Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Το νερό νεράκι λένε οι κάτοικοι του Χορτιάτη

Πού οφείλεται το πρόβλημα υδροδότησης στο χωριό του Χορτιάτη - Τι απαντά η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης - Τα αυξημένα τιμολόγια

Το νερό νεράκι λένε οι κάτοικοι του Χορτιάτη από τις αρχές Ιανουαρίου, καθώς όπως καταγγέλλουν οι διακοπές υδροδότησης είναι σχεδόν καθημερινές και μπορούν να διαρκέσουν περίπου 10 ώρες την ημέρα.

Αν και η κατάσταση ομαλοποιήθηκε τις τελευταίες τρεις ημέρες, το προηγούμενο διάστημα ήταν αρκετό για να ξυπνήσει στους κατοίκους μνήμες του πρόσφατου παρελθόντος, προκαλώντας ανησυχίες.

Τα προβλήματα με την υδροδότηση στο χωριό του Χορτιάτη δεν είναι ένα καινούργιο φαινόμενο καθώς οι κάτοικοι βίωναν αντίστοιχες καταστάσεις για πολλά χρόνια τόσο τον χειμώνα όσο και το καλοκαίρι.

Τα δύο-τρία τελευταία έτη, όπως τονίζουν οι κάτοικοι της περιοχής, η υδροδότηση είχε αποκατασταθεί με εξαίρεση το καλοκαίρι του 2016 που οι διακοπές ήταν καθημερινές, σε κάποιες περιπτώσεις σημειώνονταν και δύο φορές την ημέρα, ενώ διαρκούσαν εξίσου πολλές ώρες.

Υπεύθυνη για την υδροδότηση του χωριού είναι η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) Πυλαίας – Χορτιάτη στην αρμοδιότητα της οποίας έγκεινται οι Δημοτικές Κοινότητες Ασβεστοχωρίου, Φιλύρου, Χορτιάτη και Εξοχής.

«Οι ζημιές στο δίκτυο είναι πολύ μεγάλες λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που έφταναν και τους -20 και δεν έχουν αποκατασταθεί ακόμα όλες. Έιχαμε μεγάλες απώλειες νερού τόσο λόγω των σπασμένων σωληνώσεων όσο και των βλαβών στις ιδιωτικές παροχές νερού, για τις οποίες οφείλουν να φροντίσουν ιδιώτες, κάποιοι εκ των οποίων όμως δεν επισκευάζουν το πρόβλημα είτε λόγω αδιαφορίας ή και έλλειψης χρημάτων» δηλώνει στη Voria.gr o γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑ, Σαράντος Δαφέρμος.

Αναφορικά με την καθυστέρηση που υπήρξε στην ομαλοποίηση της υδροδότησης στον Χορτιάτη σε σχέση με την υπόλοιπη Θεσσαλονίκη, ο κ. Δαφέρμος αναφέρει ότι πέραν του μεγέθους και του αριθμού των ζημιών, η ΔΕΥΑ δεν διαθέτει επαρκές προσωπικό αλλά ούτε και την απαραίτητη τεχνογνωσία για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, λόγω του νομοθετικού πλαισίου, το οποίο άλλαξε μόλις πριν από ένα μήνα, απαγορεύονταν οι προσλήψεις στις δημοτικές επιχειρήσεις με αποτέλεσμα η ΔΕΥΑ να προσλαμβάνει μόνο 8μηνους συμβασιούχους, που μόλις μάθαιναν τη δουλειά έπρεπε να αποχωρήσουν.

Εξάλλου, ο κ. Δαφέρμος τονίζει ότι τα προβλήματα υδροδότησης στο χωριό οφείλονται στο παλαιό δίκτυο υδροδότησης, σε φαινόμενα κλοπών νερού αλλά και τη γραφειοκρατία που υπάρχει στην έγκριση νέων γεωτρήσεων.

Κατά τον κ. Δαφέρμο, οι πρώτοι δύο λόγοι συμβάλουν, μεταξύ άλλων, στην υπέρογκη κατανάλωση νερού μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες, η οποία στον Χορτιάτη φτάνει τα 400 λίτρα ανά κάτοικο ανά ημέρα όταν το αντίστοιχο όριο που θέτει η ΕΕ είναι 250 λίτρα.

Επίσης, οι πηγές του βουνού στις οποίες εν μέρει στηρίζεται ο Χορτιάτης για την υδροδότηση, αν και προτιμώνται λόγω της εξαιρετικής ποιότητας νερού, δεν είναι σίγουρο πόσο νερό θα φέρουν κάθε χρόνο. Αναφορικά δε με τις γεωτρήσεις, για να πραγματοποιηθεί μια γεώτρηση, όπως υποστηρίζει ο κ. Δαφέρμος, μπορεί να χρειαστούν μέχρι και δύο χρόνια λόγω της γραφειοκρατίας που σχετίζεται με την έγκριση αδειοδοτήσεων και την έκδοση των γνωμοδοτήσεων.

Οι κάτοικοι ωστόσο υποστηρίζουν ότι παρά τις επίμονες κρούσεις τους προς τον δήμο, πέραν της υπερκατανάλωσης, ακούνε κατά καιρούς και διαφορετικούς λόγους για το μειωμένο νερό, όπως το ότι επισκευάζεται τμήμα του δικτύου, υπάρχει πρόβλημα με την ηλεκτροδότηση ή γίνεται καθαρισμός της δεξαμενής.

Άυξηση τιμολογίου υδροδότησης

Εκτός από το πρόβλημα της υδροδότησης οι κάτοικοι του χωριού παραπονιούνται και για τα υψηλά τιμολόγια.

Ο κ. Δαφέρμος αναφέρει ότι το μέσο τιμολόγιο δεν υπερβαίνει τα 109 ευρώ ετησίως.

Κάτοικοι όμως μιλούν για τιμές που ξεκινούν από 50 ευρώ το τετράμηνο για κάποια σπίτια και φτάνουν μέχρι και τα 170 ευρώ.

Πρόσφατα, δε, το δημοτικό συμβούλιο ψήφισε αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού, που ξεκινούν από 15% για τα χαμηλά κλιμάκια κατανάλωσης και ξεπερνούν το 100% για τα υψηλότερα.

Σύμφωνα με τον κ. Δαφέρμο, που πρότεινε την αύξηση, το μέτρο αυτό είναι απαραίτητο πρώτον για να επιβιώσει η ΔΕΥΑ η οποία σημείωσε ζημία το τελευταίο οικονομικό έτος αλλά και για να συγκεντρωθούν οι απαραίτητοι πόροι ώστε να αποκατασταθεί το παλαιό δίκτυο υδροδότησης.

Ο κ. Δαφέρμος δηλώνει αισιόδοξος ότι με την αύξηση του τιμολογίου το πρόβλημα με το νερό στην περιοχή θα εξαλειφθεί.