Skip to main content

Το σενάριο για κούρεμα στις καταθέσεις επαναφέρει η Bundesbank

Η ελληνική οικονομία θα δει βελτίωση από την ομαλοποίηση των τραπεζικών συναλλαγών, εκτιμάει σε έκθεσή της η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας.

Σταδιακή ανάκαμψη προβλέπει για την ελληνική οικονομία η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας (Bundesbank) στη μηνιαία έκθεσή της, σημεία της οποίας μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Η τράπεζα σημειώνει, σύμφωνα με το Reuters, πως η σταδιακή ανάπτυξη της ελληνικής οικονοθα βασιστεί σε τρεις παράγοντες: Από το πρόγραμμα βοήθειας, τα έσοδα από τον τουρισμό και τις επενδύσεις που θα χρηματοδοτηθούν από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία. «Η ομαλοποίηση των τραπεζικών συναλλαγών θα βοηθήσει, επίσης, την ελληνική οικονομία, ενώ οι προηγούμενες προσαρμογές στα δημόσια οικονομικά και τους μισθούς αναμένεται να έχουν επίσης αποτέλεσμα», τονίζεται.

Πάντως, η Bundesbank επαναφέρει το σενάριο για κούρεμα στις καταθέσεις αναφέροντας πως «ένα bail-in πιστωτών και καταθετών θα πρέπει να ακολουθήσει πιθανότατα, σε πολύ περιορισμένο βαθμό, αν και η δυναμική μίας τέτοιας λύσης έχει μειωθεί σημαντικά λόγω των μαζικών ταμειακών εκροών του τελευταίου διαστήματος».

Σύμφωνα με το ίδιο τηλεγράφημα η ελληνική οικονομία θα δει βελτίωση από την ομαλοποίηση των τραπεζικών συναλλαγών, ενώ οι προσαρμογές που έχουν ήδη γίνει στα δημοσιονομικά της χώρας αλλά και τους μισθούς θα βοηθήσουν επίσης στην τόνωσή της.

Η Bundesbank προβλέπει ακόμη ότι η ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας θα παραμείνει ισχυρή στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, λόγω της αύξησης της κατανάλωσης και των εξαγωγών, αλλά σημειώνει ότι το διεθνές περιβάλλον σκεπάζεται από νέφη λόγω του αυξανόμενου κινδύνου μίας μεγάλης επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας. Η αισιόδοξη αυτή προοπτική έρχεται μετά τα στοιχεία για το γερμανικό ΑΕΠ, που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή και έδειξαν ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε στο δεύτερο τρίμηνο με ρυθμό 0,4% έναντι προβλεπόμενου ρυθμού 0,5%.

Τέλος, η γερμανική κεντρική τράπεζα ήταν πιο επιφυλακτική σχετικά με την Κίνα, η οποία υποτίμησε το νόμισμά της την περασμένη εβδομάδα, εγείροντας φόβους ότι οι προοπτικές της οικονομίας της είναι χειρότερες από ό,τι αναμενόταν, με τον ρυθμό ανάπτυξής της να κινείται στο χαμηλότερο επίπεδο 25ετίας.