Skip to main content

THESSIS: Διεπιστημονική ομάδα της Θεσσαλονίκης στην πρώτη γραμμή της τεχνολογίας αιχμής

Η Ομάδα Έρευνας Ολοκληρωμένων Συστημάτων Θεσσαλονίκης δημιουργήθηκε από τη σύμπραξη τεσσάρων καθηγητών από τρία τμήματα του ΑΠΘ

Θέση στην κορυφή της έρευνας και της ανάπτυξης τεχνολογιών αιχμής διεκδικεί η διεπιστημονική ομάδα THESSIS από τη Θεσσαλονίκη.

Την Ομάδα Έρευνας Ολοκληρωμένων Συστημάτων Θεσσαλονίκης (Thessaloniki Integrated Systems Research Group – THESSIS) δημιούργησαν το 2017 τέσσερις καταξιωμένοι στον κλάδο τους καθηγητές από τρεις διαφορετικές σχολές του ΑΠΘ, οι οποίοι ένωσαν την εμπειρία και τις γνώσεις τους, προκειμένου να αναπτύξουν ανταγωνιστικά προϊόντα και λύσεις για ολοκληρωμένα υπολογιστικά συστήματα.

Ο Βασίλης Παυλίδης από το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, ο Γιώργος Κεραμίδας από το τμήμα Πληροφορικής και οι Κώστας Σιώζιος και Θωμάς Νούλης από τον τομέα Ηλεκτρονικής και Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του τμήματος Φυσικής διαμόρφωσαν ένα συνεργατικό περιβάλλον με κύριο στόχο τη διεξαγωγή διεπιστημονικής έρευνας σε τομείς όπως η αρχιτεκτονική υπολογιστών, ο αναλογικός και ψηφιακός σχεδιασμός κυκλωμάτων, ώστε να αντιμετωπίσουν τις σύγχρονες προκλήσεις τους αναπτυσσόμενους τομείς εφαρμογών. Η ομάδα είναι εξοπλισμένη με υπερσύγχρονη υποδομή για τη διεξαγωγή έρευνας σε αναλογικά, ψηφιακά και ενσωματωμένα συστήματα για edge και Cloud, τα οποία με τη σειρά τους χρησιμεύουν ως κάθετες τεχνολογίες σε διάφορους τομείς εφαρμογών.

«Είμαστε τέσσερις καθηγητές που έχουμε συμπληρωματικά γνωστικά αντικείμενα και ενώσαμε τις δυνάμεις με στόχο να μπορούμε να παραγάγουμε κάτι ολοκληρωμένο. Η ιδέα είναι ότι όλοι μαζί δουλεύουμε για έναν κοινό σκοπό. Αναπτύσσουμε μεθοδολογίες και εργαλεία για τη σχεδίαση κυκλωμάτων μέχρι την κατασκευή τους που έχουν εφαρμογή από τις τεχνολογίες IoT και τις αυτοκινητοβιομηχανίες μέχρι τα έξυπνα ρολόγια και τις φορητές συσκευές», είπε στη Voria.gr ο καθηγητής Κώστας Σιώζιος.

Ψήφος εμπιστοσύνης από τεχνολογικούς κολοσσούς

Πλαισιωμένοι από μία ομάδα νέων ερευνητών σχεδιάζουν τα υπολογιστικά συστήματα του μέλλοντος, αξιοποιώντας ένα παγκόσμιο δίκτυο συνεργατών από κορυφαία ερευνητικά ιδρύματα και κλάδους από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ έχουν ενεργό συμμετοχή σε εθνικά ερευνητικά προγράμματα, αλλά και σε και ευρωπαϊκά προγράμματα του 7ου Προγράμματος Πλαισίου (FP7) και του Horizon 2020, είτε ως συντονιστές είτε ως επικεφαλής. Ταυτόχρονα, έχοντας εξειδίκευση και εμπειρία σε τομείς όπως η αρχιτεκτονική υπολογιστών, οι επεξεργαστές δικτύων και γραφικών, η μηχανική μάθηση και οι επιταχυντές νευρωνικών δικτύων, η δημιουργία κώδικα λογισμικού, η εικονική προτυποποίηση και ο σχεδιασμός κυκλωμάτων έχει καταφέρει μέσα σε λίγα χρόνια να κατακτήσει την εμπιστοσύνη τεχνολογικών κολοσσών, όπως η NVIDIA και η Applied Materials.

«Όλα τα μέλη της ομάδας έχουν μεγάλη εμπειρία από ερευνητικά προγράμματα. Τρέχουμε περίπου 20 προγράμματα την τελευταία πενταετία, εθνικά, ευρωπαϊκά και από εταιρείες. Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα ευρωπαϊκό έργο με την NVIDIA, τη μεγαλύτερη εταιρεία που κάνει κάρτες γραφικών στον κόσμο. Το έργο έχει σκοπό να αναπτυχθούν τεχνολογίες υλοποίησης και ασφαλούς εκτέλεσης εφαρμογών με υπερυψηλές ταχύτητες. Επίσης, έχουμε συνεργασία με εταιρεία Applied Materials, για να σχεδιαστούν μεθοδολογίες και τεχνολογίες πάνω στα τσιπάκια, αλλά και με τη γερμανική με Infineon επίσης για την ανάπτυξη τεχνολογιών σχεδιασμού τσιπ», ανέφερε ο κ. Σιώζιος και πρόσθεσε: «Ειδικά την τελευταία διετία έχουμε πιο πολλές ενεργές συμμετοχές και δράσεις και θέλουμε να μεγαλώσουμε κι άλλο στο μέλλον προσελκύοντας κόσμο, είτε καθηγητές, είτε διδακτορικούς, μεταπτυχιακούς και προπτυχιακούς φοιτητές που θέλουν να εκπαιδευτούν σε κάτι που η βιομηχανία ψάχνει».