Skip to main content

Έβγαλαν πάνω από 60.000 από πώληση ανύπαρκτων ηλεκτρονικών συσκευών

Χρησιμοποιούσαν πάνω από 20 διαφορετικά τηλέφωνα επικοινωνίας και τραπεζικούς λογαριασμούς 14 τουλάχιστον ιδιοκτητών πρακτορείων ΟΠΑΠ εν αγνοία τους.

Στη σύλληψη δύο ατόμων για διενέργεια συστηματικών απατών μέσω της δημοσίευσης απατηλών αγγελιών πώλησης αγαθών στο διαδίκτυο, προχώρησε η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος.

Εξιχνιάστηκαν συνολικά 37 περιπτώσεις απατών με προκληθείσα ζημία 37.340 ευρώ, ενώ διερευνώνται ακόμη 37 απατηλές συναλλαγές συνολικού ύψους 25.840 ευρώ.

Για την ίδια υπόθεση κατηγορείται για απλή συνέργεια στην απάτη και ένας 25χρονος, ο οποίος όμως δεν συνελήφθη γιατί δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις του αυτοφώρου.

Οι δύο συλληφθέντες, ηλικίας 34 χρόνων, κατηγορούνται για απάτες κατά συνήθεια και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Ειδικότερα, τα μέλη της συμμορίας από τον Ιούλιο του 2015, αναρτούσαν σε ιστοσελίδες υψηλής επισκεψιμότητας αγγελίες πώλησης ηλεκτρονικών συσκευών, μεγάλης χρηματικής αξίας σε δελεαστικές τιμές και αφού έπειθαν τους αγοραστές για τη φερεγγυότητα τους, αποκόμιζαν τα κέρδη από την καταβολή χωρίς ποτέ να παραδίδουν τα αγαθά.

Με στόχο μάλιστα την απόκρυψη της εγκληματικής τους δραστηριότητας, χρησιμοποιούσαν πάνω από 20 διαφορετικά τηλέφωνα επικοινωνίας και τραπεζικούς λογαριασμούς 14 τουλάχιστον ιδιοκτητών πρακτορείων Ο.Π.Α.Π. της Θεσσαλονίκης, εν αγνοία των κατόχων τους.

Σημειώνεται ότι είχαν πείσει τους ιδιοκτήτες των πρακτορειών να τους γνωστοποιήσουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους με το πρόσχημα του περιορισμού κίνησης των κεφαλαίων, ενώ τα ποσά που καταθέτονταν από τους εξαπατηθέντες αγοραστές τα χρησιμοποιούσαν για στοιχηματισμό στο ίδιο πρακτορείο Ο.Π.Α.Π.

Σε νομότυπες έρευνες που διενεργήθηκαν σε οικίες των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συσκευές κινητής τηλεφωνίας, κάρτες SIM καθώς και δελτία παιχνιδιών του Ο.Π.Α.Π.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα και παραπέμφθηκαν για κύρια ανάκριση.