Skip to main content

Θωρακίζονται από πλημμύρες η Κερκίνη και ο Στρυμόνας

Κίνδυνος όχι μόνο για τις καλλιέργειες του κάμπου των Σερρών, αλλά και για 100.000 κατοίκους στη ζώνη επιρροής, λέει ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών

Τρία πολύ σημαντικά έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης στην περιοχή των Σερρών υλοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, που αφορούν στη λίμνη Κερκίνη και τον ποταμό Στρυμόνα.

Προσφάτως, το περιφερειακό συμβούλιο ενέκρινε τη στεγανοποίηση του ανατολικού αναχώματος της Κερκίνης, με 2,5 εκ. ευρώ, ένα έργο απολύτως απαραίτητο και επείγον, αφού οι αρμόδιοι θεωρούν πως αν συνεχιστεί η απώλεια νερών από τη λίμνη, υπάρχει κίνδυνος να χαθεί το υφιστάμενο ανάχωμα και εκτός από τις εκτεταμένες πλημμύρες στον κάμπο και τις καταστροφές σε καλλιέργειες, θα κινδυνεύσουν και ανθρώπινες ζωές από τους περίπου 100.000 κατοίκους που είναι στη ζώνη επιρροής!

Τον κίνδυνο επιβεβαίωσε και ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών, Γιάννης Μωυσιάδης, ο οποίος επισήμανε ότι «πρόκειται για ένα ανάχωμα το οποίο δεν είναι στεγανό και έχει διήθηση του νερού. Όταν ανεβαίνει η στάθμη της λίμνης επειδή η πίεση κάτω μεγαλώνει πιέζει με δύναμη και έτσι διηθείται και περνούν έξω τα νερά. Φεύγει νερό και όσο φεύγει νερό αποδυναμώνεται το ανάχωμα και υπάρχει κίνδυνος να έχουμε κατάρρευσή του λόγω της πίεσης που υφίσταται στη βάση του από το μεγάλο ύψος του νερού. Για να το αποφύγουμε αυτό στεγανώνουμε το ανάχωμα. Η στεγανοποίηση γίνεται με τη δημιουργία ενός φράγματος μέσα στο ανάχωμα αυτό. Το πρόβλημα έχει διαπιστωθεί εδώ και δέκα χρόνια και το συνολικό κόστος της παρέμβασης υπολογίστηκε σε 10 εκ. ευρώ. Ωστόσο, βάζουμε ως Περιφέρεια τα πρώτα 2,5 εκ. ευρώ για τη στεγανοποίηση του αναχώματος και έχουμε υποβάλει πρόταση στο Interreg για επιπλέον 3,5 εκ. ευρώ. Αν υπάρξει κατάρρευση θα πληγεί όλος ο κάμπος των Σερρών. Ποιός κοιτά τις καλλιέργειες όταν πληγούν 100.000 άνθρωποι; Επομένως, η παρέμβαση χρειάζεται οπωσδήποτε να γίνει».

Ο σχετικός διαγωνισμός μετά και την έγκριση του περιφερειακού συμβουλίου είναι πλέον σε εξέλιξη και μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να υπάρξει ανάδοχος και άμεση έναρξη των εργασιών, που θα έχουν ορίζοντα ολοκλήρωσης τα δυο χρόνια.

Σε ό,τι αφορά στον ποταμό Στρυμόνα, ήδη μετά τις ζημιές από τις τελευταίες πλημμύρες έγιναν τα πρώτα έργα αποκατάστασης και κρίνονται επιτυχημένα, σύμφωνα με τον κ. Μωυσιάδη. Επίσης, υπάρχει το έργο του καθαρισμού της κοίτης και των εκβολών του ποταμού, που είναι σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί σε περίπου ένα χρόνο από σήμερα, διασφαλίζοντας έτσι σε μεγάλο βαθμό ότι δε θα επαναληφθούν τα φαινόμενα των καταστροφικών πλημμυρών του παρελθόντος.