Skip to main content

Θηλιά για τις επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης τα capital controls

Παραμένουν τα μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία των επιχειρήσεων - Μετά το 2017 η άρση των περιορισμών, εκτιμούν οι επιχειρηματίες της πόλης.

Τα capital controls παρά τη χαλάρωσή τους εξακολουθούν να δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στη δραστηριοποίηση των επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης, ένα χρόνο μετά την επιβολή τους και παρά τη σχετική χαλάρωση των περιοριστικών ρυθμίσεων που μεσολάβησε.

Το παραπάνω προκύπτει απο έρευνα που διεξήχθη στο διάστημα 6 με 14 Ιουνίου 2016 με τη συμμετοχή 122 επιχειρήσεων – μελών του ΕΒΕΘ από όλους τους κλάδους δραστηριότητας.

Συγκεκριμένα, οι επιπτώσεις από την εφαρμογή των capital controls, καθώς και τα νέα μέτρα που φέρνει για τις επιχειρήσεις ο νέος φορολογικός/ ασφαλιστικός νόμος που πρόσφατα ψηφίστηκε, βρέθηκαν στο «μικροσκόπιο» της νέας ηλεκτρονικής έρευνας που διενήργησε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης στα μέλη του.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το 72% (ή περίπου 7 στις 10) των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα δηλώνουν ότι οι περιορισμοί στο εβδομαδιαίο όριο αναλήψεων επηρεάζουν ακόμα και σήμερα. 

«Πολύ» (35%) ή «Αρκετά» (37%) τη λειτουργία της επιχείρησης. Σε αντίστοιχη έρευνα που είχε διενεργήσει το ΕΒΕΘ (τον Αύγουστο του 2015), το ποσοστό των επιχειρήσεων που είχαν δηλώσει ότι επηρεάζονται «Πολύ» ή «Αρκετά» από τους περιορισμούς στο εβδομαδιαίο όριο αναλήψεων, ήταν 83%.

Μείωση τζίρου

Με βάση τις απαντήσεις των επιχειρήσεων του δείγματος προκύπτει ότι, ακόμη και σήμερα, η μέση μείωση του κύκλου εργασιών τους λόγω των capital controls βρίσκεται στο 27% (έναντι 52% στην έρευνα του Αυγούστου 2015). Ταυτόχρονα, οι περιορισμοί στις διεθνείς πληρωμές επηρεάζουν «Πολύ» ή «Αρκετά» το 68% των επιχειρήσεων του δείγματος, έναντι 78% στην αντίστοιχη έρευνα του Αυγούστου 2015.

Μετρητά θέλουν οι προμηθευτές

Περίπου 9 στις 10 (87%) από τις επιχειρήσεις  που  συμμετείχαν στην έρευνα, δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα ή δυσκολία στη λειτουργία τους, λόγω των capital  controls. Μεταξύ αυτών, το βασικότερο πρόβλημα που αναφέρεται είναι η απαίτηση προμηθευτών για πληρωμές «τοις μετρητοίς» με αποτέλεσμα την αδυναμία προμήθειας πρώτων υλών ή εμπορευμάτων (σε ποσοστό 74%, παρόμοιο με το αντίστοιχο ποσοστό (73%) που καταγράφηκε στην περσινή έρευνα), ενώ ακολουθεί η αναφορά για δυσμενέστερους όρους συναλλαγών με προμηθευτές του εξωτερικού (61% έναντι 51% πέρυσι) και οι καθυστερήσεις στην είσπραξη απαιτήσεων από πελάτες (51% έναντι 69% πέρυσι).

Περίπου 6 στις 10 επιχειρήσεις - μέλη του ΕΒΕΘ (61%) που συμμετείχαν στην έρευνα, αναφέρουν ότι έχουν λάβει μέχρι σήμερα κάποιο μέτρο για την αντιμετώπιση της κατάστασης που προέκυψε από την επιβολή των capital controls. Μεταξύ των μέτρων που αναφέρονται κυριαρχούν οι  πωλήσεις μόνο έναντι μετρητών (58%   έναντι  57% πέρυσι), η άμεση αποπληρωμή των προμηθευτών (46% έναντι 28% πέρυσι) και η μείωση του μη μισθολογικού κόστους καθώς και οι ενέργειες marketing κτλ. (39% έναντι 31% πέρυσι). Το 13% των επιχειρήσεων του δείγματος αναφέρουν ότι οι ισχύουσες διατάξεις και οδηγίες δεν τηρούνται από τις τράπεζες σε μεγάλο βαθμό (9%) ή δεν τηρούνται καθόλου (4%). Το αντίστοιχο ποσοστό που ανέφερε κάτι τέτοιο στην έρευνα  του Αυγούστου 2015 έφθανε το 23%.

Capital controls και το 2017...

Στο μεταξύ, απαισιόδοξοι σε σχέση με την άμεση άρση των τραπεζικών περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων (capital controls) εμφανίζονται οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων - μελών  του ΕΒΕΘ:   το 58% δηλώνουν ότι αυτό μάλλον θα συμβεί μετά το 2017, ενώ το 24% δηλώνουν ότι θα συμβεί εντός του 2017 και μόλις το 4% θεωρούν ότι μια τέτοια εξέλιξη επίκειται στο β' εξάμηνο του 2016.

Ασφαλιστικό- φορολογικό

Αρνητικοί, έναντι των ψηφισθεισών διατάξεων του ασφαλιστικού και φορολογικού συστήματος, αλλά και των νέων φορολογικών μέτρων, εμφανίζονται οι επιχειρηματίες που συμμετείχαν στην έρευνα. Πιο συγκεκριμένα, 8 στους 10 (79%) θεωρούν ότι το νέο ασφαλιστικό κινείται σε λάθος κατεύθυνση και μόλις το 12% θεωρούν ότι κινείται σε σωστή κατεύθυνση, ενώ σχετικά με το νέο φορολογικό και τα φορολογικά μέτρα που ψηφίστηκαν πρόσφατα, σχεδόν το σύνολο των ερωτηθέντων (93%) θεωρούν ότι θα συμβάλουν αρνητικά στην οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας. Έτσι, σύμφωνα με τους αναλυτές της Palmos Analysis, δεν αποτελεί έκπληξη η διάχυτη απαισιοδοξία μεταξύ των επιχειρήσεων σε σχέση με την οικονομία/ ανάπτυξη της χώρας και την επιχείρηση για το επόμενο εξάμηνο: το 78% αντιμετωπίζουν την ερχόμενη περίοδο αρνητικά ή μάλλον αρνητικά σε σχέση με την οικονομία/ανάπτυξη της χώρας και το 76% αντιμετωπίζουν αρνητικά ή μάλλον αρνητικά την ερχόμενη περίοδο για την επιχείρησή τους.

Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αυτήν την περίοδο οι επιχειρήσεις, το 26% ανέφεραν τα προβλήματα ρευστότητας– χρηματοδότησης, το 21% ανέφεραν τη μείωση του κύκλου εργασιών τους και το 16% αναφέρθηκαν στο ασταθές φορολογικό σύστημα και τους υψηλούς φόρους/ εισφορές.