Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Στις 22 και 23 Σεπτεμβρίου το 4ο φεστιβάλ Σπούτνικ της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

Αναλυτικά το πρόγραμμα

Στις 22 και 23 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί το 4ο φεστιβάλ Σπούτνικ της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθεί στον Κήπο των Εποχών στη Νέα Παραλία.

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, «το Φεστιβάλ Σπούτνικ είναι ένα ετήσιο πολιτιστικό γεγονός, το οποίο φιλοξενεί συναυλίες, μουσικά αφιερώματα, πολιτικές εκδηλώσεις, πολιτιστικές εκθέσεις, βιβλιοπωλεία, κοινότητες από όλο τον κόσμο και πολλά ακόμη, προσφέροντας στους νέους ανθρώπους μία εναλλακτική διέξοδο συζήτησης και ψυχαγωγίας».

Ολόκληρο το Πολιτιστικό Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Σπούτνικ ( ΏΡΑ ΈΝΑΡΞΗΣ 21:00)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22/09

Sputnik stage:

The Speakeasies Swing Band

Nalyssa Green

MAZOHA

Και drag show με την Raw Bee Candles

Laika stage:

Τρίο Σεγκιάχ

Δρομολάγνοι

ΣΑΒΒΑΤΟ 23/09

Sputnik stage:

Bailemos

Pindos Atletico

BAiLDSa

Skg’s Dub Alliance

Laika stage:

Νίκος Χρηστίδης

Δημήτρης Μυστακίδης

ΕΚΜΕΚ

Εκδηλώσεις & Workshop

Παρασκευή 22/9  

18:00| Θεσσαλονίκη: πόλη περίκλειστη ή πολυπολιτισμική;

3 / 4

19:00| Κεντρική εκδήλωση:

Ταξίδι στην Πόλη των πολλών

Οι κοινωνικές ανάγκες, τα προβλήματα και οι λύσεις που προτείνει η Αριστερά  

Σάββατο 23/9  

18:00| Γυναίκες και πολλαπλές ευαλωτότητες: από τον καθημερινό σεξισμό στον κίνδυνο

19:00| Πλημμύρες-Πυρκαγιές: Μια προμελετημένη Κοινωνική & Περιβαλλοντική Καταστροφή

Πρόγραμμα Εκθέσεων  

Έκθεση Φωτογραφίας:  

Οι ζωές μας μετράνε| πλημμύρες | πυρκαγιές | καλλιτέχνες της πόλης  

Έκθεση Ζωγραφικής: Έχουμε τη χαρά να έχουμε μαζί μας, για τις μέρες του φεστιβάλ, τις ζωγραφιές των παιδιών που συμμετείχαν τον Δεκέμβριο του ’22 στην εκδήλωση “drag queens διαβάζουν παραμύθια σε παιδιά”! Και εκθέτοντάς τες στον χώρο του φεστιβάλ ελπίζουμε να δούμε μέσα από τη δική τους ματιά τον πολύχρωμο κόσμο στον οποίο θέλουμε να ζούμε.

Εικαστικό δρώμενο: Τιμώντας την επέτειο 55 χρόνων από τον Μάη του ’68, χώρος του Φεστιβάλ Σπούτνικ θα αφιερωθεί σε τρισδιάστατο εικαστικό έκθεμα, που σκοπός μας είναι να αναδεικνύει το counter-culture εκείνης της εποχής, θυμίζοντας μας μηνύματα και βιώματα της νέας γενιάς του Παρισιού του ’68.

Έκθεση Ποίησης: Στο φεστιβάλ Σπούτνικ στις 22 και 23 Σεπτέμβρη θα βρείτε και μία έκθεση-αφιέρωμα στην ποίηση ανταρτών του ΔΣΕ, στη διάθεση μας από το αρχείο του Γιάννη Μότσιου.

Επιπλέον, σε γωνιές και μονοπάτια του Κήπου των Εποχών θα βρείτε και μια συλλογή από φεμινιστικά και βιωματικά κείμενα και ποιήματα, γραμμένα από γυναίκες και θηλυκότητες.

Παρασκευή 22.09

18:00 Αγώνας σκάκι  

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Το Φεστιβάλ Σπούτνικ της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ προσγειώνεται για 4η χρονιά στη Θεσσαλονίκη! Στις 22 και 23 Σεπτεμβρίου το πιο πολύχρωμο Φεστιβάλ επιστρέφει στον Κήπο των Εποχών στη Νέα παραλία.

Το Φεστιβάλ Σπούτνικ είναι ένα ετήσιο πολιτιστικό γεγονός, το οποίο φιλοξενεί συναυλίες, μουσικά αφιερώματα, πολιτικές εκδηλώσεις, πολιτιστικές εκθέσεις, βιβλιοπωλεία, κοινότητες από όλο τον κόσμο και πολλά ακόμη, προσφέροντας στους νέους ανθρώπους μία εναλλακτική διέξοδο συζήτησης και ψυχαγωγίας.

Κόντρα στο κυρίαρχο μοντέλο εμπορευματοποίησης της διασκέδασης και απομάκρυνσης των ανθρώπων από την Τέχνη, κόντρα στην απαξίωση της αξίας του Πολιτισμού και των ανθρώπων που σπουδάζουν και εργάζονται σε αυτόν, το Φεστιβάλ Σπούτνικ συνεχίζει να επιδιώκει να δημιουργεί πολιτιστικά γεγονότα ελεύθερα και προσβάσιμα για όλους, όλες και όλα.

Συνάμα, με βαθιά την αντίληψη πως η τέχνη αποτελεί αμφισβήτηση, το Φεστιβάλ δεν παύει να ανοίγει συζητήσεις και να αποτελεί χώρο συνεύρεσης νέων ανθρώπων, ομάδων, και συλλογικοτήτων που βιώνουν μορφές καταπίεσης, που διεκδικούν τα δικαιώματα τους και παλεύουν για έναν εναλλακτικό κόσμο.

Μέσα από τη διοργάνωσή του, επιδιώκουμε να φέρουμε στο προσκήνιο τον πολιτισμό, την τέχνη και τη δημιουργικότητα των νέων ανθρώπων, προσεγγίζοντάς τα από τη σκοπιά της Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Φέτος, για δύο ημέρες, πλημμυρίζουμε την πόλη με ιδέες και όραμα. Στο χώρο θα υπάρχουν 2 stages όπου θα βρεθούν καλλιτέχνες που ανυπομονούμε να ανταμώσουμε, από διάφορες μουσικές σκηνές που αγαπάμε.

Το φεστιβάλ θα πλαισιώσουν πολιτικές εκδηλώσεις με αφετηρία τις ανάγκες και τις ανησυχίες της γενιάς μας. Φέτος, ιδιαίτερη θέση θα έχουν τα ζητήματα της Θεσσαλονίκης, της πολυπολιτισμικότητας του τόπου μας, του προσφυγικού, της αλληλεγγύης και του αντιφασισμού. Θα μιλήσουμε για την έμφυλη καταπίεση, την κλιματική κρίση και το περιβάλλον, την παιδεία, τους ελεύθερους χώρους και τις γειτονιές της πόλης μας, καλύπτοντας όλα τα πεδία της καθημερινότητας που βάλλουν τη ζωή των νέων ανθρώπων.

Μέσα από εκδηλώσεις, συναυλίες, workshops, εκθέσεις, αλλά και έχοντας μαζί μας συλλογικότητες και δομές αλληλεγγύης που δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλονίκη, το φεστιβάλ Σπούτνικ θυμίζει ότι ο κόσμος που εμείς έχουμε ανάγκη είναι εφικτός.

Μετά από τις θανατηφόρες, καταστροφικές, σοκαριστικές επιπτώσεις της κακοκαιρίας Daniel καθώς και της βαρβαρότητας του κρατικού μηχανισμού, στους ανθρώπους, τα ζώα, τα δάση και τη γη της χώρας μας, το Φεστιβάλ Σπούτνικ στέκεται αλληλέγγυο. Στον Κήπο των Εποχών στις 22 και 23 Σεπτέμβρη θα συλλέγονται είδη πρώτης ανάγκης.  

Ό,τι έχουμε είναι το ένα το άλλο».