Skip to main content

Θετικός σε έκτακτη επιχορήγηση 1 εκατ. ευρώ στο ΚΘΒΕ ο Τσακαλώτος

Το υπουργείο Οικονομικών βλέπει θετικά και στηρίζει το μεγαλύτερο πολιτιστικό οργανισμό της χώρας, το ΚΘΒΕ, δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΣ του φορέα.

Θετικά είδε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, το αίτημα του προέδρου του Δ.Σ. του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ), Άρη Στυλιανού, να υπάρξει έκτακτη επιχορήγηση προς το ΚΘΒΕ.

Αυτό είπε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΘΒΕ, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Τσακαλώτο στο γραφείο του πρωθυπουργού, στο υφυπουργείο Μακεδονίας–Θράκης.

Όπως εξήγησε, όταν ανέλαβε τη διοίκηση του κρατικού θεάτρου, πριν από ενάμισι χρόνο, βρήκε χρέη ύψους 8,5 εκατομμυρίων ευρώ. Τώρα το χρέος έχει μειωθεί στα 3,9 εκ. ευρώ ενώ τα μισά από αυτά είναι προς το ΙΚΑ και είναι ρυθμισμένα μακροχρόνια.

«Για να καθαρίσει το ΚΘΒΕ και να μην έχει παλιά χρέη που το σφίγγουν σαν θηλιά χρειάζονται περίπου 2 εκ. ευρώ», είπε ο κ. Στυλιανού και ζήτησε από τον υπουργό οικονομικών ένα εκατομμύριο έκτακτη επιχορήγηση για το 2017.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, η απάντηση του κ. Τσακαλώτου ήταν ότι θα δει τα οικονομικά περιθώρια που υπάρχουν για να δοθεί έκτακτη οικονομική επιχορήγηση στο ΚΘΒΕ και να προσδιοριστεί το ποσό.

«Το υπουργείο οικονομικών βλέπει θετικά και στηρίζει το μεγαλύτερο πολιτιστικό οργανισμό της χώρας, το ΚΘΒΕ. Μας έδωσε την υπόσχεση ο κ Τσακαλώτος ότι θα φροντίσει να δει τις δυνατότητες του προϋπολογισμού για να δοθεί κάποια έκτακτη ενίσχυση, ενδεχομένως στο θέατρο, ώστε να καλυφθούν τα παλιά χρέη που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία 10 χρόνια για να μπορέσει πια το θέατρο, καθαρό από χρέη, να προχωρήσει στον προγραμματισμό του και στη λειτουργία του» είπε ο κ. Στυλιανού και πρόσθεσε:

«Δεν είναι τόσο απλό και εύκολο, ωστόσο υπάρχει η καλή θέληση και από το υπουργείο πολιτισμού και από το υπουργείο οικονομικών να στηριχτούν οι πολιτιστικοί φορείς της Θεσσαλονίκης. Εμείς του υποσχεθήκαμε ότι θα κάνουμε συνεργασίες και ένα δίκτυο των πολιτιστικών οργανισμών της πόλης, όπως είναι τα μουσεία, το Μέγαρο Μουσικής, για να διεκδικήσουμε όλοι μαζί να πετύχουμε και οικονομίες κλίμακας και συνέργειες, ούτως ώστε να γίνει και ένα πλάνο για τον πολιτισμό στη Θεσσαλονίκη.

Πάντως υπάρχει κατανόηση και από τον πρωθυπουργό τον ίδιο, που είχε έρθει στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στις 5 Ιανουαρίου, και άκουσε τα προβλήματα των εργαζομένων επί τόπου».