Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Στη μέγγενη των πλειστηριασμών η ιστορική βιομηχανία επίπλων Kochen

Τρεις φορές θα χτυπήσει το ηλεκτρονικό σφυρί για τη μονάδα επίπλων Kochen που μετρά εννέα δεκαετίες ζωής - Τι αφορούν οι πλειστηριασμοί, ποια η τιμή εκκίνησης

Μετρά σχεδόν εννέα δεκαετίες ζωής και ασχολείται με την παραγωγή όλων των ειδών επίπλων και ειδικών κατασκευών κατά παραγγελία. Ο λόγος για τη Θεσσαλονικιώτικη  βιομηχανία επίπλων Kochen που, σήμερα, μπαίνει στην περιπέτεια των πλειστηριασμών, καθώς θα χτυπήσει τρεις φορές το ηλεκτρονικό σφυρί για ακίνητά της στον δήμο Δέλτα. Πρόκειται για τρία αγροτεμάχια εκ των οποίων το ένα διαθέτει βιομηχανικό κτίσμα επί αυτού.

Η Kochen ξεκίνησε τη δραστηριότητα της το 1936 ως οικοτεχνία που κατασκεύαζε χειροποίητα έπιπλα. Σιγά σιγά εξελίχτηκε σε μια δυναμική βιοτεχνία με σύγχρονα μέσα και αργότερα σε βιομηχανία με ιδιόκτητες εγκαταστάσεις και τεχνολογικό εξοπλισμό μαζικής παραγωγής σύγχρονων επίπλων υψηλής ποιότητας. Η εταιρεία ασχολήθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα με την παραγωγή επίπλων κουζίνας, τα οποία διέθετε από τα δικά της καταστήματα λιανικής, αλλά και μέσω δικτύου αντιπροσώπων χονδρικής που ανέπτυξε σε όλη τη χώρα. Παράλληλα, αναλάμβανε επαγγελματικούς εξοπλισμούς ξενοδοχείων, κατασκευές bar, εστιατορίων, ενώ έδωσε δυναμικό «παρών» σε εκθέσεις στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και στο εξωτερικό - σε ευρωπαϊκές και βαλκανικές χώρες, καθώς επίσης στην Ιαπωνία και τη Σαουδική Αραβία.

Σταδιακά, ωστόσο, η εταιρεία άρχισε να αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα που οδήγησαν στον σημερινό τριπλό ηλεκτρονικό πλειστηριασμό με επισπεύδουσα την ΑΑΔΕ και συνολική τιμή εκκίνησης 2.481.000 ευρώ. Σύμφωνα με την κατασχετήρια έκθεση «η διωκόμενη οφειλέτης του Δημοσίου εταιρεία με την επωνυμία «ΚΟΧΕΝ ΑΒΕΕ BIOMHXANIA ΕΠΙΠΛΩΝ ΞΥΛΕΙΑΣ ΕΙΔΩΝ ΚΑΙ ΥΛΙΚΩΝ ΕΠΙΠΛΟΠΟΙΪΑΣ», που εδρεύει στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, όπισθεν ΕΚΟ ΤΚ 57009, οφείλει στη Δ.Ο.Υ. Φ.Α.Ε. Θεσσαλονίκης (4224) ποσό 11.103.850,15 ευρώ, πλέον προσαυξήσεων και λοιπών εξόδων μέχρι το τέλος του πλειστηριασμού και για την ικανοποίηση του Δημοσίου».

Τι αφορούν οι πλειστηριασμοί

Το πρώτο ηλεκτρονικό σφυρί θα χτυπήσει για αγροτεμάχιο στην περιοχή των Διαβατών με βιομηχανικό κτίσμα.

Το αγροτεμάχιο έχει επίμηκες σχήμα, είναι διαμορφωμένο επίπεδο, και σε αυτό βρίσκονται οι κτιριακές εγκαταστάσεις της εταιρείας.

Τα α ´ κτήριο εκτείνεται σε 2250 τ.μ., το β ´ κτήριο είναι ισόγειο με γραφεία,  επικοινωνεί με το προηγούμενο  και αναπτύσσεται σε 175 τ.μ. Το  γ ´ καλύπτει 1440 τ.μ, είναι βιομηχανικό ισόγειο κτήριο παραγωγής, ενώ το  δ ´ σε 5368 τ.μ. και είναι το μεγαλύτερο, κεντρικά τοποθετημένο, και αποτελεί κτήριο έκθεσης-αποθήκευσης. Υπάρχει κτήριο 1800 τ.μ. που χρησιμοποιείται για τη συναρμολόγηση επίπλων, καθώς και διώροφο κτήριο γραφείων συνολικά 592 τ.μ. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις, όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση, είναι συντηρημένες και σε λειτουργία.

Το δεύτερο αγροτεμάχιο είναι αδόμητο και εκτείνεται σε 4.247 τμ. Το τρίτο αγροτεμάχιο είναι σε επαφή με την νοτιοδυτική πλευρά του αρχικού και εκτείνεται σε 10.762 τμ.