Skip to main content

Ξηλώνουν παράνομες διαφημιστικές πινακίδες σε τρεις δρόμους

Από το 2012 ξηλώθηκε το 75% των παράνομων πινακίδων και επιβλήθηκαν πρόστιμα 3 εκ. ευρώ, αλλά η κατάσταση δεν βελτιώθηκε.

Σε τρεις κεντρικές οδικές αρτηρίες της Θεσσαλονίκης, όπου γίνεται... πάρτι με τις παράνομες διαφημιστικές πινακίδες και τα αεροπανό – αφίσες, μπαίνουν από το τέλος Αυγούστου συνεργεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να βάλουν ένα τέλος στο χάλι που επικρατεί.

Οι δρόμοι στους οποίους θα γίνει η επέμβαση είναι η περιφερειακή οδός της Θεσσαλονίκης, η εθνική οδός προς Νέα Μουδανιά και η λεωφόρος Γεωργικής Σχολής και Αεροδρομίου μέχρι το δήμο Θερμαϊκού.

Σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν σήμερα ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Γιάννης Σάββας, και η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης,  Βούλα Πατουλίδου, επισήμαναν ότι το πρόβλημα είναι εξαιρετικά μεγάλο σε όλους τους δρόμους και παρά τα διαρκή πρόστιμα και τις καθαιρέσεις, οι παραβάτες επιμένουν...

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Σάββας, από το 2012 μέχρι σήμερα έχει αποξηλωθεί το 75% των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων και έχουν επιβληθεί συνολικά πρόστιμα 3 εκατομμυρίων ευρώ, Αυτό όμως δεν έχει αποτρέψει τους παραβάτες, καθώς βρίσκουν συνεχώς διάφορες «τρύπες», προκειμένου να αποφεύγουν τα πρόστιμα και να ξαναγεμίζουν κολώνες, πινακίδες, γέφυρες και ό,τι άλλο μπορεί να στηρίξει διαφημιστικά πανό και αφίσες.

Τα πρόστιμα δεν έχουν εισπραχθεί στο σύνολό τους, καθώς προσβάλλονται δικαστικά και οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες, επισήμανε ο κ. Σάββας.

«Τα αεροπανό είναι εξόχως επικίνδυνα και η αποξήλωσή τους είναι δύσκολη. Χρειάζεται και εξειδικευμένο συνεργείο με τον κατάλληλο εξοπλισμό, αλλά και συντονισμός πολλών υπηρεσιών, με κυρίαρχο το ρόλο της Τροχαίας, προκειμένου να γίνουν οι κατάλληλες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, για να αποφευχθεί η πρόκληση ατυχημάτων ή κυκλοφοριακής συμφόρησης στη διάρκεια της επιχείρησης αποξήλωσης. Μετά την αποξήλωση πρέπει να φροντίζουμε να αποφεύγεται η επανατοποθέτηση, που επίσης είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία, διότι απαιτεί αστυνόμευση σε πολύ μεγάλο μήκος οδικού δικτύου», είπε ο κ. Σάββας.

Η κ. Πατουλίδου απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να καταγγέλλουν τις παρανομίες, σημειώνοντας ότι το 2014, όταν ανέλαβε η διοίκηση Τζιτζικώστα την Περιφέρεια, σε συνεργασία με τους δήμους Θέρμης και Θερμαϊκού, αλλά και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση κατέβηκαν όλες οι παράνομες διαφημιστικές πινακίδες στην περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης. «Οι κολώνες έμειναν καθαρές για δυο εβδομάδες. Μετά είχαν επανατοποθετηθεί όλες οι παράνομε πινακίδες. Όλοι θέλουμε μια πόλη καθαρή, με δρόμους ασφαλείς. Οι παράνομες διαφημιστικές πινακίδες συνιστούν και ρύπανση και παράγοντα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων. Πρέπει όλοι και οι πολίτες να συνειδητοποιήσουν το μέγεθος του προβλήματος. Δεν τους ζητώ να γίνουν... ρουφιάνοι, αλλά να αγαπήσουν τον τόπο τους. Δεν περιποιεί τιμή για την εικόνα της Θεσσαλονίκης μας αυτή η κατάσταση. Όλοι οι φορείς θα συνεργαστούμε για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στις μεγάλες οδικές αρτηρίες και θα εμπλακεί και ο Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης, ώστε να μισθωθούν τα ειδικά συνεργεία που θα αποξηλώσουν και τις παράνομες πινακίδες και τα αεροπανό – αφίσες. Επίσης, ό,τι συλλέγεται θα ανακυκλώνεται, ενώ παράλληλα με την είσοδο των συνεργείων στην περιφερειακή οδό θα καθαριστούν από χαρτιά και εύφλεκτα αντικείμενα από τις πινακίδες τα πρανή για να μην προκληθεί πυρκαγιά στο Σέιχ Σου. Θα βάλουμε τάξη. Όμως θέλουμε συμπαραστάτες και τους πολίτες. Ο καθαρισμός και η απομάκρυνση θα γίνουν, αλλά δεν πρέπει να ξαναγεμίσουν οι δρόμοι τις επόμενες μέρες», τόνισε η κ. Πατουλίδου.

Τα συνεργεία θα μπουν αρχικώς στην περιφερειακή οδό και θα ακολουθήσει ο δρόμος προς αεροδρόμιο και ο δρόμος προς Μουδανιά.

Στα προβλήματα της διαδικασίας είναι και η διαχείριση των μεγάλων διαφημιστικών πλαισίων που καθαιρούνται, κάτι για το οποίο προσπαθεί να βρει λύσεις η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης. Ο κ. Σάββας είπε μάλιστα ότι στο εξής σε ό,τι αφορά στις κυρώσεις που επιβάλλονται στους παραβάτες «δεν θα είμαστε καθόλου επιεικείς και ελαστικοί».