Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών η πρεμιέρα των 58ων ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ

Η έναρξη του πολιτιστικού θεσμού θα γίνει το Σάββατο με την παράσταση «Ο γάμος της Μαρίας Μπράουν»

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος δίνει για άλλη μια χρονιά δυναμικά το «παρών» στον μεγάλο πολιτιστικό θεσμό της Θεσσαλονίκης, τα 58α Δημήτρια.

Η έναρξη της φετινής διοργάνωσης θα δοθεί στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, το Σάββατο 30 Σπετεμβρίου, με μια σημαντική παράσταση, την παραγωγή της Schaubühne «Ο Γάμος της Μαρίας Μπράουν» (The Marriage of Maria Braun) του Rainer Werner Fassbinder, σε σκηνοθεσία του σπουδαίου Thomas Ostermeier, σκηνοθέτη και Καλλιτεχνικού Διευθυντή του φημισμένου βερολινέζικου Θεάτρου.

Πρόκειται για μια συνεργασία του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος με τα Δημήτρια που συνεχίζεται, αποδεικνύοντας στην πράξη τη μεγάλη σημασία των συνεργειών αλλά και την ενίσχυση της εξωστρέφειας του ΚΘΒΕ.

Άλλες δύο παραστάσεις των 58ων Δημητρίων θα φιλοξενηθούν τον Οκτώβριο στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών: η χοροθεατρική παράσταση «Elvedon» σε σύλληψη & χορογραφία: Χρήστου Παπαδόπουλου καθώς και η παράσταση « Inventions » της ομάδας Mal Pelo, σε σκηνοθεσία MARÍA MUÑOZ & PEP RAMIS.

Ο Γάμος της Μαρίας Μπράουν υπήρξε η μεγαλύτερη επιτυχία του Rainer Werner Fassbinder, ενός από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες του Γερμανικού κινηματογράφου και θεάτρου. Τη μέρα που ο Χέρμαν και η Μαρία Μπράουν ξεκινούν την κοινή τους ζωή, μια βόμβα πέφτει στο δημαρχείο που παντρεύονται, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Χέρμαν δυο μέρες αργότερα, επιστρέφει στο μέτωπο. Η Μαρία με δυναμισμό και αποφασιστικότητα, βγάζει τα προς το ζην όσο τον περιμένει να γυρίσει ώσπου μαθαίνει πως εκείνος πέθανε. Προσπαθεί να ξαναφτιάξει τη ζωή της, μέσα στα ερείπια του πολέμου. Η γνωριμία της με ένα βιομήχανο υφασμάτων της προσφέρει την ευκαιρία που ζητά. Η επιστροφή του συζύγου της όμως, θα ανατρέψει ριζικά την εξέλιξη των πραγμάτων. Η ίδια πιστεύει ότι έχει τον έλεγχο της συναισθηματικής της ζωής, η οποία ωστόσο υπαγορεύεται από οικονομικούς κανόνες. Ένα λάθος το οποίο θα πληρώσει ακριβά.

Οι παραστάσεις θα δοθούν το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου στις 21.00 και την Κυριακή 1η Οκτωβρίου στις 20.00, με υπέρτιτλους στα ελληνικά.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθέτης: Thomas Ostermeier, Σκηνογράφος: Nina Wetzel, Ενδυματολόγος: Ulrike Gutbrod, Nina Wetzel, Βίντεο:Sébastien Dupouey, Συνθέτης: Nils Ostendorf, Δραματουργία:Julia Lochte, Florian Borchmeyer

Με τους:Thomas Bading, Robert Beyer, Moritz Gottwald, Ursina Lardi, Sebastian Schwarz