Skip to main content

Η Ένωση Δικαστών διαψεύδει τα περί φυλάκισης ανέργου για ένα εισιτήριο

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων διαψεύδει ότι επιβλήθηκε φυλάκιση σε άνεργο που δεν έκοψε εισιτήριο στον ΟΑΣΘ και εξηγεί την υπόθεση.

Διαψεύδεται κατηγορηματικά η «είδηση» που μεταδόθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό ANT1 και αναπαράχθηκε από ιστοσελίδες, σύμφωνα με την οποία άνεργος από τη Θεσσαλονίκη καταδικάστηκε σε φυλάκιση 22 μηνών, επειδή δεν έκοψε εισιτήριο σε λεωφορείο του ΟΑΣΘ.

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων δίνει, με ανακοίνωσή της, διευκρινίσεις για την υπόθεση και ζητεί την άμεση αποκατάσταση της αλήθειας.

Συγκεκριμένα, εξηγεί ότι ο εν λόγω κατηγορούμενος καταδικάστηκε σε συνολική ποινή φυλακίσεως 22 μηνών, όχι επειδή δεν κατέβαλε το αντίτιμο του εισιτηρίου για τη χρήση εκ μέρους του των μέσων δημόσιας συγκοινωνίας, αλλά για τις πράξεις της ψευδούς καταμήνυσης κατά συρροή και της συκοφαντικής δυσφήμισης κατά συρροή με παθόντες τους δύο ελεγκτές εισιτηρίων.

«Η παρουσίαση δε του θεσμού της Δικαιοσύνης ως «μίας ανάλγητης εξουσίας», που τιμωρεί έναν άνεργο με 22 μήνες φυλάκιση για ένα εισιτήριο, σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, δεδομένου ότι πάντοτε η Δικαιοσύνη αποτέλεσε και αποτελεί και αυτά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, που βιώνουμε, καταφύγιο των πολιτών και θεματοφύλακα των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων», σημειώνει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Κατά τη διάρκεια της πρωινής εκπομπής του τηλεοπτικού σταθμού «ΑΝΤΕΝΝΑ» με τον τίτλο «Καλημέρα Ελλάδα», της 10ης-11-2015, μεταδόθηκε ανακριβώς ως είδηση ότι: «Δικαστήριο της Θεσσαλονίκης επέβαλε ποινή φυλάκισης 22 μηνών σε άνεργο για ένα εισιτήριο». Η φερόμενη, μάλιστα, ως είδηση με το προαναφερόμενο περιεχόμενο αποτυπωνόταν και ως υπότιτλος καθ΄ όλη τη διάρκεια μετάδοσης του σχετικού ρεπορτάζ, με αποτέλεσμα να αναπαραχθεί κατά τον ίδιο εσφαλμένο τρόπο στους σχετικούς τίτλους διαδικτυακών, κυρίως, μέσων ενημέρωσης, με τελική συνέπεια την παραπληροφόρηση του τηλεοπτικού και αναγνωστικού κοινού.

Επί του ανωτέρω ζητήματος και προς αποκατάσταση της αλήθειας η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων επισημαίνει τα εξής:

Ουδέποτε Δικαστήριο της Θεσσαλονίκης επέβαλε ποινή φυλάκισης 22 μηνών σε άνεργο για ένα εισιτήριο. Και αυτό, διότι η αποφυγή πληρωμής εισιτηρίου για τη χρήση των μέσων δημόσιας συγκοινωνίας, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 391 ΠΚ, που προστέθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 17 του Ν. 3920/2011, συνιστά πταισματική παράβαση, τιμωρούμενη με κράτηση ή με πρόστιμο και όχι με φυλάκιση.

Ειδικότερα, στην προκείμενη περίπτωση, το Β΄ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης κατά τη συνεδρίαση της 4ης – 11 – 2015 καταδίκασε τον κατηγορούμενο, καταγγέλοντα στην ως άνω εκπομπή και κατά δήλωση του άνεργο, σε συνολική ποινή φυλακίσεως 22 μηνών, όχι επειδή δεν κατέβαλε το αντίτιμο του εισιτηρίου για τη χρήση εκ μέρους του των μέσων δημόσιας συγκοινωνίας, αλλά για τις πράξεις της ψευδούς καταμήνυσης κατά συρροή και της συκοφαντικής δυσφήμισης κατά συρροή με παθόντες τους δύο ελεγκτές εισιτηρίων, διότι αυτός, αφού προηγουμένως δεν κατέβαλε το αντίτιμο του εισιτηρίου, υπέβαλε σε βάρος τους μήνυση για παράνομη κατακράτηση, η οποία με Διάταξη του Εισαγγελέα κρίθηκε ότι ουδέποτε τελέστηκε και η μήνυση τέθηκε στο αρχείο.

Κατόπιν των ανωτέρω, θεωρούμε αφενός μεν ότι είναι απολύτως ανακριβής η μετάδοση ως είδησης κατά τη διάρκεια της ανωτέρω εκπομπής ότι Δικαστήριο της Θεσσαλονίκης επέβαλε φυλάκιση 22 μηνών σε άνεργο για ένα εισιτήριο, αφετέρου, δε, ότι είναι άδικες οι ευθείες βολές κατά των μελών της συνθέσεως του Δικαστηρίου στρεφόμενες μάλιστα κατά Δικαστικών Λειτουργών, που πάντοτε κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους ασκούν τα καθήκοντα τους με την επιβαλλόμενη από το Σύνταγμα και του νόμους υπευθυνότητα, σοβαρότητα και ευσυνειδησία.

Η παρουσίαση δε του θεσμού της Δικαιοσύνης ως «μίας ανάλγητης εξουσίας», που τιμωρεί έναν άνεργο με 22 μήνες φυλάκιση για ένα εισιτήριο, σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, δεδομένου ότι πάντοτε η Δικαιοσύνη αποτέλεσε και αποτελεί και αυτά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, που βιώνουμε, καταφύγιο των πολιτών και θεματοφύλακα των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Ωστόσο, αποτελεί διαφορετικό ζήτημα η απόδοση ποινικών ευθυνών για συγκεκριμένες πράξεις στο πλαίσιο μιας ποινικής δίκης.

Κατόπιν αυτών, ζητούμε από τους συντελεστές της συγκεκριμένης εκπομπής και τους διευθύνοντες τον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤΕΝΝΑ να αποκαταστήσουν άμεσα την αλήθεια, επισημαίνοντας ότι η δημοσιογραφική δεοντολογία και η αντικειμενικότητα στην ενημέρωση επιβάλλει τον έλεγχο της αλήθειας των ειδήσεων που μεταδίδουν.   

Μόνο η υπεύθυνη στάση όλων μας θα συμβάλλει στην επίτευξη του σκοπού μας, που είναι η ταχεία, ορθή και απρόσκοπτη λειτουργία της Δικαιοσύνης.