Skip to main content

Κακοκαιρία στη Θεσσαλονίκη: Ο αέρας έριξε δέντρα, τέντες και πινακίδες

Από τις 12 το βράδυ της Τετάρτης έχουν σημειωθεί περισσότερες από 20 πτώσεις δέντρων. Αποκολλήθηκαν πινακίδες και τέντες από μπαλκόνια.

Σοβαρά προβλήματα έχει προκαλέσει η έντονη βροχόπτωση και ο δυνατός αέρας στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης.

Από τις 12 το βράδυ της Τετάρτης έχουν σημειωθεί συνολικά είκοσι πτώσεις δέντρων, στις οποίες έχει παρέμβει η Πυροσβεστική Υπηρεσία, προχωρώντας στην κοπή και απομάκρυνση των δέντρων. Κάποια από τα δέντρα έπεσαν πάνω σε σταθμευμένα ΙΧ αυτοκίνητα, προκαλώντας υλικές ζημιές, ωστόσο δεν τραυματίστηκε κανείς.

Οι πτώσεις σημειώθηκαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης αλλά και στα ανατολικά του πολεοδομικού συγκροτήματος, όπως στις περιοχές Χαριλάου, Τούμπα και Καλαμαριά. Πιο συγκεκριμένα, το πρωί ένα δέντρο έπεσε κοντά στο Πολεμικό Μουσείο και ένα ακόμη κοντά στο 40ο Δημοτικό Θεσσαλονίκης, στο κέντρο της πόλης. Ένα ακόμη δέντρο έπεσε κοντά στο νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων Θεσσαλονίκης, κοντά στη συμβολή Δελφών και Μπότσαρη. Δέντρο έπεσε και στο πεζοδρόμιο έξω από το Πειραματικού Σχολείο του ΑΠΘ στην οδό Πλάτωνος 35, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία που ανέβασε στο Facebook ο Δημήτρης Γαλαμάτης.

Ακόμη, εξαιτίας του δυνατού αέρα αποκολλήθηκαν πινακίδες αλλά και τέντες από μπαλκόνια. Η Πυροσβεστική προχώρησε σε εννέα αφαιρέσεις αντικειμένων από δρόμους και πεζοδρόμια. Συγκεκριμένα, το πρωί της Πέμπτης κλήθηκε για μία τέντα που αποκολλήθηκε από πολυκατοικία επί της οδού Εγνατίας 55, στη συμβολή με Βενιζέλου.

Παράλληλα, εξαιτίας της σφοδρής κακοκαιρίας σημειώνονται ζημιές σε οικοδομές και αποκολλήσεις δομικών υλικών, όπως αυτή χθες στην Παναγία Φανερωμένη

Χωρίς θέρμανση έμεινε το δημοτικό σχολείο στο χωριό Βραχιά, αφού πλημμύρισε το υπόγειο στο οποίο βρίσκεται ο καυστήρας. Η Πυροσβεστική κλήθηκε στις 7:45 για να πραγματοποιήσει απάντληση των υδάτων, όμως αυτό δεν κατέστη δυνατό αφού τα νερά είχαν στραγγίξει και η στάθμη είχε κατέβει στα 12 εκατοστά. 

Την ίδια ώρα, δύο δρόμοι παραμένουν κλειστοί από χθες λόγω της κακοκαιρίας. Πρόκειται για την παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης Έδεσσας και τον επαρχιακό δρόμο που συνδέει το Πρόχωμα με τα Κουφάλια, και στα δύο ρεύματα.

Απεγκλωβισμός δύο ατόμων στην Πιερία

Οι πυροσβέστες χρειάστηκε στις 04:10 τα ξημερώματα να απεγκλωβίσουν δύο άτομα που είχαν ακινητοποιηθεί με το αυτοκίνητό τους στον οικισμό Πλάκα στο Λιτόχωρο Πιερίας. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική και τα δύο άτομα απομακρύνθηκαν από το σημείο και είναι καλά στην υγεία τους.

Τι λέει η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας

Όλη τη νύχτα δούλευαν υπάλληλοι και μηχανήματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων καθώς η κακοκαιρία έπληξε, από χθες, πολλές περιοχές όπως στην Πιερία, την Πέλλα, την Ημαθία και το Κιλκίς ενώ παραμένουν σε ετοιμότητα σήμερα και τις επόμενες μέρες. Σε επιφυλακή βρίσκονται η διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας και όλες οι τεχνικές υπηρεσίες για την αντιμετώπιση της επιδείνωσης του καιρού, όπως είπε στο Πρακτορείο FM, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπος Στεργιάδης.

«Κύλησε η νύχτα χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Υπήρξε άμεση κινητοποίηση, κάναμε παρεμβάσεις με χωματουργικά μηχανήματα όπου υπήρξε ανάγκη, όπως στους Δήμους Δέλτα και Χαλκηδόνος όπου είχε πλημμυρίσει το οδόστρωμα του εθνικού δικτύου, ειδικά στην έξοδο της Χαλκηδόνας και προς την Πέλλα, στην είσοδο των Κουφαλίων, στα Μάλγαρα, στα Κύμινα, στην Κατερίνη, στον Κολινδρό και στο Κιλκίς», ανέφερε ο κ. Στεργιάδης. «Τα μηχανήματα δούλεψαν όλη τη νύκτα και παραμένουν για καθαρισμό».

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας, τόνισε πως πιθανότατα τα φαινόμενα θα συνεχιστούν και συνέστησε στους πολίτες ιδιαίτερη προσοχή στις μετακινήσεις, διευκρινίζοντας ότι υπάρχει ανοικτή επικοινωνία με την αστυνομία και την πυροσβεστική προκειμένου να αντιμετωπιστεί οποιαδήποτε έκτακτη ανάγκη. Θύμισε, ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν στον ευρωπαΙκό αριθμό κλήσης 112 για να ζητήσουν βοήθεια. Ο κ. Στεργιάδης υπογράμμισε ότι τα σημεία αυξημένης επικινδυνότητας στην Περιφέρεια έχουν επισημανθεί.

«Τα ρέματα είναι πάντα αυτά που μας απασχολούν και που δημιουργούν προβλήματα μετά από έντονες βροχοπτώσεις, όπως αυτό πέρσι στο Δήμο Θερμαϊκού. Είμαστε σε ένα σημείο που παραδίδουμε και ολοκληρώνουμε τις εργασίες αποκατάστασης στην περιοχή του Δ. Θερμαϊκού» κατέληξε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας.

Τι μπορούν να κάνουν οι πολίτες για την ασφάλεια και προστασία τους

Η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έχει εκδόσει ανακοίνωση, σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού το οποίο θα ισχύσει έως και την Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017.

Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες και θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και πολύ ισχυρούς ανέμους, όπως προειδοποιεί. Παράλληλα η διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες μέτρα αυτοπροστασίας.

Ειδικότερα, καλούνται οι πολίτες:

Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές και τα φρεάτια έξω από το σπίτι τους δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.

Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως η Τροχαία κ.λπ.

Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.

Αν πρόκειται να μετακινηθούν, να ενημερωθούν για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.