Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Σε ποιους δήμους θα παραμείνουν αύριο κλειστά τα σχολεία

Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες και ο έντονος παγετός θα κρατήσουν κλειστές τις σχολικές μονάδες σε δήμους του νομού Θεσσαλονίκης.

Κλειστά θα παραμείνουν αύριο Δευτέρα τα σχολεία στους Δήμους Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Νεάπολης- Συκεών, Πυλαίας-Χορτιάτη, Κορδελιού-Ευόσμου, Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Παύλου Μελά, Ωραιοκάστρου, Θερμαϊκού, Δέλτα, Χαλκηδόνος, Λαγκαδά και Βόλβης λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και του έντονου παγετού.

Συγκεκριμένα, κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και τα Κέντρα Ενισχυτικής Διδασκαλίας του δήμου Θεσσαλονίκης, αύριο, λόγω των προβλημάτων που προκαλεί ο παγετός στους καυστήρες των σχολικών κτηρίων.

Η απόφαση ελήφθη κατόπιν της ενημέρωσης εκ μέρους των διευθυντών των σχολείων, έπειτα από την πρόσκληση που απηύθυνε ο δήμος Θεσσαλονίκης, από την οποία προέκυψε ότι τα περισσότερα σχολεία αντιμετωπίζουν προβλήματα στη θέρμανση των κτιρίων τους εξαιτίας του ψύχους.

«Οι υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης παραμένουν σε επιφυλακή και συνεργάζονται στενά με τη σχολική κοινότητα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν το δυνατόν συντομότερα οι δυσλειτουργίες. Θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση για οποιαδήποτε εξέλιξη», αναφέρεται σε ανακοίνωση του δήμου.

Δήμος Καλαμαριάς

Μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Καλαμαριάς,  παρουσία του Δημάρχου Θεοδόση Μπακογλίδη, της Αντιδημάρχου Παιδείας Βασιλικής Νικολέττου και των προέδρων των Σχολικών Επιτροπών Σωκράτη Πετκάκη και Αγγελικής Τσαπακίδου, και αφού εκτιμήθηκε η κατάσταση στις σχολικές μονάδες του δήμου, αποφασίστηκε να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων αύριο για λόγους ασφάλειας και υγιεινής (έλλειψη νερού και παγωμένα καζανάκια στα WC) των μαθητών.

Οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί του Δήμου θα λειτουργήσουν κανονικά.

Την ίδια στιγμή, ο δήμος ζητά από τους διευθυντές των σχολείων να παρουσιαστούν κανονικά στα σχολεία τους και σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου να επιλύσουν τα κατά τόπους προβλήματα. Τηλέφωνα επικοινωνίας του δήμου: 2313 314 000 και 2313 314 170, ή 172 και 174.

Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη

Η Αντιδημαρχία Παιδείας του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη και οι υπηρεσίες της μαζί με τις Σχολικές Επιτροπές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ενόψει της επαναλειτουργίας των σχολείων μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες ολικού παγετού που επικρατούν στον δήμο επικοινώνησαν με τις διευθύνσεις των 75 από τα 80 σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τα ειδικά σχολεία του δήμου.

Από την ενημέρωση προέκυψε πως στα 50 από τα 75 σχολεία υπάρχει πρόβλημα με την τροφοδοσία νερού λόγω του παγετού(με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα στις συνθήκες υγιεινής μαθητών και εκπαιδευτικών). Επίσης, παρά το γεγονός πως σε όλα τα σχολεία του δήμου, πλην δύο, τα συστήματα θέρμανσης λειτουργούν κανονικά και παρά το γεγονός πως η θέρμανση, με επιμέλεια των διευθυντών, είναι σε λειτουργία το τελευταίο διήμερο, ωστόσο η θερμοκρασία μέσα στις σχολικές αίθουσες παραμένει ακόμη χαμηλή λόγω των εξαιρετικά χαμηλών θερμοκρασιών που φτάνουν σε περιοχές του δήμου τους -15 βαθμούς.

Για τους λόγους αυτούς και παρά το γεγονός πως η πρόσβαση σε όλα τα σχολεία είναι ανεμπόδιστη και οι αύλειοι χώροι καθαροί, σε σύσκεψη του δημάρχου Ιγνάτιου Καϊτεζίδη με την Αντιδήμαρχο Παιδείας Ελένη Γιαννούδη, τους Αντιδημάρχους Καθαριότητας Γεώργιο Μπαμπαράτσα και Γιάννη Ντίτσιο, τον Πρόεδρο των Σχολικών Επιτροπών Ηλία Παρασκευά και τους υπηρεσιακούς παράγοντες των διευθύνσεων, αποφασίστηκε ομόφωνα όλα τα σχολεία του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη να παραμείνουν κλειστά για αύριο Δευτέρα. Για τους ίδιους λόγους θα παραμείνουν κλειστοί και οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί.

Για το θέμα της λειτουργίας των σχολείων και των παιδικών σταθμών τις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί νεότερη ανακοίνωση αφού επανεκτιμηθεί η κατάσταση των σχολείων και των καιρικών συνθηκών κατά τη διάρκεια της αυριανής μέρας.

Δήμος Νεάπολης-Συκεών

Κλειστά θα παραμείνουν αύριο τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο δήμο Νεάπολης-Συκεών, μετά την απόφαση που ελήφθη σε ευρεία σύσκεψη υπό τον δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, και εντεταλμένος Σύμβουλος σε θέματα Παιδείας, Μιχάλης Βουλγαρίδης, οι τοπικοί αντιδήμαρχοι Τάσος Τσακιρίδης (Συκεών), Αλέκος Σιμητόπουλος (Πεύκων), Στέλιος Γκατζές (Αγ. Παύλου), ο πρόεδρος της ΚΕΥΝΣ Δημήτρης Απατσίδης, ο πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Παιδείας Τριαντάφυλλος Κουσαγιαννίδης και η πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Αλεξάνδρα Τερζίδου. Κατά τη διάρκειά της έγινε λεπτομερής ανάλυση της κατάστασης που επικρατεί στα σχολεία του δήμου, με κυρίαρχη την εκτίμηση ότι με κριτήριο τη θέρμανση και την ασφαλή προσβασιμότητα αυτά είναι σε θέση να λειτουργήσουν χωρίς προβλήματα. Στην εικόνα αυτή συνετέλεσε η κινητοποίηση των προηγούμενων ημερών καθώς σε όλα τα σχολεία οι είσοδοι και οι αυλές διατηρήθηκαν καθαρές, ενώ τέθηκαν σε λειτουργία και τα συστήματα θέρμανσης.

Παρά τις προσπάθειες, όμως, δεν κατέστη εφικτό να τεθούν σε λειτουργία τα δίκτυα ύδρευσης, τα οποία παραμένουν παγωμένα, με αποτέλεσμα να μην εξασφαλίζεται η υγιεινή των μαθητών. Αυτό ήταν και το στοιχείο που κυριάρχησε στη σύσκεψη, με αποτέλεσμα να ληφθεί απόφαση ώστε να παραμείνουν κλειστά για αύριο, Δευτέρα, τα Νηπιαγωγεία, τα Δημοτικά Σχολεία, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια και στις τέσσερις Δημοτικές Ενότητες. Αντίθετα, θα λειτουργήσουν κανονικά οι Βρεφονηπιακοί και Παιδικοί Σταθμοί.

Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου

«Επειδή η ασφαλής πρόσβαση και παραμονή των μαθητών στα σχολεία  προέχει, αποφασίσαμε τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου όλες οι σχολικές μονάδες του δήμου μας να παραμείνουν κλειστές» δήλωσε ο Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου κ. Πέτρος Σούλας, επισημαίνοντας πως έχουν ήδη ενημερωθεί οι διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου. Οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί του δήμου θα λειτουργήσουν κανονικά.

Δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης

Όλα τα σχολεία του δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης θα παραμείνουν κλειστά αύριο λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Η διοίκηση του δήμου ενημέρωσε όλους τους διευθυντές των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων του δήμου. Επίσης ενημερώθηκαν οι Διευθυντές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης οι οποίοι εξέφρασαν τη σύμφωνη γνώμη τους.

Οι παιδικοί σταθμοί θα παραμείνουν ανοικτοί.

Δήμος Ωραιοκάστρου

Έπειτα από σχετική επικοινωνία της δημοτικής αρχής Ωραιοκάστρου με τους υπευθύνους της ΕΥΑΘ αναφορικά με το σοβαρό πρόβλημα της υδροδότησης που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες περιοχές του δήμου αποφασίστηκε η μη λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων, καθώς το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο και οι κακές καιρικές συνθήκες, που συνεχίζονται για τρίτη ημέρα, δυσχεραίνουν το έργο των υπαλλήλων της ΕΥΑΘ. Αρχικά θεωρήθηκε ότι το πρόβλημα θα λυνόταν μέσα στις επόμενες ώρες, ωστόσο οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν δεν επιτρέπουν την άμεση επίλυσή του.

Παρόλο που η διοίκηση του δήμου Ωραιοκάστρου είχε εξασφαλίσει την ομαλή πρόσβαση σε όλα τα σχολεία, καθώς έχουν καθαρισθεί όσοι αύλειοι χώροι είχαν ανάγκη αποχιονισμού και οι διευθύνσεις των σχολείων είχαν ενημερωθεί αναφορικά με το θέμα της θέρμανσης και ενεργοποίησαν τη θέρμανση σε όλους τους χώρους των σχολείων εξασφαλίζοντας ικανοποιητική θερμοκρασία για αύριο το πρωί, τα προβλήματα υδροδότησης αναγκάζουν τη δημοτική αρχή να αναστείλει τη λειτουργία των σχολείων μέχρι νεοτέρας.

Δήμος Παύλου Μελά

Από τη μεριά του, ο Δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτριος Δεμουρτζίδης με ανακοίνωσή του κάλεσε τους διευθυντές και το εκπαιδευτικό προσωπικό ώστε να προσέλθουν στα για τη διαπίστωση και την επίλυση των προβλημάτων που θα προκύψουν σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου.

Δήμος Θερμαϊκού

Κλειστά θα είναι τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου Θερμαϊκού.

«Λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες ολικού παγετού, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα σχολεία παρέμειναν κλειστά τις τελευταίες 15 τουλάχιστον ημέρες,  ανακοινώνεται από το δήμο Θερμαϊκού ότι αύριο Δευτέρα, 9.1.2017, δε θα πραγματοποιηθούν τα μαθήματα σε όλες τις σχολικές μονάδες Α βάθμιας και Β βάθμιας εκπαίδευσης του δήμου Θερμαϊκού, προκειμένου να διαφυλαχθεί η ασφάλεια των μαθητών μας και η ομαλή λειτουργία των σχολείων», αναφέρεται στην ανακοίνωση του δήμου.

Δήμος Δέλτα

Με ανακοίνωσή του, ο Δήμος Δέλτα γνωστοποιεί ότι τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά ενώ σε συνεργασία με τους διευθυντές αυτών θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση και θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση.

 Δήμος Λαγκαδά

Στον δήμο Λαγκαδά αναστέλλεται η λειτουργία των σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης (Βρεφονηπιακοί & Παιδικοί Σταθμοί, Νηπιαγωγεία & Δημοτικά σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια), αύριο Δευτέρα, λόγω του παγετού και δεδομένης της μη λειτουργίας των συστημάτων θέρμανσης στις σχολικές μονάδες λόγω των διακοπών των Χριστουγέννων.

Για τις επόμενες ημέρες θα γίνει επανεκτίμηση της κατάστασης, ανάλογα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες και θα υπάρξει νέα ανακοίνωση αύριο.

Δήμος Βόλβης

Κλειστά θα παραμείνουν όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου Βόλβης.
Η απόφαση αυτή πάρθηκε λόγω του παγετού και των δυσμενών καιρικών συνθηκών, που επικρατούν σε όλη την επαρχία Λαγκαδά. 

Δήμος Χαλκηδόνος

Όλες οι σχολικές μονάδες του δήμου Χαλκηδόνος (και οι Παιδικοί Σταθμοί) θα παραμείνουν κλειστές, μέχρις ότου αποκατασταθούν πλήρως τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στις υποδομές θέρμανσης και υδροδότησης, λόγω του ψύχους.

«Παρακαλούνται οι Διευθυντές των Σχολείων, να προβούν σε εκτίμηση της κατάστασης των σχολείων (λειτουργία θέρμανσης, ύδρευσης κτλ) και σε συνεργασία με το δήμο να καταστεί εφικτή η ομαλή λειτουργία τους» αναφέρει στην ανακοίνωση ο δήμος.