Skip to main content

Θετικό πρόσημο για τον φετινό τουρισμό, λέει ο Ανδρεάδης

O πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέας Ανδρεάδης επισήμανε ότι υπάρχει στάση αναμονής σε ότι αφορά τα έσοδα.

Συνεχίζεται η αυξητική τάση των τουριστικών κρατήσεων της τελευταίας στιγμής προς Ελλάδα, δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέας Ανδρεάδης.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνισε ότι όλα δείχνουν ότι οι ελεύσεις τουριστών την εφετινή χρονιά, θα ανέλθουν στα 25 εκατομμύρια (χωρίς σε αυτά τα στοιχεία να υπολογίζονται οι επιβάτες της κρουαζιέρας), ενώ υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι θα υπάρξει και μικρή επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Ο κ. Ανδρεάδης, αναφερόμενος στα έως τώρα στοιχεία επισήμανε, ότι και ο Αύγουστος θα συνεχίσει ανοδικά και με θετικό πρόσημο στις αφίξεις του σε σχέση με πέρυσι, όταν κινήθηκε στο -14% σε σχέση με το 2014, λόγω των Capital Controls.

Tην ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ εστιάζει στα έσοδα υπογραμμίζοντας, ότι εκεί υπάρχει στάση αναμονής σε ό,τι αφορά οποιαδήποτε πρόβλεψη, καθώς τα στοιχεία που επεξεργάζεται η τράπεζα της Ελλάδας, όπως είπε ο κ. Ανδρεάδης, για το μήνα Ιούνιο δεν είναι ιδιαίτερα θετικά, καθώς η μέση δαπάνη δεν κινείται καλά, όπως είπε. Παραμένοντας στο σκέλος των εσόδων, ο κ. Ανδρεάδης σημείωσε, ότι είναι πολύ σημαντικό για την οικονομία τα έσοδα να κινηθούν ανοδικά σε σχέση με πέρυσι, καθώς έτσι θα «γυρίσουν και το ΑΕΠ στο τρίτο και τέταρτο τρίμηνο. Αυτό είναι και το στοίχημα», τόνισε.

Στον αντίποδα, όπως άλλωστε επισημαίνει ο κ. Ανδρεάδης, οι αφίξεις κινούνται ανοδικά και όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, τους επόμενους δύο μήνες, τα στοιχεία από τις αεροπορικές εταιρείες φανερώνουν σημαντική βελτίωση των πληροτήτων τους και γενικά η εικόνα του Αυγούστου θα είναι καλύτερη από αυτήν του Ιουλίου, προδιαθέτοντας ταυτόχρονα και για έναν καλό Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, εκτός απροόπτου, όπως είπε.

Σε ό,τι αφορά την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, ο κ. Ανδρεάδης υπογράμμισε, ότι ο Οκτώβριος θα είναι ένας καλός μήνας για τον ελληνικό τουρισμό και φαίνεται ότι η συνδεσιμότητα της χώρας (αεροπορικές πτήσεις) θα είναι έως τις αρχές Νοεμβρίου αρκετά καλή (κυρίως όμως για Αθήνα - Θεσσαλονίκη). Η πτώση του τουρισμού στην Τουρκία εξήγησε ο κ. Ανδρεάδης έχει ωφελήσει τις τουριστικές ροές προς την Ελλάδα, καθώς οι διεθνείς τουριστικοί πράκτορες δεν έχουν πολλές επιλογές για Μεσόγειο.