Skip to main content

Στη μάχη της καθαριότητας με νέα απορριμματοφόρα ο δήμος Θεσσαλονίκης

Στην ανανέωση του στόλου απορριμματοφόρων και οχημάτων στη Διεύθυνση Καθαριότητας προχώρησε ο δήμος Θεσσαλονίκης μέσω του ΕΣΠΑ.

Στην ανανέωση του στόλου απορριμματοφόρων και οχημάτων στη Διεύθυνση Καθαριότητας προχώρησε ο δήμος Θεσσαλονίκης με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2007-2013.

Πρόκειται για 50 νέα απορριμματοφόρα, 10 βυτιοφόρα- υδροφόρες, 12 φορτηγά γενικής χρήσης, 8 φορτηγά μεταφοράς container καθώς και ένα σάρωθρο (από τα 16 σάρωθρα που ενδέχεται να λάβει βάσει του προγράμματος), τα οποία προστίθενται στον υπάρχον στόλο του δήμου και τα οποία θα δίνουν καθημερινά τη μάχη για μια καθαρή πόλη.

Ο νέος στόλος για τον οποίο αξιοποιήθηκαν κονδύλια ύψους 12,5 εκατ. ευρώ παρουσιάστηκε σήμερα από τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων και Καθαριότητας Θανάση Παππά, παρουσία του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη.

Τα νέα οχήματα προστίθενται στον ήδη υπάρχοντα στόλο ο οποίος περιλαμβάνει 48 αποριμματοφόρα, εκ των οποίων τα επτά πρόκειται να αποσυρθούν, 17 τράκτορες, 15 οχήματα ανακύκλωσης, 31 τρίκυκλα και 60 δίκυκλα, 58 φορτηγά, 69 μηχανήματα έργων και 28 οχήματα μεταφοράς επιβατών.

Παράλληλα, ο δήμος έχει προμηθευτεί με χρήματα από τα δημοτικά ταμεία δύο ηλεκτροκίητα οχήματα, ενώ αναμένεται να παραλάβει άλλα δύο, τα οποία θα χρησιμοποιούνται μεταξύ άλλων στη Νέα Παραλία. Σκοπός του δήμου είναι η προμήθεια και άλλων ηλεκτροκίνητων οχημάτων, ακόμα και δικύκλων για τη δημοτική αστυνομία. Η δημοτική αρχή έχει ζητήσει επίσης από την Εταιρεία Ανακυκλωσης άλλα 5 μικρά απορριμματοφόρα.

«Το 2011 που αναλάβαμε είχαμε 70 απορριμματοφόρα στα χαρτιά και λειτουργούσαν το πολύ δέκα. Η πόλη ήταν γεμάτη σκουπίδια», τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, από το αμαξοστάσιο στην περιοχή της Πυλαίας. Όπως υπογράμμισε, «πλέον ο δήμος έχει οχήματα ετοιμοπόλεμα να αντιμετωπίσουν την κατάσταση». Ο κ. Μπουτάρης επανέλαβε και την πρόθεση του δήμου τα απορριμματοφόρα να περνούν συγκεκριμένες μέρες και ώρες.

«Εάν κατεβάσει ο δημότης τα σκουπίδια εκτός ωραρίου, θα έχει πρόστιμο» σημείωσε. Αναφερόμενος στη νέα τιμολογιακή πολιτική του ΦΟΔΣΑ που θα ισχύσει από το 2017 τόνισε ότι θα πάει από τα 22 ευρώ τον τόνο στα 35 ευρώ, γεγονός που θα εκτοξεύσει τα δημοτικά τέλη.«Εάν εντείνουμε την προσπάθεια στην ανακύκλωση, το βάρος θα είναι μικρότερο» τόνισε ο δήμαρχος.

«Μετά από μια διαδρομή τεσσάρων ετών και ενώ είχαμε παραλάβει απορριμματοφόρα νεκροφόρες, ενώ λεγόταν ότι θα ιδιωτικοποιούσαμε την καθαριότητα, πλέον έχουμε μια υγιή διεύθυνση Καθαριότητας» τόνισε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Καθαριότητας και Περιβάλλοντος Θανάσης Παππάς.