Skip to main content

Συνάντηση Σπίρτζη με Πατουλίδου και Κρεστενίτη για τα αντιπλημμυρικά

Συνάντηση σήμερα το απόγευμα στο ΥΜΑΘ - Στο τραπέζι τα αντιπλημμυρικά έργα που έμειναν «ορφανά» από την ΕΥΔΕ Ύδρευσης – Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης.

Τα αντιπλημμυρικά έργα της Θεσσαλονίκης, με έμφαση στο ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων, θα συζητήσουν στις 17.30' σήμερα το απόγευμα, στο Διοικητήριο, στο Γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου και ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ, Γιάννης Κρεστενίτης.

Η σύσκεψη γίνεται, διότι πλέον αρχίζουν να ανακύπτουν σοβαρά ζητήματα με την αδυναμία διαχωρισμού των αρμοδιοτήτων ανάμεσα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την ΕΥΑΘ στα αντιπλημμυρικά έργα του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.

Ένα μεγάλο κομμάτι των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας του πολεοδομικού συγκροτήματος εκτελούνταν από την Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων (ΕΥΔΕ) Ύδρευσης - Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, δηλαδή από το υπουργείο. Τα έργα αυτά πέρασαν στους άλλους δυο φορείς όχι όμως με τρόπο ξεκάθαρο, με αποτέλεσμα να προκύπτουν αφενός τριβές ανάμεσα σε Περιφέρεια και ΕΥΑΘ, αφετέρου αδυναμία οικονομικού προγραμματισμού των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το υπουργείο είχε εγκρίνει ένα σημαντικό κονδύλι ύψους 900.000 ευρώ για το μεγάλο ρέμα του Δενδροποτάμου, το οποίο έργο δε δημοπρατήθηκε ποτέ και έμεινε στον αέρα. Τώρα το υπουργείο καλεί την Περιφέρεια να υλοποιήσει το έργο, χωρίς όμως να δίνει τα κονδύλια που είχε προβλέψει...

Επίσης, η ΕΥΑΘ έχει εκτελέσει αντιπλημμυρικά έργα ύψους 2 εκ. ευρώ, για τα οποία ζητά χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Η κ. Πατουλίδου έχει δηλώσει κατ' επανάληψη ότι τα έργα αυτά ήταν αρμοδιότητας του υπουργείου και να ήθελε δεν μπορεί να τα πληρώσει η Περιφέρεια.

Στη σημερινή συνάντηση θα γίνει προσπάθεια να βρεθεί κοινή συνισταμένη και να ξεκαθαρίσει επιτέλους το θολό τοπίο σχετικά με τις αρμοδιότητες αντιπλημμυρικής θωράκισης της Θεσσαλονίκης.