Skip to main content

Θριαμβολογίες για το πλεόνασμα και η χώρα χωρίς παραγωγή

Οι κυβερνητικές θριαμβολογίες για το πλεόνασμα, οι παταγώδεις αποτυχίες του Νίκου Τόσκα και οι εκλογές για τον Ταγίπ Ερντογάν

Θριαμβολογεί η κυβέρνηση επειδή παρουσιάζει πλεόνασμα μεγαλύτερο του προγραμματισμένου. Αλλά αδιαφορεί που το υπερπλεόνασμα εμποδίζει την ανάπτυξη, επειδή τα πήραν από εκεί που χρειάζονται, όπως λέει και το ΔΝΤ.

Όταν η κυβέρνηση κατακρατεί τα χρήματα που είναι υποχρεωμένη να δώσει στους επιχειρηματίες που χρωστά, στέλνει στην πτώχευση επιχειρήσεις και στην ανεργία πολίτες. Και είναι εντυπωσιακό ότι κανείς δεν συναισθάνεται την ευθύνη στην προδιαγραφόμενη καταστροφή. Ο μοναδικός στόχος είναι η διατήρηση στην εξουσία, πατώντας πάνω σε ερείπια. Πόσα χρόνια μπορεί ν’ αντέξει ο τόπος χωρίς παραγωγή;

Δεν έχουν όμοιό τους αυτά που συμβαίνουν στην χώρα μας. Ένα κράτος που προσπαθούσε να σταθεί στα πόδια του, βρέθηκε στον Τρίτο Κόσμο, ανάμεσα σε υπανάπτυκτες και πρωτόγονες χώρες, όπου τίποτε δεν λειτουργεί με τους σύγχρονους κανόνες.

Και μόνο το γεγονός της υποστήριξης παράνομων ενεργειών των προστατευμένων κυρίαρχων του άβατου των Εξαρχείων, είναι αρκετό δείγμα της κατρακύλας, μιας άλλοτε υπερήφανης κοινωνίας, που έθετε την αξιοπρέπεια στην πρώτη θέση των αξιών.

Στις πόσες παταγώδεις αποτυχίες άραγε σκέφτεται να νιώσει ευθύνη ο Τόσκας και να παραιτηθεί; Αν και είναι αργά τώρα γι’ αυτόν, αφού ήδη έγραψε ιστορία και το όνομά του θα μείνει ως συνώνυμο της ανοχής -ή μήπως της εύνοιας;- στην παρανομία.

Θα μου πεις, αφού χαϊδεύει τα παιδιά των ΣΥΡΙΖΑίων, θα υπάρχει μόνιμα η απαίτησή τους για την παραμονή του σε υπουργείο ενίσχυσης παρανόμων. Βέβαια, έτσι θέλει ο λαός να κυβερνάται, γι’ αυτό και με την ψήφο του δίνει το δικαίωμα στον ΣΥΡΙΖΑ να διαλύει την κοινωνία. Αφού το θέλει ο λαός…

Αίτημα να εκχωρήσει αυτοκεφαλία σε Ουκρανική Εκκλησία, αποδέχθηκε να εξετάσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ειδικότερα, σύμφωνα με το ανακοινωθέν που εξεδόθη, το εν λόγω αίτημα κατέθεσαν εκκλησιαστικοί και πολιτικοί παράγοντες, οι οποίοι εκπροσωπούν πολλά εκατομμύρια Ορθόδοξων Ουκρανών. Επ’ αυτού, το Οικουμενικό Πατριαρχείο αποφάσισε να επικοινωνήσει με αδελφές Ορθόδοξες Εκκλησίες, προς ενημέρωση και συντονισμό.

Από την ανακοίνωση φαίνεται πως το αίτημα δεν προέρχεται από την επίσημη ουκρανική Εκκλησία. Άρα, σε περίπτωση αναγνώρισης μιας ομάδας -που εκπροσωπεί πολλά εκατομμύρια ορθοδόξων, λέει η ανακοίνωση του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, αλλά δεν λέει πόσα, ούτε πόση σοβαρότητα έχουν- σημαίνει σχίσμα, και αποτελεί άλλο ένα αίτιο για σύγκρουση με το Πατριαρχείο Μόσχας.

Για την ιστορία, μου έλεγε πριν από χρόνια, ο τότε Πρόξενος της Ρωσίας εδώ, ότι ο Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης, τους παίρνει εκκλησίες από τις πρώην σοβιετικές χώρες, εξασθενώντας την ισχύ του Πατριαρχείου Μόσχας. Και φυσικά, το απέδιδε στην υλοποίηση αμερικανικού σχεδίου, με αντάλλαγμα την προστασία του Πατριαρχείου από τουρκικές αυθαιρεσίες.

Ο Ερντογάν βιάστηκε να κάνει εκλογές, για να μη προφτάσει το κόμμα της Γκρίζας Λύκαινας, Ακσενέρ, να συμπληρώσει εξάμηνη λειτουργία, όπως απαιτεί ο εκλογικός νόμος στη Τουρκία. Όμως, ο ίδιος νόμος προβλέπει, πως αν ένα κόμμα έχει ήδη 20 βουλευτές, δεν υπάρχει εμπόδιο συμμετοχής.

Η Ακσενέρ έχει μόνον πέντε. Και συνέβη το απρόοπτο. Από το κόμμα της κεμαλικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά από συνεννόηση, παραιτήθηκαν 15 βουλευτές, και εντάχθηκαν στο κόμμα της Ακσενέρ, η οποία διαθέτει τώρα 20 βουλευτές, και κατέρχεται στις εκλογές ως κύρια αντίπαλος του Ερντογάν.