Skip to main content

Thessaloniki Summit - Πιτσιλής: Μοντέλο διαρκούς αξιολόγησης στη ΓΓΔΕ

Ο επικεφαλής της ΓΓΔΕ παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη το βελτιωμένο μοντέλο ελέγχων. Καλεί σε επαφές τους επιχειρηματικούς φόρεις.

Μήνυμα ότι από φέτος η αξιολόγηση εφαρμόζεται στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έστειλε ο επικεφαλής της Αρχής, Γιώργος Πιτσιλής, κατά την ομιλία του στο 1ο Thessaloniki Summit που διοργανώνει ο ΣΒΒΕ.

Ο επικεφαλής της ΓΓΔΕ τόνισε πως «από φέτος, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων λειτουργεί με ένα μοντέλο, που θα έπρεπε να λειτουργεί το ελληνικό Δημόσιο δεκαετίες τώρα και ανεξαρτήτως μνημονιακών υποχρεώσεων: Την αξιολόγηση. Άπαντες κρίνονται και αξιολογούνται με βάση τους στόχους, που θέτουμε εξ αρχής, και τους οποίους όλοι γνωρίζουν».

Μάλιστα, ο κ. Πιτσιλής είπε πως του έχει κάνει μεγάλη και αρνητική εντύπωση το γεγονός πως «κάποιοι - μειοψηφία μεν, αλλά υπαρκτή - αντιδρούν στο αυτονόητο της αξιολόγησης και ψάχνουν να βρουν δράκους και λοιπές θεωρίες συνομωσίας, όταν επιτελικά στελέχη αντικαθίστανται, επειδή - πολύ απλά - δεν έπιασαν τους στόχους. Αντιδρούν, δηλαδή, στο αυτονόητο. Ευτυχώς, επαναλαμβάνω, αποτελούν μειοψηφία».

Όπως είπε, η ΓΓΔΕ βελτιώνει διαρκώς τις υποδομές και την προσέγγισή της στο μοντέλο των ελέγχων. «Αυτό ξεκινήσαμε ήδη να κάνουμε με αφορμή τους φορολογικούς ελέγχους, όπου το ζητούμενο δεν είναι η επιβολή προστίμου και μόνο, αλλά το φορολογικό ιστορικό της ελεγχόμενης επιχείρησης και η συνολική συμπεριφορά της, ώστε να αντλήσουμε όλα τα απαραίτητα στοιχεία και ο έλεγχος να έχει ουσία και όχι μόνο εντυπώσεις», σημείωσε.

Εντατικοί έλεγχοι στα τελωνεία

Ειδικότερα για τα τελωνεία επεσήμανε πως έχει ξεκινήσει από την 1η Οκτωβρίου η λειτουργία μεικτών κλιμακίων τελωνειακών και εφοριακών στα σύνορά μας με τη Βουλγαρία, στον Προμαχώνα, που αποτελεί και τη βασική δίοδο, από την οποία εισέρχονται και εξέρχονται τα φορτηγά μεταξύ των δύο χωρών - θέμα που ανέδειξε πρώτη η Voria.gr (δείτε εδώ). «Στον Προμαχώνα, λοιπόν, έχουμε ξεκινήσει δειγματοληπτικά την καταγραφή των παραστατικών διακίνησης. Και στην είσοδο και στην έξοδο. Και, παράλληλα, έχει φτιαχτεί ένα λογισμικό, με το οποίο η καταγραφή αυτή στέλνεται σε πραγματικό χρόνο στις κεντρικές μας υπηρεσίες και κουμπώνει πάνω στα προγράμματα, που έχουμε ήδη, και στα οποία περιμένουμε την υποβολή των σχετικών δηλώσεων. Άρα, αν η σχετική δήλωση δεν υποβληθεί ,υπάρχει ένα κενό το οποίο μας δημιουργεί λόγο για έλεγχο», συμπλήρωσε.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τον κ. Πιτσιλή, διαπιστώθηκε και αύξηση των παραβάσεων κατά περίπου 180% το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. «Πρόκειται, άλλωστε, για ένα από τα βασικά αιτήματα του επιχειρηματικού κόσμου της Βόρειας Ελλάδας, το οποίο και ακούσαμε με προσοχή από την πρώτη στιγμή. Διότι, η φορολογική αρχή οφείλει να είναι κοντά στο επιχειρείν και να το διευκολύνει, αντί να το επιβαρύνει, στο μέτρο, πάντα, που της επιτρέπει το πλαίσιο, στο οποίο κινείται», τόνισε.

Ο επικεφαλής της ΓΓΔΕ είπε πως η φορολογική διοίκηση έχει έναν ακόμη στόχο: «να βοηθά την υγιή επιχειρηματικότητα, τις εξωστρεφείς επιχειρήσεις».

Σε αυτό το πλαίσιο, είπε πως το επόμενο διάστημα θα επιδιωχθεί να γίνουν συναντήσεις με όλους τους επιχειρηματικούς φόρεις, «για να ακούσουμε τα αιτήματά τους τόσο σε επιχειρησιακό επίπεδο, εν όψει της λειτουργίας της Ανεξάρτητης Αρχής από το 2017, όσο και σε στρατηγικό επίπεδο για τα επόμενα χρόνια».

«Δεν θα χαριστούμε σε κανέναν»

O κ. Πιτσιλής συνέχισε λέγοντας πως «δεν πρόκειται να χαριστούμε σε όποιον φοροδιαφεύγει και δεν θα είμαστε άδικοι απέναντι στους πολίτες. Μας ενδιαφέρει μόνο αυτό που πραγματικά έχει συμβεί. Και θέλουμε να κινούμαστε με βεβαιότητα ως προς τους καταλογισμούς φόρων και προστίμων. Να είμαστε σίγουροι ότι αυτό που καταλογίζουμε είναι πράγματι σωστό».

«Μπαίνουμε σε μια καινούρια εποχή για τη φορολογική διοίκηση. Το μέλλον επιφυλάσσει πολλά, είμαστε όμως έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις, στη βάση των αρχών και των αξιών, στις οποίες αναφέρθηκα», κατέληξε ο κ. Πιτσιλής.