Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Σταθερά στα 2 ευρώ και φέτος η λαγάνα στους φούρνους

Στα αρτοπωλεία του νομου πωλούνται πάνω από 450.000 λαγάνες την Κ. Δευτέρα, αλλά τα χρήματα που μένουν στην τσέπη των αρτοποιών δεν είναι υψηλά.

Τονωτική ένεση... κυρίως για την ψυχολογία των αρτοποιών του νομού Θεσσαλονίκης κι όχι τόσο για τα οικονομικά τους μεγέθη, αναμένεται να αποτελέσει η κίνηση που καταγράφεται στους φούρνους την Καθαρά Δευτέρα, αφού σε επίπεδο κέρδους, αυτό είναι σημαντικά συμπιεσμένο. Οι τιμές πώλησης της λαγάνας έχουν παραμείνει σταθερές στα 2 ευρώ/τεμάχιο την τελευταία τετραετία, ενώ οι αυξημένες οικονομικές υποχρεώσεις των αρτοποιών προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και το κόστος παραγωγής, συμπιέζουν περαιτέρω τα περιθώρια κέρδους τους.

Τα παραπάνω προκύπτουν από όσα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Νομού Θεσσαλονίκης "Ο Προφήτης Ηλίας",  Έλσα Κουκουμέρια, προσθέτοντας ότι "ο λόγος για την υψηλότερη τιμή της λαγάνας σε σχέση με τις υπόλοιπες μέρες του έτους -οπότε και πωλείται προς ένα ευρώ- είναι το αυξημένο εργατικό κόστος". Όπως εξήγησε, "την Καθαρά Δευτέρα θα πρέπει ο κάθε φούρνος να δουλέψει από τις 21.00 το βράδυ της Κυριακής, μέχρι τις 14.30 το μεσημέρι της επομένης", προκειμένου να ανταποκριθεί στη μεγάλη ζήτηση. "Όπως γίνεται αντιληπτό", πρόσθεσε, "για να ψηθούν οι ποσότητες που απαιτούνται (ως και 700 τεμάχια η μέση κατανάλωση ανά μαγαζί), θα πρέπει ο φούρναρης να πληρώσει τριπλό μεροκάματο".

Συνολικά στα αρτοπωλεία του νομου πωλούνται πάνω από 450.000 λαγάνες την Καθαρά Δευτέρα, αλλά τα χρήματα που μένουν στην "τσέπη" των αρτοποιών δεν είναι αντίστοιχα υψηλά. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κ.Κουκουμέρια υποστήριξε ότι "στην τσέπη του φούρναρη ζήτημα να μπαίνουν 20 λεπτά/τεμάχιο και το ποσό αυτό δεν αποτελεί καθαρό κέρδος, αφού δεν συνυπολογίζονται τα εργατικά και οι οικονομικές υποχρεώσεις".  Χαρακτηριστικά ανέφερε: "το 69,5% επί της τιμής του κάθε προϊόντος που πουλάμε, πάει απευθείας στο κράτος".

Μεταξύ άλλων, η κ.Κουκουμέρια επισήμανε ότι οι καταναλωτές δεν είναι "εκπαιδευμένοι" στην αγορά ψωμιού, αφού συχνά αγοράζουν κατεψυγμένο χωρίς να το γνωρίζουν, ενώ αναφορικά με τις ...εμπλουτισμένες λαγάνες που κυκλοφορούν, με τομάτα και ελιά ή και άλλα είδη, η ίδια σημείωσε "το μάρκετινγκ δεν έχει μόνο θετικό αντίκτυπο. Και όταν μιλάμε για αλλοίωση των εθίμων και της παράδοσης, εμένα δεν με βρίσκει σύμφωνη".

Συνολικά, στην Ελλάδα λειτουργούν περίπου 144.000 φούρνοι οικογενειακού τύπου, ενώ στον νομό Θεσσαλονίκης τα αρτοποιεία ανέρχονται σε 646, από τα οποία τα 460 βρίσκονται εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος και ο αριθμός εργαζομένων σε αυτά υπολογίζεται σε 2.500 με 3.000 άτομα.