Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Τα μηνύματα πολιτικών και αυτοδιοικητικών για το «Όχι»

Τι δήλωσε η πολιτειακή, πολιτική και αυτοδιοικητική ηγεσία μετά το πέρας της εντυπωσιακής παρέλασης στην παραλιακή λεωφόρο της Θεσσαλονίκης

Με μηνύματα ενότητας γιόρτασε η πολιτειακή, πολιτική και αυτοδιοικητική ηγεσία την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, σε μια μεγαλειώδη παρέλαση, παρουσία πλήθους κόσμου, παρά το κρύο και τη βροχή.

Μήνυμα προς όλους όσους επιβουλεύονται τα σύνορά μας, έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος: «Το πάνδημο "ΟΧΙ", που αντέταξαν οι Έλληνες στον Ιταλό εισβολέα το 1940, συνιστά πάντα και ιδίως σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς την προμετωπίδα του φρονήματος του έθνους και του λαού μας. Είναι το "όχι" απέναντι σε καθέναν ο οποίος επιβουλεύει τα σύνορά μας, την Εθνική μας κυριαρχία και την ακεραιότητά μας. Ένα "όχι" που μετατρέπεται αυτομάτως σε ένα μεγάλο "ναι" για την ειρήνη, την δημοκρατία, την δικαιοσύνη και τα θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου, ιδίως δε με εκείνα που συνδέονται με το κοινωνικό κράτος δικαίου. Χρόνια πολλά», είπε ο κ. Παυλόπουλος, μετά το πέρας των εκδηλώσεων.

Τα συγχαρητήριά του στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και σε όλους παρέλασαν, έδωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος: «Θέλω να συγχαρώ την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, τους αξιωματικούς, τους υπαξιωματικούς, τους στρατεύσιμους και τους εθνοφύλακες, που σήμερα παρέλασαν, αναδεικνύοντας ό,τι πιο ισχυρό και πιο ακριβό οπλικό σύστημα στη πατρίδα μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καμμένος και πρόσθεσε: «Είναι οι άνθρωποι που αγωνίζονται 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες τον χρόνο».

«Πρόκειται για ένα οπλικό σύστημα το οποίο δεν μπορεί να απωθήσει ποτέ καμία χώρα, χάρις στον υψηλό επαγγελματισμό και το υψηλό ηθικό. Αυτό το ηθικό όμως για να υπάρχει, θα πρέπει να δουν οι άλλοι λαοί του κόσμου τη δύναμη που δίνουν οι Έλληνες πολίτες, η μεγάλη αγκαλιά που έδωσε ο λαός της Θεσσαλονίκης σήμερα, σε αυτή την παρέλαση κάτω από συνθήκες βροχής. Το χειροκρότημα, το δάκρυ, το χαμόγελο των παιδιών, είναι αυτά που δίνουν τη δύναμη στις ένοπλες δυνάμεις να είναι ισχυρότερες όλων», συμπλήρωσε ο υπουργός.

Όπως είπε, «για πρώτη φορά φέτος είδαμε να παρελαύνουν από όλη την Ελλάδα στελέχη της Εθνοφυλακής. Οι εθνοφύλακες πλέον, εντασσόμενοι στον ισχυρό μηχανισμό των ενόπλων δυνάμεων, δίνουν μια καινούρια δύναμη σε αυτό το έργο το οποίο ενισχύεται και από τους στρατευσίμους. Και πλέον με τη νέα δομή που σχεδιάζεται από τη στρατιωτική ηγεσία θα μπορέσει να αποδίδει πολύ καλύτερα στο έργο της προστασίας, της εδαφικής ακεραιότητας, της πατρίδας μας, της Εθνικής μας κυριαρχίας αλλά και στην κοινωνική προσφορά των ενόπλων δυνάμεων».

Ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, Κώστας Τσιάρας, τόνισε: «Η 28η Οκτωβρίου και το έπος του '40 είναι η πλέον σημαντική παρακαταθήκη της νεότερης ελληνικής Ιστορίας. Το μήνυμα είναι πάντα επίκαιρο, ακόμη και στις μέρες μας που οι Έλληνες πολίτες πραγματικά δοκιμάζονται. Ευχή, με εθνική ενότητα, με ομοψυχία, χωρίς τους διχασμούς που κάποιοι επιχειρούν να μπορέσει η πατρίδα μας να ανακτήσει τη θέση που πραγματικά της αξίζει».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, δήλωσε: «Το έπος του '40 και η εθνική αντίσταση είναι κορυφαία στιγμή της νεότερης ιστορίας μας. Οφείλουμε τιμή στη γενιά και στους ήρωες που πολέμησαν το φασισμό και το ναζισμό και κέρδισαν τη Δημοκρατία και την Ελευθερία. Έδειξε ο αγώνας τους ποιες είναι οι δυνάμεις του Ελληνισμού. Σήμερα οφείλουμε να πούμε το δικό μας 'ΟΧΙ' στην παραίτηση και στο συμβιβασμό. Η πατρίδα χρειάζεται μια νέα εθνική αυτοπεποίθηση. Η κοινωνία χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο, εθνική στρατηγική, να κινητοποιήσουμε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις, να επενδύσουμε στα νέα παιδιά για να μπούμε στο δρόμο της προόδου. Η παράταξή μας πάντα παράταξη ενότητας, πατριωτική, δύναμη ευθύνης θα είναι πρωταγωνιστής σε αυτή τη μάχη».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, επισήμανε: «Οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν αμφιβάλω ότι θα κάνουν το καθήκον τους. Εμείς πρέπει να αγωνιστούμε για να μη χρειαστεί να χυθεί αίμα. Διότι οσάκις η Ελλάδα στο παρελθόν έχυσε αίμα μόνο γράφηκαν ιστορικές σελίδες, αλλά κέρδος δεν είχαμε. Μπήκαμε σε πολέμους για την Ελευθερία, για τον ελεύθερο κόσμο, αλλά μετά ωφελήθηκαν άλλοι που έμειναν στην άκρη, που δεν αγωνίστηκαν και δεν έχυσαν αίμα. Αυτή η περίοδος είναι δύσκολη. Κάνουμε παρελάσεις κι από την άλλη δεν έχουμε φαγητό οι περισσότεροι στα σπίτια. Κόβονται συντάξεις και μισθοί, οι νέοι φεύγουν στο εξωτερικό και η Βουλή νομοθετεί ερήμην της Εκκλησίας. Ένας αθλητικός σύλλογος έχει πιο μεγάλη σημασία από την Εκκλησία της Ελλάδας. Αυτός είναι ο κ. Τσίπρας. Δεν πολέμησε ο Τσίπρας και ο Μητσοτάκης. Είναι ασέβεια αυτό που έκανε η Βουλή, που έδωσε αξία σε ήθη εξ Ευρώπης κι έβαλε πιο κάτω τα Ελληνοχριστιανικά ιδεώδη. Η Ένωση Κεντρώων θα παλέψει μέχρι τέλους για να αλλάξει αυτό που έγινε στη Βουλή και προσβάλλει την ελληνική οικογένεια».

Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης, είπε ότι οι Έλληνες που πήραν τα όπλα πίστευαν σε αξία και πίστευαν στο τρίπτυχο πατρίδα – θρησκεία – οικογένεια.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, επισήμανε: «Υπερηφάνεια, ενότητα, αισιοδοξία και ελπίδα, είναι το μήνυμα της σημερινής ημέρας και της μεγαλειώδους παρέλασης που παρακολουθήσαμε. Πλησιάζει η ώρα που η χώρα μας θα σηκωθεί και πάλι στα πόδια της. Έχουμε χρέος τώρα, όλοι μαζί, ενωμένοι, σε συνεργασία να εκπονήσουμε ένα εθνικό σχέδιο για την επόμενη μέρα της χώρας μας. Θα το κάνουμε και θα τα καταφέρουμε. Χρόνια πολλά σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Έλληνες».

Ο εκπρόσωπος του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Νίκος Φωτίου, τόνισε ότι «ο αγώνας κατά του φασισμού και του ναζισμού πρέπει να είναι διαρκής και επίμονος γιατί τίποτα δεν έχει τελειώσει... Η δημοκρατία, η ειρήνη και η προκοπή ταιριάζει στο λαό μας. Ο φασισμός, ο ναζισμός και οι ακραίες ιδεολογίες ποτέ δεν μας ταίριαξαν και ποτέ δεν ήταν ελληνικές».