Skip to main content

Θετική η Ελλάδα στην ένταξη των Δ. Βαλκανίων στην Ε.Ε.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων, ενόψει της σημερινής επίσκεψής του, στο Βελιγράδι, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας δήλωσε ότι «η Ελλάδα τάσσεται υπέρ
Η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της ένταξης των χωρών των Δ. Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) μέχρι το 2014, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων «Τανγιούγκ», ενόψει της σημερινής επίσκεψής του, στο Βελιγράδι.

«Έχουμε την ισχυρή πεποίθηση ότι η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων χρειάζεται νέα ώθηση και σ΄ αυτό το πλαίσιο, ο νέος πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου πρότεινε - λίγες μόνο μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, τον περασμένο μήνα - τη χάραξη ενός νέου συγκεκριμένου οδικού χάρτη για τις χώρες της περιοχής, ενός οδικού χάρτη με στόχο την επιτάχυνση της πορείας προς τα εμπρός», τόνισε ο κ. Δρούτσας.

Ο Έλληνας υπουργός αναπληρωτής υπενθύμισε ότι το 2014 συμπληρώνονται 100 χρόνια από την κήρυξη του πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και, όπως είπε, «πολλά από τα προβλήματα που ταλανίζουν τα Βαλκάνια μπορούν να εντοπιστούν στο 1914».

Ο κ. Δρούτσας εκτίμησε πως η ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στις ευρωπαϊκές δομές «θα συμβάλει στην περαιτέρω εδραίωση της δημοκρατίας και στην ενίσχυση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ήπειρο». Αυτό, τόνισε, «σημαίνει ότι δεν είναι μόνο προς το συμφέρον της νοτιοανατολικής ευρωπαϊκής γειτονιάς μας, αλλά και της ίδιας της ΕΕ».

Ο υπουργός επανέλαβε τη δέσμευση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου «να πράξει ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου να βοηθήσει τη Σερβία στην πορεία προς τη θέση που δικαιούται στην Ευρώπη» και πρόσθεσε: «Ο πρόεδρος Τάντιτς -και η κυβέρνηση του- είναι αξιόπιστος εταίρος σε αυτή την προσπάθεια, εκτός του ότι είναι και στενός προσωπικός φίλος του κ. Παπανδρέου».

Ερωτηθείς για τις διμερείς σχέσεις, ο κ. Δρούτσας επισήμανε ότι είναι άριστες σε πολιτικό επίπεδο, ενώ αναπτύσσονται ικανοποιητικά και σε οικονομικό επίπεδο, όπου η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου των ξένων επενδυτών στη Σερβία.

Εξ άλλου, συνέντευξη του κ. Δρούτσα φιλοξενεί και η εφημερίδα «Νόβοστι», με τίτλο: «Το 2014 είναι το δικό σας έτος».

Ο κ. Δρούτσας επανέλαβε ότι «πρόθεση της Ελλάδας είναι να αποτελέσει την κινητήρια δύναμη της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης των δυτικών Βαλκανίων, καθώς και ότι η θέση της Αθήνας είναι πως οι χώρες μέλη της ΕΕ δεν πρέπει να λησμονήσουν το σαφές τους μήνυμα για την ξεκάθαρη ευρωπαϊκή προοπτική όλης της περιοχής, που δόθηκε το 2003, στη Θεσσαλονίκη"

Ο ίδιος τόνισε ότι «όλες οι γειτονικές χώρες, και ιδιαίτερα η Σερβία, μπορούν να βασιστούν πλήρως στην Ελλάδα, που είναι φίλη της Σερβίας και η οποία θα πράξει ό,τι δύναται προκειμένου να προωθήσει τη διαδικασία της σερβικής ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

Μετά το Βελιγράδι, ο κ. Δρούτσας, θα επισκεφθεί την Ποντγκόριτσα, το Σεράγεβο και τα Τίρανα.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ