Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Σε πέντε νέες περιοχές «πάει» το αέριο

Σε ποιες περιοχές η εταιρεία «εξαπλώνει» το δίκτυό της, μέσα από το επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 60 εκ. ευρώ, που θα αναπτύξει έως το 2015

Επέκταση του δικτύου χαμηλής πίεσης κατά περίπου 40 χλμ., ετησίως έως και το 2015, πραγματοποιεί η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης, προκειμένου, στο τέλος αυτής της χρονικής περιόδου, να παρέχει τη δυνατότητα σύνδεσης με φυσικό αέριο στο σχεδόν 90% του πληθυσμού της πόλης.

Ήδη στο πλαίσιο αυτού του προγραμματισμού, την περίοδο που «τρέχει» η εταιρεία εξαπλώνει το δίκτυό της προς τα Διαβατά, τη Σίνδο, τον Άγιο Παύλο, το Ρετζίκι, τον Εύοσμο και την Περαία, μέσα από το επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 60 εκ. ευρώ, που θα αναπτύξει έως το 2015.

«Εκτός πολεοδομικού συγκροτήματος ψάχνουμε να βρούμε τρόπους για να μεταφέρουμε το δίκτυο κι εκεί», γνωστοποίησε ο αντιπρόεδρος της ΔΕΠΑ και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης, προσθέτοντας πως η τοπική εταιρεία παροχής αερίου «είναι πιο ισχυρή, ίσως, και από την αντίστοιχη της Αθήνας».

Ο κ. Σπύρος Παλαιογιάννης που, σύμφωνα με πληροφορίες βρέθηκε πριν λίγες ημέρες στη Θεσσαλονίκη για να συμμετάσχει σε εκδήλωση για την τελετή εγκαινίων των νέων κτηρίων διοίκησης της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης, ανέφερε, επίσης, πως μέχρι στιγμής η εταιρεία έχει αναπτύξει τοπικά περί τα 1.000 χλμ., δικτύου φυσικού αερίου.

Αμείωτο ενδιαφέρον παρά τη φορολογία

«Τα συμβόλαιά μας ανέρχονται σε σχεδόν 150.000 και αντιστοιχούν σε περίπου 516.000 Θεσσαλονικείς» τόνισε ο κ. Παλαιογιάννης, ενώ παράλληλα παρατέθηκαν στοιχεία βάσει των οποίων η κατανάλωση στη Θεσσαλονίκη από βιομηχανικούς, αλλά και οικιακούς πελάτες ανήλθε σε 200 εκ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το 2010, με προοπτική φέτος να φθάσουν τα 207-208 εκ. κυβικά μέτρα.

Όσον αφορά στο ενδιαφέρον των καταναλωτών, φαίνεται πως παρά τις εξελίξεις από το μέτωπο της φορολογίας, παραμένει ισχυρό. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το μήνα Μάιο οι νέες συνδέσεις της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης, έφθασαν τις 2.300 και είναι αυξημένες 140% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010, ενώ τον Ιούνιο όλα δείχνουν ότι θα υπερβούν τα 2.500.

Ο κ. Παλαιογιάννης αναφέρθηκε, επίσης, και στην περίπτωση της ΕΠΑ Θεσσαλίας, τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή το δίκτυο απλώνεται σε μήκος 730 χλμ., στην ευρύτερη περιοχή, με προοπτική να αυξάνει κατά περίπου 35 χλμ., ετησίως ως το 2015, μέσα από τις επενδύσεις ύψους 30 εκ. ευρώ που έχουν προγραμματιστεί για την περίοδο αυτή. Σήμερα με το τοπικό δίκτυο είναι συνδεδεμένοι περίπου 50.000 πελάτες, η κατανάλωση του 2010 ανήλθε σε 110 εκ. κυβικά μέτρα και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις φέτος θα φθάσει στα 118 εκ. κ. μ., φυσικού αερίου.