Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Σταδιακή εξομάλυνση στα προβλήματα υδροδότησης

H βλάβη στο Ωραιόκαστρο αποκαταστάθηκε. Αρχίζουν να υποχωρούν σταδιακά τα προβλήματα στην ύδρευση στις υπόλοιπες περιοχές.

Υπομονή πρέπει να δείξουν οι Θεσσαλονικείς στις περιπτώσεις διακοπών στην υδροδότηση, γιατί αν δεν ανεβεί η θερμοκρασία δεν θα ξεπαγώσει το νερό στους σωλήνες των πολυκατοικιών -αν σε αυτή την αιτία εντοπίζεται το πρόβλημα- ενώ αναγκαστικά υπομονή θα κάνουν και οι κάτοικοι του Ωραιοκάστρου παρότι η ΕΥΑΘ Α.Ε. κατόρθωσε να επιδιορθώσει την βλάβη στους παγωμένους καταθλιπτικούς σωλήνες και να βάλει μπροστά το αντλιοστάσιο.

Τα προβλήματα στην ύδρευση έχουν πάντως αρχίσει να υποχωρούν, καθώς μετά τη χιονόπτωση έχει υπάρχει έστω μία μικρή βελτίωση στη θερμοκρασία σε σχέση με τις πολικές θερμοκρασίες των προηγούμενων ημερών. Επίσης, αρκετοί καταναλωτές που είχαν προσωρινές διακοπές, πήραν μέτρα για να αποφευχθούν δυσάρεστες επαναλήψεις των περιστατικών.

Ο αριθμητικός περιορισμός των προβλημάτων στην ύδρευση φαίνεται από τις κλήσεις στο call center της ΕΥΑΘ. Την Κυριακή που τα προβλήματα ήταν σε έξαρση, το κέντρο εξυπηρέτησης πελατών, το call center, μόνο, δέχθηκε και απάντησε 2.600 κλήσεις από τις οποίες οι 2.300 αφορούν προβλήματα ύδρευσης. Να σημειωθεί ότι κάποιοι καταναλωτές τηλεφωνούσαν απευθείας στα συνεργεία της ΕΥΑΘ.

Την επόμενη ημέρα, Δευτέρα 9/1, το call center δέχθηκε και απάντησε 1.260 κλήσεις.

Ειδικά για το Ωραιόκαστρο, τον μοναδικό δήμο του πολεοδομικού συγκροτήματος που είχε τέτοιο εκτεταμένο και μαζικό πρόβλημα, σημειώνεται ότι η βλάβη, δηλαδή το πάγωμα του νερού στους μεγάλους αγωγούς νερού που το οδηγούν στις δεξαμενές, αντιμετωπίστηκε επιτυχώς από εχθές το απόγευμα μετά από σχεδόν προσπάθειες δύο ημερών από πλευράς της εταιρείας. Όμως η αντιμετώπιση της βλάβης, δεν έφερε νερό στις βρύσες των κατοίκων του Ωραιοκάστρου γιατί όλοι οι σωλήνες των κατοικιών είναι παγωμένοι οπότε μόνο η άνοδος της θερμοκρασίας θα λύσει το πρόβλημα των καταναλωτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, το δίκτυο ύδρευσης του Ωραιοκάστρου, το οποίο η ΕΥΑΘ Α.Ε. παρέλαβε το 2009- έως τότε ήταν δημοτικό- χρειάζεται πολλά βελτιωτικά έργα και οπωσδήποτε αναβάθμιση. Αυτός είναι και ο λόγος, που προβλήματα τέτοιας έκτασης εκδηλώθηκαν μόνο στο Ωραιόκαστρο και όχι σε άλλες περιοχές, ακόμη και ημιορεινές.

Προβλήματα συνεχίζουν όμως να έχουν κάτοικοι σε διάφορες περιοχές της πόλης, ακόμη και στο κέντρο, γιατί έχουν παγώσει οι σωλήνες σε πολλές πολυκατοικίες. Στις περιπτώσεις που η παύση της υδροδότησης δεν οφείλεται σε θραύση υδρόμετρου ή σε βλάβη του δικτύου - βλάβες στο δίκτυο της ΕΥΑΘ δεν υπάρχουν τώρα- η εταιρεία δεν μπορεί να παρέμβει, αλλά ούτε και υδραυλικοί μπορούν να επέμβουν στο τμήμα των σωλήνων που είναι μεταξύ του δικτύου της ΕΥΑΘ και του εσωτερικού των πολυκατοικιών.

Συνεπώς και στις παραπάνω περιπτώσεις οι Θεσσαλονικείς, θα πρέπει να δείξουν υπομονή αλλά και γενικότερα όλοι να φροντίζουν, για να μην στερηθούν το νερό, να ανοίγουν τις βρύσες των σπιτιών τους για να υπάρχει έστω και ελάχιστη ροή.