Skip to main content

Thessaloniki Summit: Η βιομηχανία σε κεντρικό ρόλο για την ανάπτυξη

Τα σημαντικότερα θέματα που αφορούν την βιώσιμη παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, στο διήμερο συνέδριο που διοργανώνει ο ΣΒΒΕ.

Eίναι θετικό ότι τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναγνωρίζουν τη σημασία της βιομηχανίας για την ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας, όμως, ο κόσμος της παραγωγής, στο φετινό Thessaloniki Summit, περιμένει εξαγγελίες ουσίας, συγκεκριμένα πλάνα, κάτι εφαρμόσιμο και ρεαλιστικό για την ελληνική βιομηχανία, τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος κ. Αθανάσιος Σαββάκης στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, την παραμονή έναρξης του διήμερου «Thessaloniki Summit 2017».

Το 2017 η μεταποίηση παρουσιάζει συνολικά κάποια σταθεροποίηση ενώ ορισμένοι κλάδοι όπως της αγροτοδιατροφής και όσοι σχετίζονται με τον τουρισμό, πηγαίνουν πολύ καλύτερα. Ωστόσο τα διαχρονικά προβλήματα και τα προβλήματα που γέννησε η επτάχρονη κρίση παραμένουν, με σημαντικότερο όλων αυτό της ρευστότητας.

Καθόμαστε στο ίδιο τραπέζι με τους τραπεζίτες και καταλήγουμε να έχουμε το ίδιο πρόβλημα, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαββάκης. «Αυτοί έχουν χρήματα και δεν ξέρουν πώς να τα δώσουν στην αγορά και εμείς, οι επιχειρήσεις, δεν μπορούμε να τα πάρουμε γιατί έχουν αλλάξει οι κανόνες. Πρέπει να επιδειχθεί ευελιξία και από τις δύο μεριές για να μπορέσει να λειτουργήσει το χρηματοπιστωτικό οικοσύστημα», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ για να συμπληρώσει ότι ακόμη και οι επιχειρήσεις που μπορούν να λάβουν δάνεια, έρχονται αντιμέτωπες με το υψηλό κόστος χρήματος, όταν σε άλλες χώρες ευρωπαϊκές, για παράδειγμα στην Ιταλία, τα επιτόκια είναι πολύ μικρά, ως και μηδενικά.

Η επιχείρηση για να κινηθεί, για να επενδύσει, χρειάζεται κεφάλαια και ο Αναπτυξιακός Νόμος μπορεί να είναι καλός αλλά δεν συνοδεύεται από ρευστότητα στον απαιτούμενο βαθμό. Οι επενδύσεις, δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με οριζόντια πολιτική, αλλά θα πρέπει να υπάρξουν ειδικές προβλέψεις για κλάδους με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, εξήγησε ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ.

Ο κ. Σαββάκης αναγνώρισε ότι υπάρχει προσπάθεια ανταπόκρισης, της Πολιτείας, σε κάποια από τα αιτήματα που είχε θέσει ο βιομηχανικός κόσμος, στο περσινό Thessaloniki Summit. «Κατά ένα μεγάλο βαθμό ικανοποιήθηκαν οι προτάσεις μας για τα εναλλακτικά χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως με το Equi Fund, δηλαδή το Ταμείο Συνεπενδύσεων, αλλά και με απλοποίηση των αδειοδοτήσεων σε σχέση με λειτουργικά και περιβαλλοντικά θέματα.

Όμως, όπως επεσήμανε, πολλές είναι οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στα κεφαλαιώδη ζητήματα της φορολογίας, του ενεργειακού κόστους, της γραφειοκρατίας και, του μη μισθολογικού κόστους.

Πολύ μεγάλο πρόβλημα για τις επιχειρήσεις, που θα έχει επιπτώσεις και σε βάθος χρόνου, είναι το υψηλό μη μισθολογικό κόστος, που καταλήγει σε brain drain στελεχών. «Οι εταιρείες χάνουν στελέχη στα οποία έχουν επενδύσει για χρόνια, εξαιτίας της υψηλής φορολογίας", τόνισε ο κ.Σαββάκης. Οι επιχειρήσεις πληρώνουν υψηλούς μεικτούς μισθούς, χωρίς όμως να απολαμβάνουν αυτά τα χρήματα τα υψηλόμισθα στελέχη. Το αποτέλεσμα είναι να φεύγουν για το εξωτερικό.

Το πρόγραμμα του Τhessaloniki Summit 2017

Mε το φετινό δεύτερο Τhessaloniki Summit, που πραγματοποιείται 5 και 6 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, ο ΣΒΒΕ θέλει να προωθήσει την πάγια θέση του για τον απολύτως κρίσιμο ρόλο της βιομηχανίας στο παραγωγικό μοντέλο της χώρας, επιλέγοντας για θέμα του συνεδρίου το:  «Ισχυρή και Ανταγωνιστική βιομηχανία ως προϋπόθεση για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο».

 «Με το Thessaloniki Summit θέλουμε να φέρουμε την βιομηχανία στο επίκεντρο του δημοσίου διαλόγου όπως και της κυβερνητικής πολιτικής. Στο διήμερο των εργασιών μετέχουν εξήντα σημαντικές προσωπικότητες από τους χώρους της πολιτικής, των τραπεζών, της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, της κοινωνίας. Τα συμπεράσματα του συνεδρίου θα μεταφερθούν σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση ώστε να καταστούν βάση για τη σύνθεση μέτρων που θα στοχεύουν στη βιώσιμη ανάπτυξη της βιομηχανίας και της οικονομίας», είπε ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ.

Το Thessaloniki Summit 2017 βρίσκεται υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας ενώ μεταξύ των προσκεκλημένων ομιλητών ξεχωρίζουν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι θεματικές ενότητες του Thessaloniki Summit 2017, είναι:

  • Οι νέες στρατηγικές προκλήσεις στην Ευρώπη και στην Ανατολική Μεσόγειο: πως επηρεάζουν την Περιφέρεια
  • Προς ένα εθνικό οικονομικό σχέδιο και στρατηγική για την ανάπτυξη
  • Θεσμοί, δημόσιο χρέος και ανάπτυξη
  • Οδηγοί της ανάπτυξης για την οικονομία της Βορείου Ελλάδος
  • Χρηματοδοτώντας την ανάπτυξη
  • Ο νέος ενεργειακός χάρτης στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη
  • Υποδομές και διασυνδεσιμότητα στην Ελλάδα και την Νοτιοανατολική Ευρώπη
  • Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα
  • Υποβοηθώντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας

Η φετινή  διοργάνωση, πέραν του κυρίου προγράμματος, παρουσιάζει πρόσθετο ενδιαφέρον γιατί οι διοργανωτές, επέλεξαν να καινοτομήσουν με την υλοποίηση σειράς επτά παράλληλων, ταυτόχρονων, συνεδριακών εκδηλώσεων από τους ακόλουθους φορείς:

  • το Δήμο Θεσσαλονίκης,
  • τον Όμιλο του Χρηματιστηρίου Αθηνών,
  • την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας,
  • την Ελληνική Παραγωγή – Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη,
  • το διαΝΕΟσις
  • την Αμερικανική Γεωργική Σχολή,
  • το Enterprise Europe Network Hellas.

Σημειώνεται ότι το Thessaloniki Summit διοργανώνεται από τον ΣΒΒΕ σε συνεργασία με την Συμεών Τσομώκος ΑΕ – Delphi Economic Forum.  

Το Thessaloniki Summit 2017, πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και την υποστήριξη της ΔΕΘ-HELEXPO και του ‘Enterprise Europe Network Hellas.