Skip to main content

Θολό το μετεκλογικό τοπίο στην Ιταλία

Μετά τις εκλογές η πολιτική κατάσταση στην Ιταλία είναι ρευστή. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για τη σύσταση νέας κυβέρνηση

Οι ιταλικές εκλογές έφεραν τα πάνω-κάτω στην πολιτική σκηνή της χώρας. Η Λέγκα του Βορρά και τα Πέντε Αστέρια είναι σαφές ότι κέρδισαν την αναμέτρηση. Η κεντροαριστερά και η αριστερά έχασαν, αλλά σίγουρα και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος.

Ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος Ματτέο Ρέντσι αναγνώρισε την ήττα του και ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί. «Λέμε όχι στις συμμαχίες με τους εξτρεμιστές, στη λογική του μίσους και απορρίπτουμε τις υπόγειες συμφωνίες» δήλωσε. Πάντως θα «ενεργοποιήσει» την παραίτησή του μετά τη σύσταση της νέας κυβέρνησης. Ο πρώην πρωθυπουργός είναι μόλις σαράντα τριών ετών και κινδυνεύει ήδη να πάρει πρόωρη σύνταξη από την πολιτική.

Καλώντας σε διάλογο

Την ίδια στιγμή η αριστερή μειοψηφία των «Δημοκρατικών» ζητά να αρχίσει διάλογος με τα Πέντε Αστέρια. Το κλίμα μέσα στο κόμμα μπορεί να γίνει σύντομα πολύ τεταμένο.

Το μεγάλο θέμα είναι τι μέλλει γενέσθαι. Ο Ματτέο Σαλβίνι της Λέγκας του Βορρά δηλώνει ότι «θα παραμείνει στην κεντροδεξιά, με την οποία και θα κυβερνήσει». Ωστόσο ο άνθρωπος που έφτιαξε το οικονομικό πρόγραμμα του κόμματος, ο Κλάουντιο Μπόργκι, δηλώνει με νόημα: «Δεν πρέπει να αγνοήσουμε το κίνημα των Πέντε Αστέρων. Ελπίζω και εκείνοι να υιοθετήσουν μια ώριμη στάση».

Εμπιστοσύνη στον Σέρτζιο Ματαρέλα

Συνεπώς η κατάσταση είναι ρευστή. Ο πρώην Καβαλιέρε θα πείσει άραγε κάποιους επιπλέον βουλευτές, κεντρώους και ανεξάρτητους, να στηρίξουν μια συντηρητική κυβέρνηση; Τα δε Πέντε Αστέρια θα επιχειρήσουν να προσεγγίσουν δυναμικά την προοδευτική παράταξη; Οι ανεπίσημες επαφές έχουν ήδη αρχίσει. Το αποτέλεσμα, φυσικά, απαιτεί χρόνο. Σύμφωνα με πολλούς σχολιαστές, πάντως, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν εμπιστοσύνη στο έργο του Ιταλού προέδρου της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα και στο ότι θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για να μπορέσει να συσταθεί- μέσα σε ένα λογικό χρονικό διάστημα-  μια νέα κυβέρνηση.      

Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη

Πηγή: Deutsche Welle