Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Άρχισαν οι προσφορές στα μαγαζιά - Ακόμα και με κρατήσεις και προκαταβολές

Πότε ξεκινούν και πόσο θα διαρκέσουν οι χειμερινές εκπτώσεις - Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές

Μπορεί χθες, δεύτερη ημέρα του νέου χρόνου, να λειτούργησαν ελάχιστες λιανεμπορικές επιχειρήσεις, μετρημένες στα δάχτυλα των δύο χεριών, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, και οι έμποροι να κάνουν το τελικό ταμείο για τον εορταστικό τζίρο, ωστόσο το ενδιαφέρον όλων είναι στραμμένο στις προσφορές που ξεκινούν σήμερα, εν όψει των χειμερινών εκπτώσεων, που θα διαρκέσουν από τις 8 Ιανουαρίου έως και τις 29 Φεβρουαρίου.     

Οι καταναλωτές άρχισαν να δέχονται μηνύματα από την πρώτη ημέρα της χρονιάς προκειμένου να είναι… ετοιμοπόλεμοι για τις προσφορές που ξεκινούν στις 3 Ιανουαρίου και αγγίζουν σε αρκετές περιπτώσεις το 50%.

Τα ηλεκτρονικά καταστήματα ξεκίνησαν από την Τρίτη το βράδυ τις προσφορές, δίνοντας την ευκαιρία στους καταναλωτές να αγοράσουν είδη σε σημαντικά μειωμένες τιμές από τον… καναπέ του σπιτιού τους. Μάλιστα προέτρεπαν τους ενδιαφερόμενους να δημιουργήσουν ένα καλάθι με είδη της αρεσκείας τους προκειμένου στις 21:00 ή σε άλλες περιπτώσεις στις 19.00 να το αγοράσουν. Μάλιστα, κάποιες επιχειρήσεις έδιναν τη δυνατότητα για μία έξτρα έκπτωση του 10%, πατώντας έναν συγκεκριμένο κωδικό. Όσοι και όσες, πάντως, δεν αγαπούν τα διαδικτυακά ψώνια μπορούν από το πρωί της Τετάρτης με φυσική παρουσία να αγοράσουν τα προϊόντα που θα επιλέξουν.  

Παράλληλα, τόσο μέσω μηνυμάτων στο viber όσο και μέσω email, οι καταναλωτές έγιναν αποδέκτες σχετικής ενημέρωσης για τις εκπτώσεις που μπορούν να επωφεληθούν, κάνοντας κρατήσεις ειδών που θα επιλέξουν. Χαρακτηριστικά, πολυκατάστημα ενημέρωνε με σχετικό μήνυμα πως οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν κράτηση στα προϊόντα που τους ενδιαφέρουν και να καταβάλλουν το 30% της αξίας του εμπορεύματος, έτσι ώστε να πετύχουν την εκπτωσιακή τιμή που θα ισχύσει από τις 8 Ιανουαρίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως μπορεί κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου να προσφέρουν μεγάλη ποικιλία προϊόντων σε πολύ χαμηλές τιμές, ωστόσο η περίοδος των προσφορών αποτελεί προπομπό τους, με τις μειώσεις τιμών να είναι σχεδόν αντίστοιχες ή και ίδιες, με συνέπεια αρκετοί καταναλωτές να σπεύδουν για ψώνια στο ξεκίνημα των προσφορών προκειμένου να πετύχουν τα σχέδια και τα νούμερα που επιθυμούν.

Τι να προσέξουν οι καταναλωτές

Εν τω μεταξύ, στη δημοσιότητα έδωσε η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος κανόνες που διασφαλίζουν ότι οι καταναλωτές δεν πρόκειται να πέσουν θύματα «προσφορών».

Οι καταναλωτές πρέπει:

  • Να κάνουν έρευνα αγοράς και να ελέγχουν όχι μόνο την τιμή (αρχική και νέα) αλλά και την ποιότητα των προϊόντων.
  • Να αναζητούν στο διαδίκτυο την τιμή του προϊόντος που πρόκειται να επιλέξουν, βάσει κωδικού ή αριθμού μοντέλου, ώστε να είναι βέβαιοι ότι η τιμή που έχουν εντοπίσει είναι η πιο συμφέρουσα.
  • Να οριοθετήσουν τις ανάγκες τους και να προγραμματίσουν με λίστα τις αγορές που πρόκειται να κάνουν, οι οποίες θα συμβαδίζουν με τον προσωπικό ή οικογενειακό τους προϋπολογισμό, αποφεύγοντας αλόγιστες δαπάνες.
  • Να ενημερωθούν για τις λεπτομέρειες και τους όρους της συναλλαγής τους όταν αγοράζουν προϊόντα με δόσεις. Ιδίως για αγορές με πιστωτική κάρτα, να είναι πάντα ενημερωμένοι για τους όρους και τις προϋποθέσεις της συγκεκριμένης αγοράς.
  • Τα προϊόντα πρέπει να φέρουν την αρχική τιμή και την τιμή προσφοράς (όχι το ποσοστό έκπτωσης).
  • Ιδιαίτερη προσοχή στο γεγονός ότι στις προσφορές συχνά αναγράφεται ότι δεν γίνονται αλλαγές, σε περίπτωση που το μετανιώσετε. Να ζητάτε πάντα την απόδειξη για τα προϊόντα που έχετε αγοράσει.
  • Σε περίπτωση που το προϊόν είναι ελαττωματικό και ο καταναλωτής θέλει να το επιστρέψει ή να το αλλάξει η επίδειξη της απόδειξης είναι απαραίτητη.