Skip to main content

Παππάς: Η Θεσσαλονίκη ανακτά τον ρόλο της στα Βαλκάνια

Διήμερη επίσκεψη του Νίκου Παππά στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας.

Διήμερη επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας πραγματοποιεί ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς.

Σήμερα, πρώτη ημέρα της επίσκεψής του, ο Νίκος Παππάς πραγματοποίησε –στο Γραφείο του Πρωθυπουργού στην πόλη- συναντήσεις με εκπροσώπους φορέων και εργαζομένων της Μακεδονίας.

Αρχικά, συναντήθηκε με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος (ΣΕΠΒΕ) και πιο συγκεκριμένα με τον Πρόεδρο Κωστή Καγγελίδη, τον Αντιπρόεδρο Θεόφιλο Μυλωνά, τη Γενική Γραμματέα Χαρά Κουτάλου, τον Ταμία Σωτήρη Σιάγα και τα μέλη Κοσμά Βάμβαλη και Αργύρη Τσακνή. Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις επί των νέων τεχνολογιών και των ωφελειών που φέρνουν αυτές, ενώ συμφώνησαν ότι η ανάπτυξη πρέπει να λάβει υπόψη της τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την περιφέρεια.

Λίγη ώρα αργότερα, ο Υπουργός είχε σύσκεψη με την Οργανωτική Επιτροπή του Thessaloniki Technology Forum, η οποία παρείχε ενημέρωση για τις δράσεις της και τη συνέργεια 20 φορέων της περιοχής. Συμφωνήθηκε η ανάληψη πρωτοβουλιών του Υπουργείου ΨΗΠΤΕ από κοινού με το Forum. Από μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Ανδρέας Συμεωνίδης, εκπρόσωπος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο Νίκος Κατσιαδάκης, εκπρόσωπος του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), οι Κωστής Καγγελίδης και Κοσμάς Βάμβαλης, εκπρόσωποι του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδας (ΣΕΠΒΕ).

Ακολούθησε συνάντηση με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜΘ) για τα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο Τύπος στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ συζητήθηκε εκτενώς το θέμα της οριστικής λύσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Ταμείο των δημοσιογράφων, ο ΕΔΟΕΑΠ, όπως τη δρομολογεί η Κυβέρνηση. Παρόντες από μέρους της ΕΣΗΕΜΘ ήταν ο Πρόεδρος Νίκος Καρράς, ο Αντιπρόεδρος Γιάννης Βοϊτσίδης, ο Γενικός Γραμματέας Βασίλης Κοντογουλίδης, η Ταμίας Μαρία Πλήκα και τα μέλη Ρωμανός Κοντογιαννίδης, Ραλλιώ Λεπίδου, Κώστας Κεκελιάδης, Βαγγέλης Σπυριδωνίδης, καθώς και ο διευθυντής της Ενωσης, Γιάννης Κοτσυφός.

«Σήμερα είχαμε τη δυνατότητα να συναντηθούμε με το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδας. Είχαμε μία πάρα πολύ δημιουργική συζήτηση και νομίζω ότι, καθώς η χώρα βγαίνει από την κρίση, η Θεσσαλονίκη ανακτά βήμα - βήμα το ρόλο που μπορεί να παίξει, όχι μόνο για τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά ευρύτερα για την περιοχή των Βαλκανίων», δήλωσε μετά το πέρας των συσκέψεων ο Νίκος Παππάς.

Και συνέχισε:

«Η χώρα μας έχει όλες τις δυνατότητες να γίνει κόμβος εμπορίου, μεταφορών, τηλεπικοινωνιών. Οι νέες τεχνολογίες μπορούν να αποτελέσουν την αιχμή της νέας ανάπτυξης. Όλες οι πλευρές, η Πολιτεία, η Αυτοδιοίκηση, ο επιχειρηματικός κόσμος των νέων τεχνολογιών, μπορούν να παίξουν το ρόλο τους, ώστε να απολαύσουμε ως κοινωνία τα οφέλη που φέρνουν οι νέες τεχνολογίες.

Η συνάντησή μας με την ΕΣΗΕΜΘ ήταν πολύ παραγωγική, καθώς αναπτύχθηκαν μια σειρά από θέματα. Θα ήθελα να τονίσω ότι είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι που ακούσαμε τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας των δημοσιογράφων για το θέμα του ΕΔΟΕΑΠ. Είναι μία μάχη, η οποία κερδήθηκε, μία μάχη που, εκτός των άλλων, βγάζει από τη γκρίζα ζώνη της απασχόλησης τους δημοσιογράφους, τους ανθρώπους που δουλεύουν στα διαδικτυακά μέσα Ενημέρωσης.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι, με βάση το Μητρώο των Διαδικτυακών Μέσων Ενημέρωσης, οι άνθρωποι αυτού του κλάδου θα εγγράφονται πλέον και στον ασφαλιστικό φορέα. Και να συμπληρώσω, βεβαίως, ότι -χωρίς δεύτερες κουβέντες- η Πολιτεία θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να στηριχτεί ο κλάδος του Τύπου, είτε μιλάμε για τους τηλεοπτικούς σταθμούς είτε για το διαδίκτυο, το ραδιόφωνο και τις εφημερίδες. Θα προκύψουν προφανώς πρόσθετα βάρη από την υποχρέωση στήριξης του ασφαλιστικού Ταμείου, αλλά είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε πρωτοβουλίες, όπως αυτές που έχουν ληφθεί και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, για να στηριχθεί ο Τύπος, να αναπτυχθεί και να ανακτήσει και αυτός το ρόλο του, καθώς η χώρα μας βγαίνει από την κρίση».

Παρόντες στις συναντήσεις ήταν, επίσης, ο Επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, Θανάσης Καρτερός και η διευθύντρια του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Κατερίνα Νοτοπούλου.

Στις συσκέψεις, ο Νίκος Παππάς συνοδευόταν από τον Γενικό Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρη Κρέτσο, τον Γενικό Γραμματέα Ψηφιακής Πολιτικής, Στέλιο Ράλλη και τον Ειδικό Σύμβουλο του Υπουργού, Γιώργο Χριστοφορίδη.

Το απόγευμα, ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης επισκέφθηκε το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, μαζί με τη Γενική Διευθύντρια του Οργανισμού, Ελίζ Ζαλαντό και τον Διευθυντή, Ορέστη Ανδρεαδάκη.