Skip to main content

Τhessaloniki Summit: Η Βόρεια Ελλάδα ξανά στο οικονομικό επίκεντρο

Πάνω από 60 ομιλητές θα συμμετάσχουν στο διήμερο συνέδριο. Η Βόρεια Ελλάδα επανατοποθετείται στις εξελίξεις που αφορούν οικονομία και ανάπτυξη.

Η επανατοποθέτηση της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας στο δημόσιο διάλογο, τις πολιτικές και τις δράσεις που αφορούν τις οικονομικές εξελίξεις και την ανάπτυξη της χώρας, είναι ο στόχος της διοργάνωσης του 1ου Thessaloniki Summit, από το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος σε συνεργασία με τη «Συμεών Τσομώκος Α.Ε.».

Με σύνθημα "Ignite Progress" o ΣΒΒΕ επιχειρεί να δημιουργήσει ένα νέο επιχειρηματικό- αναπτυξιακό θεσμό, κτίζοντας πάνω στην πολυετή εμπειρία του Thessaloniki Forum, που τότε, το 1991, όταν έπεφταν τα τείχη, συνέβαλε στο να μπούνε οι βάσεις για το άνοιγμα προς τα Βαλκάνια και τη διαβαλκανική οικονομική συνεργασία. Το Forum, έκλεισε τον κύκλο του μέσα στην κρίση, όταν το 2011 οι Αγανακτισμένοι εμπόδισαν την πραγματοποίησή του.

"Σήμερα η οικονομική συγκυρία είναι διαφορετική. Οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν υλοποιήσει τη βαλκανική διείσδυση. Σήμερα αυτό που χρειαζόμαστε είναι να επανατοποθετήσουμε την Θεσσαλονίκη και τη βόρειο Ελλάδα στην συζήτηση για το οικονομικό γίγνεσθαι στη χώρα μας", είπε ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ κ. Σαββάκης προσθέτοντας:

"Yπάρξει υγιής επιχειρηματικότητα στη βόρειο Ελλάδα. Στα χρόνια της κρίσης μέλη του Συνδέσμου επένδυσαν συνολικά περί τα 900 εκατ. ευρώ. Η μεταποίηση, πιστεύουμε, είναι αναγκαία για να υπάρξει ανάπτυξη" τόνισε ο κ. Σαββάκης ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου δήλωσε ότι ο ΣΒΒΕ θέλει σταθερότητα στην πολιτική και οικονομική ζωή γι' αυτό και εύχεται να μη γίνουν εκλογές.

Ο κ. Τσομώκος, που γνωρίζει από την αρχή την προσπάθεια που τότε είχε γίνει για το Forum (σ.σ ως γεν. δ/ντης του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου) υποστήριξε ότι η οικονομία της Βόρειας Ελλάδας είναι εξαιρετικής σημασίας για όλη τη χώρα αλλά δυστυχώς η οικονομική κρίση απομάκρυνε κάπως και τους Βαλκάνιους από την Ελλάδα, μα και τη βόρειο Ελλάδα από τα τεκταινόμενα στο εθνικό κέντρο.

Οι διοργανωτές θέλουν να ανοίξουν το Summit ώστε η βόρεια Ελλάδα, να αποκτήσει απευθείας πρόσβαση στην καρδιά της Ευρώπης, στις Βρυξέλλες. Μάλιστα, υπάρχουν σκέψεις, όπως αποκαλύφθηκε, για τη διοργάνωση στις Βρυξέλλες, μίας ενδιάμεσης εκδήλωσης, ενδεχομένως με θέμα την ενέργεια.

Συμμετοχές στο Thessaloniki Summit

To 1o Thessaloniki Summit θα πραγματοποιηθεί 13 και 14 Οκτωβρίου, το Hyatt Regency, στη Θεσσαλονίκη, με περίπου 60 διακεκριμένους ομιλητές, από τους χώρους της οικονομίας, της πολιτικής, του επιχειρείν, διεθνών φορέων.

Το Summit θα τροφοδοτήσει τη συζήτηση γύρω από : τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις, τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, την προσέλκυση επενδύσεων, τις αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας σε στρατηγικούς τομείς όπως η ενέργεια, ο τουρισμός και ο πολιτισμός.

Είναι βέβαιο ότι στο διήμερο αυτό θα ακουστούν πολλές και ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις και απόψεις τόσο από πολιτικούς, όσο και από επιχειρηματίες.

Ενδεικτικά αναφέρεται η συμμετοχή των υπουργών Γιώργου Σταθάκη και Χρήστου Σπίρτζη, αλλά και του Άδωνι Γεωργιάδη, του Θεόδωρου Πάγκαλου όπως και του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Ήδη άρχισε να συζητείται η συμμετοχή και ομιλία που θα δώσει ο επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης, υπερθεματιστής και αυτός στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Ομιλητής θα είναι και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, όπως και ο κ. Κρις Άλλεν, ο επικεφαλής της Ε.Ε. για τα φορολογικά θέματα που γνωρίζει εκ των ένδον τις διαπραγματεύσεις με την ομάδα των δανειστών.

Σε μία εποχή που την Ελλάδα καίει το θέμα της αύξησης των φορολογικών εσόδων, ο γεν. γραμματέας Δημοσίων Εσόδων είναι οπωσδήποτε ο κατάλληλος άνθρωπος για να μιλήσει επί των προσπαθειών που γίνονται στη ΓΓΔΕ.

Τα ονόματα των ομιλητών που θα έχουν να εισφέρουν πολύτιμη γνώση και εμπειρία είναι πολλά ωστόσο οπωσδήποτε σε μία εποχή που υπάρχει τεράστια πίεση για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποίησεων, ιδιαίτερο ενδιαφέρον προσελκύει η συμμετοχή και ομιλία του επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ κ. Στέργιου Πιτσιόρλα.

Από την ολοκλήρωση του διήμερου Summit ο ΣΒΒΕ ελπίζει ότι θα προκύψουν συγκεκριμένα συμπεράσματα που θα μπορούν να αποτελέσουν τη βάση πολιτικών για αναπτυξιακή ώθηση της οικονομίας.