Skip to main content

Τρία στρατόπεδα στη Θεσσαλονίκη, ένα κοινό πρόβλημα

Τα εύσημα για την παραχώρηση των πρώην στρατοπέδων Παύλου Μελά, Κόδρα και Καρατάσιου και το αναπάντητο ερώτημα των χρημάτων.

Τρία ταυτόχρονα project, που αφορούν σε ένα χρονίζον ζήτημα, κρίσιμο για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης κι ακόμη πιο κρίσιμο για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη, δρομολογούνται, ικανοποιώντας έτσι σε μεγάλο βαθμό αιτήματα της λεγόμενης κοινωνίας των πολιτών. Ο λόγος για τα τρία πρώην στρατόπεδα, η παραχώρηση των οποίων γίνεται πράξη.

Πολλά πρέπει να προσεχθούν, ώστε τα τρία αυτά project να προχωρήσουν και να μην αποτελέσουν απλώς μια πράξη μεταβίβασης από το δημόσιο στους δήμους. Το κυρίαρχο είναι να διασφαλιστούν οι απαιτούμενοι πόροι για να υλοποιηθούν οι μελέτες και οι σχεδιασμοί που υπάρχουν.

Η παραχώρηση των στρατοπέδων Παύλου Μελά, Κόδρα και Καρατάσιου έχει δρομολογηθεί. Και τα εύσημα γι' αυτό ανήκουν στην Αυτοδιοίκηση που πάλεψε και διεκδίκησε την παραχώρησή τους, αλλά και στην παρούσα κυβέρνηση, η οποία έδειξε χαρακτήρα, βούληση και αποφασιστικότητα, σε αντίθεση με τις κυβερνήσεις στο παρελθόν που πετούσαν το μπαλάκι η μία στην επόμενη.

Ξέρω ότι ενοχλούνται πολλοί που το αναφέρω αυτό, όμως δυστυχώς για τους ίδιους είναι η αλήθεια. Και δυστυχώς επίσης περιορίζομαι να το εκφράσω ευγενικά, διότι αν ήθελα να γίνω πιο αντικειμενικός και πιο σκληρός θα έπρεπε να πω ότι οι κυβερνήσεις που ασχολήθηκαν με το ζήτημα, με το πάγιο αυτό αίτημα των τοπικών κοινωνιών, στο παρελθόν είτε σφύριζαν αδιάφορα, είτε δεν ήθελαν να θίξουν συμφέροντα, με πρώτα εκείνα των Ενόπλων Δυνάμεων. Τις οποίες βεβαίως και ευχαριστούμε για το έργο τους, αλλά ορισμένοι θεωρούν πως οι ευχαριστίες πρέπει να φτάνουν και σε βαθμό... ασυδοσίας.

Και η παρούσα κυβέρνηση έλαβε υπόψη τα συμφέροντα των Ενόπλων Δυνάμεων και ένα κομμάτι του συνολικού οφέλους από την αξιοποίηση των ανενεργών στρατοπέδων το δίνει -όπως το δικαιούνται- σε αυτές. Όμως, το μεγαλύτερο κομμάτι σε κάθε περίπτωση περνάει στην Αυτοδιοίκηση, παραχωρείται στην τοπική κοινωνία και αξιοποιείται σε όφελος της Θεσσαλονίκης. Κι αυτό δεν πρέπει να το παραβλέπει κανείς.

Δε θα αναφερθώ στην αυτοδιοίκηση και τους τοπικούς παράγοντες, διότι πολλοί κι από πολλές παρατάξεις έχουν εδώ και χρόνια εκφράσει με δυναμισμό το αίτημα της παραχώρησης των πρώην στρατοπέδων και την αξιοποίησή τους. Ήταν δουλειά τους να το κάνουν και καλώς το έκαναν. Μπράβο, αλλά πέραν τούτου ουδέν. Ίσα ίσα που πρέπει να δουλέψουν στο εξής το ίδιο σκληρά για να γίνουν πράξη τα σχέδια για τους συγκεκριμένους υπερπολίτιμους ελεύθερους χώρους για τον αστικό ιστό της Θεσσαλονίκης.

Να δούμε ένα ένα τα τρία στρατόπεδα που πήραν το δρόμο τους (σ.σ. πρέπει να ακολουθήσουν κι άλλα πολλά...).

Το στρατόπεδο Παύλου Μελά έχει προχωρήσει πια ως project σε ένα πολύ συγκεκριμένο σχεδιασμό για τη μετατροπή του σε ένα ας το πούμε μητροπολιτικό (παρότι πολλοί διαφωνούν με τον όρο) πάρκο. Ένα πάρκο υπερτοπικής σημασίας αν θέλετε. Το βασικό κομμάτι πριν την έναρξη της υλοποίησης των έργων έχει ολοκληρωθεί. Υπάρχει και διασφαλισμένη η πρώτη βασική χρηματοδότηση περίπου 10 εκ. ευρώ από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Εδώ οι αρμόδιοι οφείλουν να δουν με ποιο τρόπο θα βρουν τα υπόλοιπα χρήματα που απαιτούνται ώστε τα πραγματικά εντυπωσιακά σχέδια θα γίνουν πράξη σε λογικό χρόνο.

Το στρατόπεδο Κόδρα είναι ακόμη στην αρχή. Υπάρχει το ιδιοκτησιακό που πρέπει να λυθεί σε όλα τα επίπεδά του, αν και θεωρώ ότι έχει μπει σε μια καλή ρότα, ώστε να μην μπλέξει η ιστορία του σε γραφειοκρατικές διαδικασίες. Πάνω κάτω ένας πρώτος σχεδιασμός αξιοποίησης επίσης υπάρχει, όμως στην περίπτωσή του θα πρέπει να βρεθούν και να αξιοποιηθούν χρήματα για να γίνουν οι απαιτούμενες παρεμβάσεις. Μπορεί να καθυστερήσει, αλλά αυτό δεν είναι το μείζον. Το μείζον είναι να υλοποιηθεί ο όποιος σχεδιασμός, έστω και σε βάθος χρόνου μεγαλύτερο από εκείνο του στρατοπέδου Παύλου Μελά. Να είμαστε και ρεαλιστές...

Το τρίτο στρατόπεδο μόλις μπαίνει σε διαδικασία παραχώρησης. Η δημόσια διαβούλευση για να γίνει αυτό πράξη, με την κατάθεση προτάσεων διεκδίκησης αρχικώς και αξιοποίησης στη συνέχεια (οι δυο διαδικασίες τρέχουν παράλληλα προφανώς για να μη χαθεί πολύς χρόνος), αρχίζει την ερχόμενη Τετάρτη το απόγευμα. Πρόκειται για το στρατόπεδο Καρατάσιου, επίσης στη δυτική Θεσσαλονίκη και στην περιοχή του Δήμου Παύλου Μελά.

Το Καρατάσιου είναι μια ενιαία έκταση 689 στρεμμάτων, με σημαντική βλάστηση και αναγκαίο πράσινο για τη Θεσσαλονίκη στο σύνολό της. Με δεδομένη την κάλυψη, αλλά και τα μονοπάτια πεζοπορίας, στην ουσία η αξιοποίησή του θα είναι η επιτυχής ενσωμάτωσή του στον αστικό ιστό. Το συγκεκριμένο στρατόπεδο έχει και το πλεονέκτημα της γειτνίασης με την περιφερειακή οδό, άρα και της προσβασιμότητας από όλο το πολεοδομικό συγκρότημα με μεγάλη άνεση. Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Ιουλίου και ακολούθως όλα θα πάρουν το δρόμο τους. Όλα; Κι εδώ το αγκάθι είναι τα κονδύλια για τις όποιες παρεμβάσεις.

Το ζήτημα της χρηματοδότησης δεν είναι απλό. Εγείρει ακόμη και ζητήματα κρυψίνοιας στις παραχωρήσεις των στρατοπέδων. Το λέω γιατί το έχω συζητήσει με πολλούς κι όσοι αν θέλετε με διάθεση αντιπολίτευσης εκφράζουν υπόνοιες για την αποτελεσματικότητα και την επιβεβαιωμένη στην πράξη βούληση αυτής της κυβέρνησης να παραχωρήσει τα στρατόπεδα, φέρνουν ως επιχείρημα ότι αυτές οι παραχωρήσεις μπορεί και να είναι «πυροτεχνήματα» επειδή στο τέλος μπορεί να μη βρεθούν οι αναγκαίοι πόροι και να μη γίνει στην ουσία τίποτα το τόσο σημαντικό που προσδοκούν όλοι οι πολίτες.

Θέλω να πιστεύω πως δεν είναι έτσι τα πράγματα και προς το παρόν δίνω τα εύσημα για όσα προχώρησαν και έγιναν. Ελπίζω να δοθεί σταδιακά και λύση στο συγκεκριμένο θέμα, που προφανώς δεν είναι καθόλου απλό.

Στον πολίτη είναι να μην τάξεις. Ειδικά στις τοπικές κοινωνίες. Πρέπει να είσαι έτοιμος για όλα... Πάντως, ότι στην ολιγόχρονη θητεία αυτής της κυβέρνησης παραχωρήθηκαν τρία μεγάλα στρατόπεδα στις τοπικές κοινωνίες, δεν ξέρω ποιος δεν μπορεί να της το αναγνωρίσει.