Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Στο επόμενο τρίμηνο οι πρώτοι υπόγειοι κάδοι απορριμμάτων

Οι πρώτοι υπόγειοι κάδοι θα τοποθετηθούν στην Αγίας Σοφίας και την πλατεία Χρηματιστηρίου, όπως δήλωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Θανάσης Παππάς.

της Αλεξίας Καλαϊτζή

Στο επόμενο τρίμηνο αναμένεται η εγκατάσταση των πρώτων υπόγειων κάδων απορριμμάτων στον δήμο Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στην Αγίας Σοφίας και την πλατεία Χρηματιστηρίου, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με θέμα «Ανακύκλωση, Διαχείριση Αστικών Απορριμμάτων, Τοπική Αυτοδιοίκηση», στο περίπτερο του δήμου στη ΔΕΘ.

Όπως τόνισε ο αντιδήμαρχος στη Voria.gr, η εκκρεμότητα που υπήρχε για το θέμα έχει διευθετηθεί στο διοικητικό δικαστήριο και υπάρχει πλέον ανάδοχος ο οποίος θα προχωρήσει το έργο.

Παράλληλα με την υπογειοποίηση των κάδων απορριμάτων, ο κ. Παππάς αναφέρθηκε και στη συνέχεια του προγράμματος τοποθέτησης GPS σε απορριμματοφόρα οχήματα με στόχο την επίτευξη των καλύτερων δυνατών διαδρομών μες στην πόλη αλλά και της αποτελεσματικότερης συγκομιδής απορριμάτων. "Ο εξοπλισμός των GPS έχει τοποθετηθεί σχεδόν σε όλες τις πρώτες 100 μονάδες και προετοιμάζουμε και νέο πρόγραμμα ώστε να προχωρήσουμε σε νέες προμήθειες και για άλλα οχήματα" δήλωσε ο ίδιος.

Ο κ. Παππάς διαβεβαίωσε ακόμα πως δεν θα αυξηθούν τα δημοτικά τέλη, ως αποτέλεσμα της νέας τιμολογιακής πολιτικής του ΦΟΔΣΑ σύμφωνα με την οποία αυξάνεται το κόστος ταφής απορριμάτων, και πως ο δήμος θα προσπαθήσει να καλύψει την οικονομική διαφορά αυξάνοντας το ποσοστό ανακύκλωσης.

Σημαντικό εμπόδιο για την επίτευξη του στόχου αυτού, κατά τον αντιδήμαρχο, αποτελεί το γεγονός πως απουσιάζει παντελώς από τον νέο εθνικό σχεδιασμό διαχείρισης αποβλήτων, η λύση της ενεργειακής αξιοποίησης των υπολειμμάτων. "Υπάρχει αυτή τη στιγμή μια μεγάλη ποσότητα υπολειμμάτων, την οποία είμαστε υποχρεωμένοι να θάβουμε και να την πληρώνουμε. Προσανατολιζόμαστε μόνο στις δύο μονάδες μηχανικής επεξεργασίας που θα γίνουν, αλλά και πάλι θα συνεχίσουμε να έχουμε ένα σημαντικό υπόλειμμα. Εμείς θέλουμε να δοθεί η δυνατότητα λελογισμένης ενεργειακής αξιοποίησης, η οποία απουσιάζει από τον εθνικό σχεδιασμό. Θέλουμε να κάνουμε την τροποποίηση αυτή" υποστήριξε ο κ. Παππάς.

Ένα ακόμα ζήτημα που επιδιώκει, τέλος, να λύσει ο δήμος είναι η αδυναμία δημιουργίας "πράσινων σημείων" μέσα στην πόλη, εξαιτίας του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου αναφορικά με τις χρήσεις γης.