρεις μέρες έχουν περάσεις από την ολοκλήρωση της τακτικής καλοκαιρινής συνεδρίασης του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου στην Τουρκία και ακόμα παραμένουν κενές οι δύο πρώτες θέσεις στην ιεραρχία, του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων και του αρχηγού του ΓΕΣ.

Ορισμένοι από τους ανώτατους αξιωματικού που θα κρίνονταν, είναι κατηγορούμενοι σε υποθέσεις όπως ο «Κλωβός» και η «Βαριοπούλα». Ένας από αυτούς ήταν ο διοικητής της Α΄ Στρατιάς στρατηγός Χασάν Ιγζίζ.

Η κυβέρνηση άσκησε βέτο στην προαγωγή του Ιγσίζ και το διορισμό του ως αρχηγού του ΓΕΣ μέσω του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του υπουργού άμυνας Βετζντί Γκιονούλ.

Ο Ερντογάν συναντήθηκε χθες με τον απερχόμενο αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων στρατηγό Ιλκέρ Μπάσμπουγ, χωρίς όμως να έχει προκύψει κάτι από τη συνάντηση. Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, οι δύο άντρες συζήτησαν και τη απόφαση τουρκικού δικαστηρίου περί άρσης του εντάλματος συλλήψεως για συνολικά 102 εν ενεργεία και απόστρατων αξιωματικών στην υπόθεση «Βαριοπούλα».

Πάντως σημερινό ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας «Χαμπέρουρκ» αναφέρει ότι εάν καθυστερήσει ο διορισμός στις πρώτες δύο θέσεις της ιεραρχίας, δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να προχωρήσει στη συνταξιοδότηση όλης της ανώτερης ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων.