Skip to main content

Θεσσαλονίκη:Σημαντικές παρουσίες στο συνέδριο για την Επιτραπέζια Ελιά

Ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή σημαντικοί επιχειρηματίες αλλά και επιστήμονες από εξαιρετικά πανεπιστημιακά ιδρύματα όλου του κόσμου.

Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η διαδικασία οργάνωσης του πρώτου Διεθνούς Συνεδρίου Ελιάς με επίκεντρο την Επιτραπέζια Ελιά, το οποίο θα πραγματοποιηθεί 24-26 Μαΐου 2018 στο Κέντρο Ελιάς Krinos του Perrotis College εντός των εγκαταστάσεων της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής. Οι εργασίες του Συνεδρίου, οι οποίες αφορούν την παραγωγή, μεταποίηση, εμπορία και μάρκετινγκ της επιτραπέζιας ελιάς, αναμένονται εξαιρετικά ενδιαφέρουσες. Ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή σημαντικοί επιχειρηματίες αλλά και επιστήμονες από εξαιρετικά πανεπιστημιακά ιδρύματα όλου του κόσμου. Χορηγός επικοινωνίας είναι η Voria.gr.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ένας από τους ακαδημαϊκούς, με παγκόσμια αναγνώριση, είναι ο ομότιμος ερευνητής του Ινστιτούτου De La Grasa της Σεβίλλης, Dr.Antonio Garrido Fernandez, ο οποίος θα τιμηθεί από την Οργανωτική Επιτροπή του Διεθνούς Συνεδρίου για την πολύχρονη και σημαντική προσφορά του στον κλάδο της επιτραπέζιας ελιάς. Το De La Grasa, είναι ένα μοναδικό παγκοσμίως Ινστιτούτο, το οποίο εξειδικεύεται στα λίπη, τα έλαια και τα υποπροϊόντα τους. Το ακαδημαϊκό έργο του Dr.Antonio Garrido Fernandez είναι απόλυτα επικεντρωμένο στην έρευνα της επιτραπέζιας ελιάς. Μεταξύ άλλων, έχει μελετήσει την εφαρμογή φυσικής και ώριμης επεξεργασίας ελιών σε ισπανικές ποικιλίες, την επαναχρησιμοποίηση λυμάτων και άλμης από επιτραπέζιες ελιές, την εφαρμογή προγνωστικής μικροβιολογίας στην ζύμωση-συσκευασία επιτραπέζιων ελιών καθώς και την σύνθεση και διατροφική επισήμανση των Ισπανικών επιτραπέζιων ελιών. Έχει 270 δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά, συνέγραψε δέκα βιβλία, συμμετείχε σε περισσότερα από 70 Συνέδρια (Ισπανικά και Διεθνή) για την επιτραπέζια ελιά, ενώ διετέλεσε και επίκουρος καθηγητής στο πανεπιστήμιο U.C. Davis.

Παρών στο Συνέδριο θα είναι και ο επικεφαλής του Τμήματος Βιοτεχνολογίας Τροφίμων του Ινστιτούτου De La Grasa, Dr.Manuel Brenes, ο οποίος θα ενημερώσει τους συμμετέχοντες για την επεξεργασία των Ισπανικών ελιών. Τα τελευταία 32 χρόνια έχει πραγματοποιήσει έρευνα στον τομέα των επιτραπέζιων ελιών και του ελαιολάδου (επεξεργασία, παραπροϊόντα, φαινολικές ενώσεις και άλλα). Είναι συγγραφέας περισσότερων από 130 δημοσιεύσεων σε επιστημονικά περιοδικά, που καλύπτουν πολλές πτυχές της επιστήμης της ελιάς. Επίσης, έχει πραγματοποιήσει πολλά ερευνητικά έργα και ιδιωτικές συμβάσεις με εταιρείες ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών.

Από το φημισμένο University California, Davis (U.S. Davis) εισήγηση θα κάνει ο εκτελεστικός διευθυντής του Κέντρου Ελιάς του και αντιπρόσωπος του πρύτανη σε στρατηγικά ζητήματα στη Σχολή Γεωπονικών και Περιβαλλοντικών Επιστημών, Dr. Dan Flynn. Θα αναφερθεί στην κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της. Επίσης από το U.C. Davis θα κάνει εισήγηση η διευθύντρια έρευνας του Κέντρου Ελιάς και καθηγήτρια του τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, Dr.Selina Wang, η οποία ηγήθηκε των ερευνών για την ποιότητα του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου στα σούπερ μάρκετ κι έχει αναπτύξει περισσότερα από 120 ερευνητικά έργα σε επιτραπέζιες ελιές και ελαιόλαδο.Παρούσα θα είναι και η Dr.Louise Ferguson, η οποία τα τελευταία 35 χρόνια είναι ειδικός συνεργάτης γεωργικών εφαρμογών του τμήματος Φυτικής Παραγωγής του U.C. Davis. Η έρευνά της εστιάζεται στην ανάπτυξη και την επέκταση μακροπρόθεσμων εφαρμογών για βιώσιμη παραγωγή δέντρων.

Συνεργαζόμενη με πολλούς φορείς, έχει αναπτύξει προγράμματα έρευνας και επέκτασης σε φιστίκια, ελιές, σύκα, εσπεριδοειδή και ρόδια.

Για την αξιολόγηση των επιτραπέζιων ελιών του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (IOC) θα μιλήσει στο Διεθνές Συνέδριο, η Dr. Barbara Lanza. Έχει πτυχίο βιολογικής επιστήμης κι από το 1992 εργάζεται ως ερευνήτρια στο τμήμα επιτραπέζιων ελιών του Ιταλικού Συμβουλίου Αγροτικής Έρευνας και Οικονομίας. Είναι διεθνής εμπειρογνώμονας του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου για την οργανοληπτική αξιολόγηση, τα διατροφικά χαρακτηριστικά και τα πρότυπα των επιτραπέζιων ελιών. Έχει επίσης εργασιακή εμπειρία ως υπεύθυνη ομάδας σε διάφορα εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα και είναι συγγραφέας 46 δημοσιεύσεων σε επιστημονικά περιοδικά.

Με μήνυμά του ο πρόεδρος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και του Perrotis College, Δρ. Πάνος Κανέλλης, καλεί αγρότες, επιστήμονες και επιχειρηματίες, να συμμετάσχουν στο Συνέδριο έχοντας τη μοναδική ευκαιρία να συζητήσουν, να ανταλλάξουν απόψεις και να μάθουν από τους ειδήμονες. Μπορείτε να δείτε ΕΔΩ το μήνυμα.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Διεθνές Συνέδριο μπορεί να αντλήσετε ΕΔΩ