Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Στην τελική ευθεία το νέο σύστημα ηλεκτρονικής στάθμευσης

Μετά από πολλά εμπόδια και καθυστερήσεις φαίνεται ότι το νέο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης μπορεί να τεθεί σε λειτουργεί τους πρώτους μήνες του 2016.

Στην τελική ευθεία για την εφαρμογή και λειτουργία του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης εισέρχεται πλέον ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Μετά από πολλά εμπόδια κατά τον διεθνή διαγωνισμό και τις προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας από τις εταιρείες που συμμετείχαν, τις τελευταίες δύο εβδομάδες ανοίχτηκαν οι οικονομικές προσφορές των εταιρειών. Πλέον αναμένεται το επόμενο διάστημα η ανακήρυξη του ανάδοχου του έργου από την αρμόδια Οικονομική Υπηρεσία.

Για να μπει σε λειτουργία το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης, μετά την κατακύρωση του διαγωνισμού, θα υπάρξει ένα διάστημα τριών μηνών προκειμένου να υπάρξει η κατάλληλη προετοιμασία, σύμφωνα με τον εντεταλμένο σύμβουλο για τις δράσεις που αφορούν την κυκλοφορία στην πόλη Γιώργο Δημαρέλο, ο οποίος ήταν ο υπεύθυνος του τεχνικού μέρους για το νέο σύστημα.

Αν λοιπόν όλα εξελιχθούν ομαλά και δεν υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις και εμπλοκές το νέο σύστημα ηλεκτρονικής στάθμευσης στο δήμο Θεσσαλονίκης θα τεθεί σε λειτουργία μέσα στο 2016.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Μεταφορών που εκπόνησε τη μελέτη, προβλέπεται να δοθεί μια ανακούφιση κατά 20% στο κυκλοφοριακό πρόβλημα της Θεσσαλονίκης, ενώ τα έσοδα του Δήμου αναμένεται να αυξηθούν κατά 300% σε σχέση με τα υφιστάμενα έσοδα, τα οποία σκοπός της δημοτικής αρχής είναι να επενδυθούν εκ νέου στους μόνιμους κατοίκους.

Προβλέπεται η ενοποίηση των περιοχών (Θ1 και Θ2), όπως είναι καθορισμένες σήμερα στην 1η Δημοτική Κοινότητα, σε μια ενιαία περιοχή με κοινή κάρτα κατοίκου. Επίσης, με το νέο σύστημα στους εμπορικούς άξονες θα επιτρέπεται η βραχυχρόνια στάθμευση έναντι αντιτίμου για τους επισκέπτες κάθε περιοχής, ενώ οι μόνιμοι κάτοικοι θα παρκάρουν δωρεάν, σε λιγότερο κομβικούς δρόμους. Το νέο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης έχει ήδη λάβει το πράσινο φως από το δημοτικό συμβούλιο, όπως επίσης έχουν καθοριστεί και οι οδοί για την εφαρμογή του νέου συστήματος.

Συγκεκριμένα, εγκρίθηκαν θέσεις στάθμευσης δωρεάν για τους δημότες και με την πληρωμή αντιτίμου για τους επισκέπτες καταρχήν στην 1η, 3η και 5η Δημοτικές Κοινότητες, ενώ στη συνέχεια το νέο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης θα εφαρμοστεί και στις υπόλοιπες Δημοτικές Κοινότητες (και στη Δημοτική Ενότητα Τριανδρίας) της Θεσσαλονίκης.



Πως θα λειτουργεί το σύστημα ηλεκτρονικής στάθμευσης

Το νέο σύστημα επιχειρεί να αποθαρρύνει τη χρήση του Ι.Χ. για τις μετακινήσεις των επισκεπτών, να ενισχύσει τη χρήση της δημόσιας συγκοινωνίας και γενικά τη μετακίνηση με ήπια μεταφορικά μέσα και ταξί.

Θα λειτουργεί ηλεκτρονικά μέσω κινητού τηλεφώνου ή internet για δημότες και επισκέπτες. Ο πολίτης αρχικά θα πρέπει να κάνει εγγραφή στην εταιρεία, που θα αναλάβει να οργανώσει το σύστημα, ώστε να αποκτήσει ένα προσωπικό κωδικό.

Όταν ο ενδιαφερόμενος οδηγός βρίσκει μια θέση ελεγχόμενης στάθμευσης θα μπαίνει από το κινητό του στην εφαρμογή, θα πληκτρολογεί τον κωδικό του και θα ξεκινάει να μετράει ο χρόνος παρκαρίσματος. Ουσιαστικά, θα πληρώνει το τίμημα είτε ηλεκτρονικά είτε μέσω προπληρωμένης κάρτας.

Σε όσους δεν έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ, θα τους δίνεται η δυνατότητα να αγοράσουν ειδικές κάρτες με προπληρωμένο χρόνο από τα περίπτερα. Το σύστημα θα ελέγχεται από κεντρική κονσόλα η οποία θα παρακολουθεί ηλεκτρονικά όλους τους χώρους, ενώ ειδικό Σώμα Ελεγκτών, στελεχωμένο από εργαζόμενους του Δήμου, θα πραγματοποιεί συνεχείς ελέγχους.

Η ελεγχόμενη στάθμευση στις αποκλειστικές θέσεις επισκεπτών θα λειτουργεί τις καθημερινές από τις 8 το πρωί έως τις 9 το βράδυ και το Σάββατο από τις 8 το πρωί έως τις 3 μετά το μεσημέρι. Τις υπόλοιπες ώρες θα είναι ελεύθερη.  

Σήμερα το τέλος στάθμευσης είναι διαμορφωμένο σε 1,70 ευρώ ανά ώρα και με το νέο σύστημα η χρέωση θα γίνεται ανά λεπτό στάθμευσης και όχι ανά ώρα, όπως σήμερα. Δηλαδή ο πολίτης θα πληρώνει με το λεπτό και όσο χρόνο σταθμεύει.  

Επίσης, προβλέπονται ειδικά συστήματα αφενός για την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων και δικαιολογητικών από όσους ενδιαφέρονται να αποκτήσουν το ειδικό σήμα μόνιμου κατοίκου, που θα τους επιτρέπει να παρκάρουν δωρεάν, αφετέρου για την παροχή ειδικών εκπτώσεων σε συγκεκριμένες ομάδες πολιτών.