Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ξεκινά σήμερα το νέο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης THESi

Συνολικά 6.054 θα είναι οι δωρεάν θέσεις για τους μόνιμους κατοίκους και 1.987 για τους επισκέπτες - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ξεκινά σήμερα η πιλοτική εφαρμογή του νέου συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης THESi στον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Η υλοποίηση του συστήματος ξεκινά, στη Γ΄ Δημοτική Κοινότητα (Ολυμπιάδος, Κασσάνδρου, Αγ. Δημητρίου) αλλά και σε δρόμους της Α΄ Δημοτικής Κοινότητας, (Μητροπόλεως, Π. Μελά, Εθνικής Αμύνης, Ερμού, πάρκινγκ Χαλκέων) όπου έχουν γίνει, ήδη, οι διαγραμμίσεις και η κάθετη σήμανση.

Μέσα στην πρώτη εβδομάδα, εκτιμάται ότι το σύστημα θα εφαρμοστεί στο 80% των δρόμων της Α΄ Κοινότητας. Σταδιακά, θα μπαίνουν στο σύστημα και οι υπόλοιποι δρόμοι, στους οποίους θα γίνεται η απαραίτητη διαγράμμιση. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι δρόμοι της Ε΄ Δημοτικής Κοινότητας.

Συνολικά 6.054 (2.500 στην Α', 500 στην Γ' και 3000 στην Ε') θα είναι οι δωρεάν θέσεις για τους μόνιμους κατοίκους και 1.987 για τους επισκέπτες. Οι θέσεις των μόνιμων κατοίκων κάθε περιοχής είναι διαγραμμισμένες με μπλε χρώμα, ενώ με λευκό οι θέσεις τις οποίες θα μπορούν να χρησιμοποιούν έναντι αντιτίμου οι επισκέπτες.

Με την έναρξη εφαρμογής του συστήματος οι μόνιμοι κάτοικοι κάθε περιοχής θα έχουν τη δυνατότητα να παρκάρουν δωρεάν σε σειρά δρόμων, που δεν είναι ιδιαίτερα εμπορικοί.

Στους άξονες που παρουσιάζουν μεγάλη εμπορική κίνηση θα μπορούν να σταθμεύουν επί πληρωμή οι επισκέπτες κάθε περιοχής, αλλά για χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο των τεσσάρων ωρών.

Μέχρι τέλος Νοεμβρίου θα υπάρχει μια ανοχή με τους πολίτες που παραβατούν, ώστε να ενημερωθούν αναλυτικά για τον τρόπο λειτουργίας του. Μάλιστα, τις δύο πρώτες εβδομάδες όσοι παραβατούν θα βλέπουν στο αυτοκίνητό τους μια προειδοποιητική «κλήση» με όλες τις πληροφορίες για το νέο σύστημα.

Η ελεγχόμενη στάθμευση στις αποκλειστικές θέσεις επισκεπτών θα λειτουργεί τις καθημερινές από τις 8 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ και τo Σάββατo από τις 9 το πρωί μέχρι τις 4 μετά το μεσημέρι. Τις υπόλοιπες ώρες, δηλαδή από τις 9 το βράδυ μέχρι και τις 8 την επομένη το πρωί, οι θέσεις των επισκεπτών θα μπορούν να χρησιμοποιούνται και από τους μόνιμους κατοίκους χωρίς χρέωση.

Στο μεταβατικό διάστημα, από τις 13 Νοεμβρίου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, το Σύστημα Ελεγχόμενης Στάθμευσης θα λειτουργεί ως εξής:

- Από τις 13 Νοεμβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου οι μόνιμοι κάτοικοι θα εξακολουθούν να σταθμεύουν ελεύθερα στις θέσεις μόνιμων κατοίκων, καθώς η Δημοτική Αστυνομία θα αναγνωρίζει το σήμα «Θ» του παλαιού συστήματος. Παράλληλα, μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου θα πρέπει όλοι οι μόνιμοι κάτοικοι που επιθυμούν να εξακολουθήσουν να έχουν δωρεάν στάθμευση στην περιοχή τους, να έχουν προμηθευτεί  την ειδική κάρτα μόνιμου κάτοικου του THESi.

- Έως τις 30 Νοεμβρίου οι μόνιμοι κάτοικοι, που θα σταθμεύουν σε θέσεις επισκεπτών, θα λαμβάνουν μία «προειδοποιητική - ενημερωτική» κλήση. Από την 1η Δεκεμβρίου οι μόνιμοι κάτοικοι, που θα σταθμεύουν σε θέσεις επισκεπτών, θα λαμβάνουν κανονική κλήση.

- Σε ό,τι αφορά τις θέσεις επισκεπτών, το Σύστημα Ελεγχόμενης Στάθμευσης θα λειτουργεί και θα αστυνομεύεται κανονικά από τη Δημοτική Αστυνομία από την έναρξη της λειτουργίας του.

Το νέο σύστημα θα είναι ηλεκτρονικό. Ο χρήστης θα μπορεί να εγγραφεί στο σύστημα και να πληρώνει είτε μέσω του κινητού του τηλεφώνου, είτε μέσω υπολογιστή ακόμη και προκαταβολικά, με χρήση ηλεκτρονικού πορτοφολιού.

Όποιος δεν θέλει να εγγραφεί μπορεί απλώς να παρκάρει και να επισκεφτεί ένα από τα πολλά σημεία που θα στηθούν και στα οποία θα υπάρχουν διαθέσιμα POS για πληρωμή.

Η χρέωση θα γίνεται ανά λεπτό και όχι ανά ώρα.  Στον δήμο Θεσσαλονίκης τα τέλη στάθμευσης έχουν καθοριστεί στο ύψος των 1,70 ευρώ ανά ώρα. Βάσει του ισχύοντος τιμολογίου κάθε χρήστης θα χρεώνεται με 0,0283 ευρώ ανά λεπτό στάθμευσης.

Αναλυτικές πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στη σελίδα του THESi, εδώ.