Skip to main content

Θετικός ο Τσακαλώτος στη μείωση των προστίμων για τους «Δεν Πληρώνω»

Η πρόταση της διοίκησης της Εγνατίας Οδού Α.Ε. στον υπουργό Οικονομικών για το θέμα των διοδίων. Εξηγήθηκαν τα προβληματικά σημεία της παραχώρησης.

Θετικά είδε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, την πρόταση του προέδρου της Εγνατίας Οδού Α.Ε. Απ. Αντωνούδη, για μείωση των προστίμων σε εκείνους που αρνούνταν να πληρώσουν διόδια στον αυτοκινητόδρομο της Εγνατίας.

Στη συνάντηση που είχαν σήμερα με τον Υπουργό ο κ. Αντωνούδης και η διευθύνουσα σύμβουλος της Εγνατίας Οδού Α.Ε. Ρ. Καλφακάκου, ζήτησαν να ισχύσει για αυτούς τους παραβάτες , ότι και εκείνους που δεν πληρώνουν διόδια στις αυτοκινητοδρόμους που λειτουργούν παραχωρησιούχοι. Συγκεκριμένα, όσοι αρνούνται να πληρώσουν στην Εγνατία Οδό πρέπει να καταβάλλουν πρόστιμο ίσο με την τιμή του διοδίου προσαυξημένο 50 φορές , όταν στους αυτοκινητοδρόμους με παραχώρηση το πρόστιμο έχει προσαύξηση 20 φορές ενω μπορεί να βρεθεί λύση και εξωδικαστικά. Αντιθέτως, οι οφειλές των παραβατών του "Δεν πληρώνω", βεβαιώνονται απευθείας στις ΔΟΥ.

Επίσης, οι επικεφαλής της Εγνατίας Οδού Α.Ε. ζήτησαν την παρέμβαση του κ. Τσακαλώτου προκειμένου, όσον αφορά τα διόδια, να υπάρξει κάποια διαφοροποιημένη μεταχείριση των κατοίκων των περιοχών που αναγκάζονται, λόγω εγγύτητας, να κάνουν τακτική και συχνή χρήση της Εγνατίας Οδού, όπως και πολιτικών που ανήκουν σε ειδικές ομάδες.

Στη συνάντηση με τον κ. Τσακαλώτο οι επικεφαλής της Ε.Ο.Α.Ε. είχαν την ευκαιρία για πρώτη φορά να εξηγήσουν γιατί η Εγνατία Οδός δεν μπορεί να παραχωρηθεί για περίοδο 35 ετών και πως εάν κάτι τέτοιο συμβεί, υπάρχει κίνδυνος να αποβεί σε βάρος του δημοσίου επειδή ακριβώς δεν ειναι δυνατός ο υπολογισμός των κυκλοφοριακών φόρτων άρα και των εσόδων, σε τέτοιο βάθος χρόνου.

Τέλος, ο κ. Αντωνούδης και η κ. Καλφακάκου είχαν την ευκαιρία να μεταφέρουν στον Υπουργό τις προτάσεις αξιοποίησης της Εγνατίας Οδού, μέσω ΣΔΙΤ αλλά και με έργα που αφορούν δίκτυα ενεργειακά και επικοινωνιών.

Τα θέματα που συνδέονται με την παραχώρηση, ο κ. Τσακαλώτος θα θέσει προς συζήτηση στην αρμόδια διϋπουργική επιτροπή.