Skip to main content

Παγίδες στην αναζήτηση φοιτητικής στέγης στη Θεσσαλονίκη

Φθηνότερες κατοικίες διατίθενται προς τα δυτικά, αλλά παραμονεύουν πειρατές «παραμεσίτες». Το φαινόμενο AirBnb και η κάθοδος στο κέντρο της πόλης.

Στη «φοιτητομάνα» Θεσσαλονίκη έχουν ήδη φτάσει οι πρώτοι φοιτητές, εισακτέοι στα δημόσια και ιδιωτικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της πόλης και αναζητούν χώρο για να στεγάσουν τις φοιτητικές τους εμπειρίες. Ωστόσο, η αξιόλογη φοιτητική στέγη είναι δυσεύρετη, λόγω της αύξησης επινοικιάσεων μέσω AirBnb, της παύσης ανοικοδόμησης και της «καθόδου» των κατοίκων τον βορείων προαστίων προς το ιστορικό κέντρο. 

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης, Άγγελος Πασαλίδης, μιλώντας στη Voria.gr ενημερώνει τους φοιτητές και τους γονείς για όσα πρέπει να γνωρίζουν πριν υπογράψουν το μισθωτήριο συμβόλαιο.

Αρχικά, ο πρόεδρος των μεσιτών προτείνει να αναζητηθούν κατοικίες προς τα δυτικά της πόλης, σε περιοχές όπως οι Αμπελόκηποι, η Ξηροκρήνη, η Νεάπολη και οι Συκιές, όπου υπάρχουν πιο φθηνές κατοικίες. Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, τα μονόχωρα στούντιο κυμαίνονται περίπου από 200 έως 350 ευρώ, οι γκαρσονιέρες (με ένα δωμάτιο) από 320 έως 500 και τα διάρια από 350 έως και 550 ευρώ. Πάντως, η συγκατοίκηση στους φοιτητές είναι μία τάσ που δεν ευδοκιμεί ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό, σύμφωνα με τον κ. Πασαλίδη.

Ο ίδιος συμβουλεύει τους υποψήφιους αγοραστές να μην καθυστερούν να υπογράψουν μισθωτήριο συμβόλαιο, καθώς υπάρχει μεγάλη κινητικότητα. «Μόλις αποφασίζουν οι ενδιαφερόμενοι, είναι καλό να κάνουν απ’ ευθείας συμβόλαιο γιατί μπορεί να βρεθεί κάποια άλλη, καλύτερη προσφορά και να χάσουν το ακίνητο», λέει ο κ. Πασαλίδης. Παράλληλα, όπως σημειώνει, για τα επιπλωμένα σπίτια θα πρέπει μαζί με το συμβόλαιο να συντάσσεται και μια λίστα με όλα τα έπιπλα και τις ηλεκτρικές συσκευές, που θα χρησιμοποιηθεί κατά την παράδοση του σπιτιού.

Η διαδικασία της αναζήτησης, ενέχει ορισμένους κινδύνους, τους οποίους θα πρέπει να έχουν υπόψιν τους οι υποψήφιοι ενοικιαστές. Σύμφωνα με τον κ. Πασαλίδη, οι πελάτες θα πρέπει πάντα να ζητούν την ταυτότητα του μεσίτη, για να αποφύγουν να εξαπατηθούν από «πειρατή παραμεσίτη». «Η παραοικονομία καλπάζει στον κλάδο μας γι’ αυτό και οι πολίτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην δίνουν ποτέ χρήματα στο δρόμο σε υποτιθέμενο μεσίτη», τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης, λέγοντας πως στον σύλλογο έχουν καταγγελθεί περίπου 15 περιστατικά από την αρχή του έτους. Οι παραμεσίτες προσεγγίζουν με δόλο τους ιδιοκτήτες κατοικιών, παρουσιάζονται ως μεσίτες και καταφέρνουν να τους αποσπάσουν κλειδιά από τα διαμερίσματα. Κατόπιν, κολλούν δήθεν ενοικιαστήρια και δείχνουν τα σπίτια σε ενδιαφερόμενους, αποσπούν χρηματικές προκαταβολές και μετά εξαφανίζονται. «Οι μεσίτες του συλλόγου μας διαθέτουν ταυτότητα μεσίτη και δεν προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες, γιατί μπορεί να περάσουν ακόμα και πειθαρχικό», λέει ο κ. Πασαλίδης.

Τα προβλήματα στην αγορά κατοικίας

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης, τα διαθέσιμα σπίτια προς μίσθωση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης είναι λιγότερα από ποτέ. Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα, αρχικά της αύξησης των επινοικιάσεων μέσω AirBnb, η οποία καταλαμβάνει πλέον το 15-20% των χώρων κατοικίας, αναφέρει ο κ. Πασαλίδης. Έπειτα, το κλίμα επισκιάζει και η παύση της ανοικοδόμησης, η οποία μπορεί να μην είναι πρόσφατο φαινόμενο, ωστόσο περιορίζει τις διαθέσιμες επιλογές, αφού δεν υπάρχουν καθόλου νεόδμητα.

Μιλώντας για την AirBnb, ο πρόεδρος των μεσιτών χαρακτήρισε εξαιρετικά καλή την προσπάθεια της κυβέρνησης για νομοθετική ρύθμιση της μίσθωσης μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας, ώστε να τεθούν περιορισμοί. Ωστόσο, όπως λέει, «αντί να αγκαλιάσει αυτήν την νέα επιχειρηματική διέξοδο και να την ενθαρρύνει, η πολιτεία της επιτίθεται φοροεισπρακτικά». Οι ιδιοκτήτες στρέφονται στην επιλογή της AirBnb, γιατί είναι πιο κερδοφόρα, όμως όσο αυξάνονται τα έσοδα, αυξάνεται και η φορολόγηση.

Παράλληλα, ο κ. Πασαλίδης κάνει λόγο για «κάθοδο» των κατοίκων βορείων προαστίων προς το ιστορικό κέντρο. «Σε ποσοστό περίπου 40%, οι κάτοικοι εγκαταλείπουν τις μεγάλες κατοικίες από Άνω Πόλη, Σαράντα Εκκλησιές, Τούμπα ή Τριανδρία και μετακομίζουν σε μικρότερα διαμερίσματα στο κέντρο, για να εξοικονομήσουν χρήματα από τις βενζίνες», εξηγεί ο ίδιος.