Skip to main content

Θεσσαλονίκη:Σε ένα χρόνο το αναπτυξιακό σχέδιο για το παραλιακό μέτωπο

Το αναπτυξιακό σχέδιο έπρεπε να έχει εκπονηθεί και κατατεθεί τον Σεπτέμβριο, ωστόσο, η δημοτική αρχή ζήτησε μια παράταση της προθεσμίας

Σε ένα χρόνο σχεδιάζει ο δήμος Θεσσαλονίκης να έχει υλοποιήσει το αναπτυξιακό σχέδιο για το παραλιακό μέτωπο του Θερμαϊκού κόλπου, εκμεταλλευόμενος και την τεχνογνωσία από την Παγκόσμια Τράπεζα.

Η υλοποίηση του αναπτυξιακού σχεδίου για το παραλιακό μέτωπο ήταν υποχρέωση του δήμου, σύμφωνα με όσα προέβλεπε το Μνημόνιο Συνεργασίας που είχε υπογράψει με την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) και το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), με το οποίο είχε παραχωρηθεί η παραλία στον δήμο για 49 χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι το Μνημόνιο αφορούσε στο τμήμα του παραλιακού μετώπου από το ύψος όπου σήμερα βρίσκονται οι Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου έως το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με όσα προέβλεπε το Μνημόνιο, το αναπτυξιακό σχέδιο έπρεπε να κατατεθεί στους δύο φορείς τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ωστόσο, η δημοτική αρχή ζήτησε μια παράταξη της προθεσμίας για 12 μήνες.

Το αίτημα κατατέθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης την περασμένη εβδομάδα της αντιδημάρχου Οικονομικών Άννας Αγγελίδου και της αντιδημάρχου Αστικής Ανθεκτικότητας Λίνας Λιάκου με τον πρόεδρο της ΕΤΑΔ Γιώργο Τερζάκη.

Σύμφωνα με την κ. Αγγελίδου, ζητήθηκε η εν λόγω παράταση, καθώς, πλέον, προχωρά η συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα και με την τεχνογνωσία της για θέματα αναπτυξιακά θα ολοκληρωθούν οι μελέτες.  

Όπως υπογράμμισε η αρμόδια αντιδήμαρχος και όπως αναφέρεται και στο αίτημα που κατατέθηκε, «το αναπτυξιακό σχέδιο που πρέπει να υποβάλλει ο δήμος Θεσσαλονίκης συμβαδίζει, παράλληλα, με τον ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό της πόλης και την αναπτυξιακή πολιτική και έχουν βασικό στόχο την ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου στο σύνολό του».

«Οι υπηρεσίες του δήμου εργάζονται πάνω στις οφειλόμενες ενέργειες και την προετοιμασία του περιουσιακού καθεστώτος. Ωστόσο, δεν έχουν γίνει ακόμα οι απαραίτητες επενδυτικές μελέτες. Στην κατεύθυνση αυτή και με στόχο την ενίσχυση της τεχνογνωσίας των υπηρεσιών ο δήμος έχει ξεκινήσει τη συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα, όπου προβλέπεται η εκπόνηση ενός Επενδυτικού Πλαισίου Ανασυγκρότησης για το παράκτιο μέτωπο του Θερμαϊκού Κόλπου από την α΄ προβλήτα του λιμανιού έως τον Κελάριο Κόλπο», επισημαίνεται στο αίτημα που κατατέθηκε στον πρόεδρο της ΕΤΑΔ.

Μέσα στο σχέδιο που πρόκειται να εκπονηθεί, θα περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η καταγραφή όλων των μελετών και προμελετών για το παραλιακό μέτωπο, η ανάγκη της τοπικής κτηματικής αγοράς και η δημιουργία μετά από διαβούλευση με τους φορείς ενός σχεδίου χρήσεων γης και νέων υποδομών.