Skip to main content

Thought for Food: Όταν η τεχνογνωσία πάει... στο χωράφι

Την τεχνογνωσία στην αγροτική παραγωγή επιδιώκει να εισάγει η Αμερικανική Γεωργική Σχολή σε συνεργασία με το ίδρυμα Μποδοσάκη και το ΕΚΕΤΑ.

Ελιά, μέλι, αρωματικά φυτά, φασόλια, πιπεριές Φλωρίνης και κάστανα. Όλα αυτά είναι τα αγαθά της ελληνικής γης, που πρόκειται να καλλιεργηθούν με τη σωστή τεχνογνωσία, αφού οι παραγωγοί τους εκπαιδευτούν, χάρη στο Thought for Food, το νέο πρόγραμμα της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.

Μια στρατηγική συνεργασία της Σχολής, με το ίδρυμα Μποδοσάκη και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΚΕΤΑ), οδήγησε στη δημιουργία του προγράμματος που επιδιώκει να εισάγει την τεχνογνωσία στην παραγωγή της περιφέρειας. Ωφελούμενοι θα είναι περίπου 250 γεωργοί και κτηνοτρόφοι, μικρές επιχειρήσεις και συνεργατικά επιχειρηματικά σχήματα με δραστηριοποίηση στους τομείς της παραγωγής, της μεταποίησης και των εξαγωγών, σε πολλές περιοχές της ελληνικής υπαίθρου, ακόμη και άνθρωποι που δεν έχουν ακόμη μπει στην παραγωγή αλλά το επιθυμούν.

Όλοι οι συμμετέχοντες, θα έχουν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν από τους ειδικούς, με τη χρήση καινοτόμων τεχνολογικών μέσων και να ενσωματώσουν στην εργασία τους νέες πρακτικές στη διαδικασία της παραγωγής, από τη σπορά μέχρι το μάρκετινγκ και τις εξαγωγές. Η υποστήριξη θα παρέχεται τόσο ομαδικά όσο και σε εξατομικευμένο επίπεδο, στις μονάδες παραγωγής.

Οι ωφελούμενοι του προγράμματος έχουν ήδη επιλεγεί με κριτήρια τις ανάγκες τους σε υποστήριξη και τις δυνατότητες που παρουσιάζουν να διαπρέψουν στον τομέα τους, εφόσον τους προσφερθούν τα σωστά εργαλεία και αναμένεται να μπουν στην εκπαιδευτική διαδικασία, με τον ερχομό του νέου έτους. Για την ώρα, αυτό που προέχει, είναι να βρεθούν οι απαραίτητοι πόροι, τους οποίους οι φορείς του προγράμματος, αναζητούν σε ενδιαφερόμενους επενδυτές με ευαισθησία στην ανάπτυξη της ελληνικής αγροτοδιατροφικής παραγωγής, που τόσες δυνατότητες έχει αλλά λίγες μόνο αξιοποιεί, λόγω πολλών παραγόντων που την τροχοπεδούν.

«Το ίδρυμα Μποδοσάκη ακόμη εξετάζει το ενδεχόμενο μιας συμβολικής συνεισφοράς προς το σύνολο των πόρων», δήλωσε ο διαχειριστής του προγράμματος από την πλευρά του ιδρύματος Μποδοσάκη, Βλάσης Αδρακτάς. Όπως εξήγησε, με το Thought for Food, η συνεργασία των τριών φορέων επιδιώκει να προσφέρει μια μακροπρόθεσμη προοπτική στην ελληνική περιφέρεια και τους ανθρώπους της. «Η Ελλάδα έχει περιοχές μοναδικής ομορφιάς, οι οποίες παράγουν προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας, και κατοικούνται από ανθρώπους που θέλουν να δουλέψουν και να δημιουργήσουν σε αυτές», τόνισε.

Από την πλευρά του ο Φίλιππος Παπαδόπουλος, διευθυντής Γραφείου Στρατηγικών Project της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, δήλωσε στη Voria.gr ότι «πολλά πράγματα γίνονται σωστά στην ελλάδα (σ.σ. όσον αφορά την αγροτική παραγωγή), άλλα τόσα γίνονται λάθος. Η δική μας δουλειά είναι να σιγουρέψουμε ότι κυριαρχούν τα σωστά και ότι κάθε φορά το νέο "σωστό" είναι γνωστό στον κόσμο και εφαρμόζεται. Αν μπορέσουμε να συνδέσουμε την οικονομική ευημερία του καθενός με το συνολικό θετικό αποτέλεσμα για την ελληνική οικονομία, τότε έχουμε κερδίσει το στοίχημα.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι «η συνεργασία αυτή αποτελεί ένα πολλά υποσχόμενο παράδειγμα της λειτουργίας μιας τριπλής έλικας, της κοινωνίας των πολιτών, της ερευνητικής κοινότητας και ενός οργανισμού που εξειδικεύεται στην εφαρμοσμένη κατάρτιση και συμβουλευτική».

Τέλος, ο αναπληρωτής Διευθυντής του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του ΕΚΕΤΑ, Αναγνώστης Αργυρίου, μίλησε για την ανάγκη δημιουργίας «ταυτότητας» στα προϊόντα για την ανάδειξη των ποιοτικών χαρακτηριστικών τους και τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας σε όλη την παραγωγική αλυσίδα.